duminică, 16 martie 2014

Paine "floare" cu pasta de masline



Pornita sa tai si sa rasucesc aluatul de cand am facut painea dulce cu scortisoara de la Daring Bakers, am incercat si o varianta sarata, cu pasta de masline, dintr-un aluat simplu de paine si cu alt model de rasuciri, principiul fiind insa acelasi - straturi subtiri de aluat suprapuse cu pasta colorata intre ele. In continuare nu stiu cum sa numesc aceste paini: modelate, sculptate, rasucite? (Traducerea expresiei folosite la Daring Bakers - "beautiful bread", adica "paine frumoasa", mi se pare o exagerare pana cand nu ai suficienta dexteritate si siguranta in miscari ...).


ingrediente:
- 170 g faina de grau integrala
- 30 g faina de secara
- 250 g faina de grau 650
- 300 ml apa calduta
- 1 plic drojdie uscata
- 9 g sare
- 160 g pasta de masline
metoda:
- se amesteca fainurile cu drojdie si sare; se toarna apa calduta, se amesteca totul si se framanta aluatul  cateva minute, pana devine neted si elastic (sau pana am obosit);
- se lasa aluatul la dospit, in bolul acoperit cu folie de plastic, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul;
- se imparte aluatul in 4 si se formeaza bile;
- se intind toate bucatile de alaut, cat de poate de subtire (2-3 mm), in forma de disc;
- se aseaza prima bucata de aluat pe hartie de copt si se unge cu pasta de masline, se aseaza deasupra a doua bucata de aluat, apasand usor cu palmele; se continua cu toate discurile de aluat, dar ultima nu se unge cu nimic;
- se taie in 8 segmente, dar astfel incat taieturile sa nu se intersecteze;
- fiecare segment se taie apoi in mijloc, iar cele doua colturi exterioare ale segmentului se scot, pe dedesubt, prin taietura;


- se unge painea cu albus batut usor sau cu smantana;
- se coace 15 de minute la 200 de grade C, apoi se reduce temperatura la 180 grade C si se mai coace painea inca 10-15 minute; e gata atunci cand, lovita dedesubt, suna a gol.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...