joi, 27 septembrie 2012

"Empanada gallega" cu ton si masline


"Empanada" este o placinta traditionala spaniola, cu variante raspandite in Portugalia si tarile sud-americane, alcatuita dintr-un aluat simplu de paine si o umplutura care poate sa contina orice : carne tocata, bucatele de carne, sunca, branza, peste, legume de orice fel, si chiar variante dulci - fructe, zahar sau gem. In Spania se face o placinta mare, dar in alte tari se pot gasi si empanadillas, adica portii individuale, care seamana cu calzone-le italienesc.

ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina 650 cernuta
- 240 ml apa calduta
- 100 ml ulei (se poate folosi si untura dar am ales varianta "light")
- 25 gr drojdie proaspata (un cubulet)
- 6 gr sare
ingrediente pentru umplutura:
- 400 gr ceapa tocata
- 200 gr rosii decojite si tocate
- 1 ardei capia taiat fasii subtiri
- 2 catei de usturoi taiati felii subtiri
- 1 conserva de ton (180 gr) scursa
- 80 gr masline negre fara samburi, taiate felii
- 1 ou pentru uns
metoda:
- se incinge o lingura - doua de ulei intr-o tigaie; se caleste ceapa si ardeiul; cand s-au inmuiat se adauga si usturoiul, se amesteca bine cu celelalte legume, apoi se adauga rosiile tocate; se fierb impreuna inca 5 minute, se stinge focul, se adauga pestele si maslinele si se lasa umplutura sa se raceasca;
- se sfarama drojdia si se pune intr-un bol mic cu o lingura de faina si putina apa (din cantitatile totale); se lasa deoparte cateva minute pana incepe sa se formeze o spuma la suprafata, apoi se amesteca toate ingredientele pentru aluat, se framanta 8 minute si se lasa la dospit aproximativ 30 de minute intr-un bol acoperit, la loc caldut;
- se imparte aluatul in doua parti inegale ...; se intinde bucata mai mare in forma de dreptunghi, avad grosimea de aproxiamtiv 3 mm; se aseaza intr-o tava cu hartie de copt; aluatul trebuie sa fie mai mare decat tava pentru ca se va ridica si pe peretii acesteia;
- se aseaza umplutura (care trebuie sa fie rece si nu prea zemoasa) peste aluat; se intinde si cealalta bucata astfel incat sa ajunga la dimensiunile tavii; se aseaza peste umplutura, se taie marginile aluatului de dedesubt, apoi se lipesc cele doua foi de aluat, presandu-le intre degete; se face o gaura de vreo 2 cm in mijlocul placintei si se inteapa cu o furculita din loc in loc, se unge cu un ou batut usot cu putina apa rece, se decoreaza cu resturile de aluat si se ung si acestea cu ou;
- se coace empanada la 180 gr C timp de 45 de minute; se verifica daca e coapta lovind usor cu degetele partea inferioara a placintei - daca suna a gol, s-a copt;
- se lasa putin la racit apoi se serveste.



Pofta buna!

Patri of the blog, Asi Son Los Cosas, was our September 2012 Daring Bakers’ hostess and she decided to tempt us with one of her family’s favorite recipes for Empanadas! We were given two dough recipes to choose from and encouraged to fill our Empanadas as creatively as we wished!

4 comentarii:

  1. Beautiful work of art on your empanada. I love the decoration, and it looks delicious! A great job on the challenge!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravoo,foarte frumos cred ca si delicios cu o bere alaturi...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...