marți, 10 februarie 2015

Tort de biscuiti cu mere




Daca as prelungi titlul cu: ", cafea si budinca de cacao (fara coacere)" as zice cam tot ce ar fi de zis despre ingredientele acestui tort, plus esentialul cu privire la metoda de preparare. Este unul din deserturile copilariei, si cu toate ca-i spune tort nu e foarte festiv, se face usor si se mananca la fel de usor. In varianta clasica are forma de trunchi de piramida cu baza dreptunghiulara si se cladesc straturile, unul peste celalalt, dar mi se pare greu sa-i dau o forma regulata asa ca de data asta l-am facut intr-o forma rotunda cu pereti detasabili, mult mai simplu.

aceeasi reteta, tort "cladit" pe o baza patrata


ingrediente - stratul de biscuiti:
- 300 g biscuiti simpli
- 200 ml cafea
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura de caco
ingrediente - stratul de mere:
- 1/2 kg mere - asa zice reteta; eu le-am cantari doar orientativ, cele 5 mere aveau 600 g si mi-ar fi placut ca acest strat sa fie mai gros; as face cu 7-800 g de mere;
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita scortisoara
ingrediente - budinca de cacao:
- 300 ml lapte
- 1 lingura de cacao
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri amidon
- 50 g unt
(- 2 linguri de cafea; reteta originala nu prevedea, dar probabil lingurile mele de amidon erau mai pline decat ar fi trebuit, budinca a fost prea tare, asa ca am adaugat la final cafea)
pentru ornat: 
- 200 ml frisca
- visine din dulceata (eventual; aici nu sunt)



metoda:
- se dizolva 1 lingura de cacao si 2 linguri de zahar in cafea;
- biscuitii se rup bucati si se amesteca cu cafeaua, apoi se intind in forma cu pereti detasabili, presand cu dosul lingurii;
- se rad merele si se calesc cu zahar si scortisoara, amestecand  din cand in cand, pana cand se evapora lichidul lasat;
- pentru budinca de cacao se amesteca amidonul cu cacao si zahar, apoi se adauga treptat laptele, amestecand, pentru a nu se forma cocoloase; se pune compozitia pe foc si se fierbe, amestecand mereu, pana cand se ingroasa; se adauga untul cat crema e inca fierbinte si se amesteca bine;
- se intinde stratul de mere peste cel de biscuiti, apoi budinca de cacao, cand a inceput sa se intareasca;
- se lasa in frigider 2-3 ore sau peste noapte;
-se decoreaza cu frisca (eventual si cu visine din dulceata).



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...