Inca una din acele retete atat de simple incat nu-ti vine sa-i spui reteta, te miri ca nu te-ai gandit singur sa faci asa ceva si parca nici nu-ti vine sa crezi ca e chiar atat de simplu... De cand am vazut-o la Codruta, pun in fiecare toamna cateva borcane. Se folosesc iarna exact ca si conservele cu rosii de cumparat, cu diferenta pe care o aduce fiecare preparat de casa: stii ce-ai pus in el. Cel mai bine ar fi sa luam rosiile din propria gradina, dar sunt bune si din piata pana una-alta.
ingrediente:
- rosii mici
- apa
- zeama de lamaie, sau sare, sau ... nimic.
Am incercat varianta cu zeama de lamaie, am incercat si varianta cu o lingurita rasa de sare/borcan, si am incercat fara nici o adaugire - doar rosii si apa. Au rezistat la fel de bine in toate cele 3 variante.
metoda:
- se pune pe foc o cratita cu apa;
- se spala rosiile, apoi se pun cate 3-4 in apa care fierbe;
- se scot cu o strecuratoare dupa 20-30 de secunde si se pun intr-un vas cu apa rece;
- se curata rosiile de coaja si se aranjeaza in borcanele sterilizate, apasandu-le putin, cu grija;
- se umplu borcanele cu apa in care au fost oparite, se adauga o lingurita de sare sau de zeama de lamaie sau nimic, apoi se strang capacele;
- se invelesc borcanele in hartie de ziar si se aseaza pe un gratar, intr-o cratita; se toarna apa, astfel incat nivelul acesteia sa fia cam 2/3 din inaltimea borcanelor; se pune la foc; cand apa incepe sa fiarba se face focul mic si se lasa rosiile la "dustanit" 30 de minute;
- se stinge focul, se acopera cratita cu capac (sau ziare) si se lasa asa pana cand borcanele se racesc complet, dupa care se depoziteaza in camara.
Pofta buna!
Hmmm, interesant. Chiar nu mi-a trecut prin cap că aş putea pune chiar eu roşii pe iarnă. Omul cât trăieşte învaţă.
RăspundețiȘtergereCam asa am zis si eu cand am descoperit reteta, nu-mi reveneam din uimire :))
ȘtergereSi se pot face salata? Se schimba mult gustul, consistenta?
RăspundețiȘtergereRosiile din borcan sunt ca si cele din conserva de cumparat: mai moi decat cele proaspete si cu gustul schimbat pentru ca sunt tratate termic.
ȘtergereSpuneti-mi, va rog, apa care se toarna peste rosii trebuie sa se raceasca sau asa fierbinte? Va multumesc!
RăspundețiȘtergereApa peste rosii se pune ass cum e ea cand ati terminat de pus rosiile in borcane, nu prea conteaza temperatura ei pentru ca oricum se pun la "dustanit"; dar aveti grija daca cumva apa e inca fierbinte, puneti un cutit metalic sub borcane, sa nu crape - eu pun borcanele pe o taa metalica.
ȘtergereBuna ziua. Simpla reteta!! Spre bucuria mea. Dar am o intrebrebare: ce fel de sare se foloseste?? Cea iodata sau cea de muraturi?
RăspundețiȘtergereBuba ziua. Sare de masă, de murături, de oricare. Nici nu e obligator de pus.
Ștergere