Un desert foarte usor, surprinzator din cauza ingredientului principal - morcovii, dar si pentru ca nu contine multe din cele ce se intalnesc de obicei in dulciuri: nu are faina, nici oua, iar zaharul este foarte puntin si poate fi inlcuit, in caz de regim, cu miere adaugata la final sau cu sirop de artar. Eu am gasit reteta intr-o carticica cumparata cu 5 lei, deci iata ca surprize placute pot sa apara de unde nu te astepti ...
ingrediente (2 portii):
- 250 g morcovi
- 250 ml lapte
- 2 pastai de cardamom
- 30 g unt
- 1 lingura zahar brun
- 2 linguri stafide
- 2 linguri fulgi de migdale
pentru servit si decor: iaurt sau smantana, migdale intregi, frunze de menta sau roinita
metoda:
- stafidele se pun la inmuita in apa calduta;
- pastaile de cardamom se inteapa in 2, 3 locuri;
- se curata, se spala si se rad morcovii; se pun la fiert impreuna cu pastaile de cardamom si lapte;
- cand amestecul incepe sa fiarba se face focul mic si se lasa la fiert 20-25 de minute, amestecand din cand in cand, pana cand scade tot laptele;
- se topeste untul; 2/3 din el se adauga peste morcovi, se amesteca si se lasa la fiert, la foc foarte mic, 15-20 de minute; din albiciosi cum erau de la lapte, morcovii vor deveni rosiatici si usor translucizi; se scot cele doua pastai;
- se calesc usor stafidele scurse si fulgii de migdale in untul ramas; se adauga, impreuna cu zaharul, cremei de morcovi si se amesteca bine.
Se serveste calduta sau rece cu o lingura de smantana (sau iaurt) si o frunza de menta (sau roinita), eventual cateva migdale deasupra.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu