Iata o varianta de lasagna lacto-vegetariana, cu ciuperci si branza, usor de facut si cu ingrediente la indemana.
inrgediente:
- aprox. 12 foi lasagna (in tava vor fi 3 straturi a cate 4 foi)
- 400 gr ciuperci (congelate am folosit dar bine-nteles ca se poate si cu ciuperci proaspete)
- 4 catei usturoi
- 5 linguri ulei
- 5 linguri faina integrala
- 500 ml lapte
- 100 gr parmezan
- ierburi de Provence
metoda:
- intr-o tigaie se pune o lingura de ulei si ciupercile congelate, se acopera cu un capac si se lasa pe foc; cand s-au dezghetat ciupercile se ia capacul si se lasa sa fiarba pana cand se evapora tot lichidul;
- intre timp de pregateste un sos alb; ca sa putem folosi cat mai mult parmezan, compensam facand un sos dietetic : cu ulei in loc de unt si faina integrala in loc de cea alba, obisnuita; se pune uleiul intr-o cratita pe foc, se adauga imediat faina si se amesteca; nu se lasa sa se prajeasca ci se adauga laptele, putin cate putin, amestecand continuu; se potriveste de sare si piper (si nucsoara, cui ii place);
- intre timp s-a evaporat lichidul de la ciuperci si acestea incep sa se prajeasca; se adauga usturoiul tocat, sare si pier, ierburile de Provence; se calesc toate cam 1 minut, cu grija sa nu se arda usturoiul;
- se asambleaza lasagna : se unge tava cu ulei, se intinde un strat subtire de sos alb, peste care se aranjeaza un strat de paste (crude) - sos alb - jumatate din cantitatea de ciuperci; din nou paste - sos - ciuperci , al 3-lea strat de paste acoperit de sos alb, peste care se presara parmezan;
- se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace la foc mediu (180-190 de grade) 20 de minute, apoi se indeparteaza folia si se mai coace 15-20 de minute astfel incat foile de paste sa fie moi, iar partea superioara frumos "bronzata".
Pofta buna!
Am facut si eu, pentru prima data, lasagna. Foaia de jos mi s-a lipit si intarit, desi am pus pe fundul tavii antiaderente unt si peste el sos bechamel si abia apoi foile.
RăspundețiȘtergereo fi fost prea jos tava, sau prea tare focul ?...
ȘtergereNici nici :) focul a fost la 150 grade, cum specifica in reteta de pe pachet. n-am zis ca s-a ars, s-a intarit.un singur lucru nu ma respectat: in reteta scria ca sub prima foaie se pune un strat de bechamel si unul de bolognese, eu am uns cu unt si am pus doar bechamel. poate d-aia?
RăspundețiȘtergerepoate d-aia ... ; la mine fara sos rosu foaia de jos devine usor crocanta , dar nu se lipeste. Ai acoperit tava in prima parte de copt? (asta mi se pare ca e un detaliu important).
Ștergere