sâmbătă, 8 decembrie 2012

Spaghetti alla puttanesca




Cu mare mirare am aflat de pe internet ca acest fel de mancare simplu nu e vechi de cand lumea ci a fost mentionat pentru  prima oara, se pare, doar acum 50 de ani.

ingrediente:
- 400 gr spaghete (aici - integrale)
- 2 catei de usturoi
- 100 gr masline negre, fara samburi
- 8 fileuri de ansoa
- 2 linguri de capere
- fulgi de ardei iute
- 400 gr rosii tocate
- ulei, sare, piper, patrunjel verde
metoda:
- se pune la fiert apa cu sare; cand clocoteste se adauga pastele si se fierb al dente - adica cu 1 minut mai putin decat  indicatiile de pe ambalaj; se trec sub jet de apa rece pentru a opri fierberea;
- se toaca usturoiul, maslinele sa taie bucatele, la fel fileurile de ansoa; caperele de clatesc si se toaca;
- se incinge ulei intr-o tigaie si se caleste usturoiul cu maslinele si caperele, amestecand rapid; dupa 1 minut se adauga bucatelele de peste, ardeiul iute, rosiile si putin piper si se fierbe sosul 10 minute.
Se servesc pastele cu sos si patrunjel verde tocat.


Si inca o poza

Pofta buna!

12 comentarii:

  1. Iata o reteta care-mi place, o s-o pun in aplicare, dar maine fac o alta tot cu ansoa -Tegame alla Vernazza, la cererea fiicei mele. Suntem mari mancatoare de ansoa, de cand am fost impreuna la Cinque Terre, ca atunci am descoperit pestisorii astia- inainte cumparam doar pasta de ansoa in tub, care si ea ne placea mult, unsa pe paine cu unt.

    La reteta ta imi place totul, si ingredientele si simplitatea. Te-as ruga sa mai scrii retete cu ansoa din cand in cand, daca descoperi/inventezi ceva bun. Sunt mare amatoare de retete mediteraneene: ingrediente sanatoase, retete simple si rapide.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista o traducere a denumirii acestui fel de mancare in romaneste? Sos (spaghete)...cum? Vazusem la "Bunica" un sos tiganesc. E cumva acelasi lucru?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, si daca stii unde-s capere mai ieftine prin Cluj, ca mi s-au terminat...
    Ansoa cel mai ieftin e in Kaufland, oferta zilele astea: un borcanas cu fileuri frumusele, de 100g, la 5,85lei. Mi-am luat 9 -adica toate de la raft :)). Inainte luam din Auchan si la inceput de tot din Cora sau le aduceam din Italia, dar la Auchan erau mai ieftine si nu mai avea rost sa le aduc de departe. Noi mancam cam 2-3 borcanase pe luna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu sunt asa mare mancatoare de ansoa, cred ca nici nu am mai folosit decat la salata Cesar, dar daca vad ieftin pe undeva iti spun. N-am auzit pe nimeni sa vorbeasca de "spaghetele tarfei" asa ca nu stiu ce sa zic despre numele sosului in romaneste ... eventual uita-te la ingredientele celui tiganesc si vezi daca seamana ... dar se face asa de repede incat eu nu l-as cumpara de-a gata.

      Ștergere
  4. Tare buna e reteta asta si tare frumos prezentata! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o reteta simpla, rapida si buna - are deci toate calitatile ca sa mi-o trec in caiet!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Sosul asta nu-i cu oregano, dar se potriveste, poti sa pui.

      Ștergere
  6. Am facut ieri, au iesit bune. Totusi, fiica mea a fost dezamagita, se astepta sa simta gustul de ansoa, care se pierde in potopul ala de 400g de rosii din sos, desi, de fapt, eu am pus 10-11 fileuri de ansoa, nu 8 cat ai specificat tu. Mi-a cerut sa nu mai stric bunatate de borcanas de ansoa pe asa ceva. Dupa mine, fileurile de ansoa din aceasta reteta se pot inlocui cu cateva lingurite de sos de peste (care, oricum e facut tot din ansoa), dat fiind ca oricum micile fileuri se topesc in sos. Si iese atunci mult mai ieftin. Am avut la un moment dat sos de peste si tin minte ca il adaugam in tot felul de sosuri gatite, ba si in mancaruri de legume si supe, doar imbogateste gustul, nu da gust de peste, fiica mea nu-l detecta, dar intotdeauna lauda preparatul final.

    Apropo de reclamatia ta la Silvia Jurcovan, in reteta ta de aici nu scrii ce se face cu fileurile de ansoa, in ce moment intervin dupa ce-s maruntite :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca mi-ai atras atentia asupra scaparii, am corectat :). Pestisorii astia se pun asa, ca idee, cum zici tu - sa dea un gust nu foarte usor de detectat. Mie cel mai mult imi plac caperele din toata combinatia, asa ca as pune mai multe, tu poti sa pui mai multi pestisori.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...