joi, 27 februarie 2014

Paine dulce cu scortisoara



Provocarea lunii februarie la Daring Bakers poarta numele "beautiful bread", adica paine frumoasa.... Mai mult cozonac decat paine, dupa ingredientele aluatului, si nici nu mi-a iesit mie prea frumoasa, daca daca dati o cautare pe google "Valentina Zurkan" o sa vedeti cate minunatii se pot crea pe tema "beautiful bread" - adica straturi subtiri de aluat, suprapuse, eventual unse cu ceva aromat si colorat, apoi taiate si rasucite dupa felurite modele. Luata de val am incercat si o reteta sarata, care va urma intr-o alta postare.

ingrediente pentru aluat:
- 450 g faina 000
- 60 ml apa calduta
- 180 ml lapte cald
- 1 ou mare
- 60 g unt moale
- 50 g zahar
- 3 g sare
- 10 g drojdie uscata instant
pentru uns straturile:
- 60 g unt
- 25 g scortisoara
- 100 g zahar
pentru uns deasupra:
- 60 ml lapte
- 15 g zahar
pentru glazura si servit:
- 400 ml dulce de leche (lapte condensat, in reteta originala)



metoda:
- se amesteca intr-un bol laptele cu apa, oul, zahar, unt si drojdie; se lasa deoparte;
- intr-un alt bol se amesteca faina cernuta cu sare; se adauga ingredientele lichide si se framanta pana cand se obtine un aluat fin; daca e nevoie (in functie de faina, umiditatea din aer etc) se mai poate adauga o lingura de faina in aluat;
- se acopera bolul cu un stergar de bucatarie umezit si se lasa intr-un loc caldut pana cand aluatul isi dubleaza volumul;
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat; se imparte in 4;
- se intinde fiecare bucata in forma de disc, cat mai subtire posibil (cel putin 20 cm diametru);
- se amesteca zaharul si scortisoara;
- se unge primul disc de aluat cu un topit, apoi se presara 1/3 din amestecul cu scortisoara;
- se aseaza al doilea disc peste primul, repetand operatiunea de uns cu unt, presarat cu scortisoara;
- se cladesc astfel toate cele 4 discuri de aluat; ultimul se unge cu unt;
- se taie cozonacul in 8 segmente egale;


- fiecare triunghi obtinut se taie cam pe 2/3 din lungimea sa, fara a atinge varful sau baza triunghiului;
- se ridica varful unui triunghi, apoi se introduce prin taietura din mijloc si se scoate pe dedesubt; se aseaza frumos si simetric, pe cat posibil, straturile de aluat;
- se aseaza triunghiurile formate intr-o tava, pe hartie de copt;


- se strang impreuna cele doua colturi de la baza fiecarui triunghi;
- se unge cozonacul cu lapte amestecat cu zahar si se lasa la dospit 15 minute;
- se incinge cuptorul la 240 grade C; se coace painea cea frumoasa 5 minute la temepratura mare, apoi se reduce temperatura la 200 grade C si se mai coace inca 15-20 de minute, sau pana cand e rumenit la suprafata.
Cat e cald se stropeste cu lapte condensat sau dulce de leche. Se seveste caldut sau la temperatura camerei.



Pofta buna!

Blog-checking lines:
Beauty surrounded the Daring Bakers this month as our host, Sawsan, of chef in disguise, challenged us to make beautiful, filled breads. Who knew breads could look as great as they taste?

6 comentarii:

  1. Looks beautiful, great job on the challenge!

    RăspundețiȘtergere
  2. Your bread looks great. Loved your photos explaining all the steps.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sometimes I make those photos, thinking that a picture is worth a thousand words :)

      Ștergere
  3. Beautiful bread, and I really like your Dulce de leche idea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It was a good combination, the cinnamon and the dulce de leche :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...