Cu varzutele de Bruxelles poti sa greseseti usor o mancare: daca sunt fierte prea mult devin moi, urate la culoare si nici la miros nu prea imbietoare. Dar imi plac foarte mult coapte, rasfirate pe tava cuptorului ca sa se rumeneasca bine, in consecinta mi-am imaginat ca trebuie sa fie bune si rumenite prin prajire. Salata asta e putin ciudata prin combinatia de sarat cu dulce, dar e exact la fix pe gustul meu: varzute rumenite bine (o delicatesa oricum, de data asta, pentru ca sunt din gradina mea), merisoare dulci-acrisoare, crutoane crocante invelite in sunca, nuci prajite, sos putin acrisor, doar cat sa trezeasca ingredientele salatei, si peste toate astea - parmezan!
ingrediente:
- 500 g varzute de Bruxelles
- 1 lingura de ulei
- 50 g nuci tocate mare
- 75 g merisoare uscate
pentru crutoane:
- 50 g sunca (felii foarte subtiri)
- 1 felie mare de paine nu foarte proaspata
- ulei de masline, piper
pentru sos:
- 1 lingura otet de mere
- 1 lingurita mustar
- 1 lingurita miere
- 70 ml ulei de masline
- sare, piper, cimbru
in plus:
- felii subtiri de parmezan
metoda:
- se prajesc nucile intr-o tigaie fara ulei, 2-3 minute, amestecand des;
- se curata varzutele de foile exterioare, se spala bine, se lasa la scurs, eventual se sterg cu servet de hartie; se taie in doua;
- se incinge o lingura de ulei; se prajesc varzutele, lasandu-le neatins primele 2-3 minute, apoi amestecand din cand in cand;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se taie felia de paine in bastonase de 1 cm latime si 2 cm lungime; se invelesc in fasii de sunca, se aseaza pe o tava cu hartie de copt, se presara piper si se stropesc cu putin ulei de masline; se coc 10-15 minute;
- se pun intr-un borcanas toate ingredientele pentru sos; se inchide bine capacul, se scutura borcanasul, energic, pana cand sosul devine omogen;
- se amesteca varzutele cu mersioare si nucile prajite, se toarna sosul, se amesteca;
- se serveste salata alaturi de crutoanele cu sunca, cu cateva fasii de parmezan ras deasupra.
Pofta buna!
Sursa
P.S. Se pot gati varzutele si in cuptor, rasfirate pe hartie de copt, cam 20 de minute la foc mediu; langa ele pot sa stea si feliile de sunca care odata coapte devin crocante si sfarmicioase. Iese o salata asa de buna ca uiti de crutoane!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu