joi, 7 martie 2013

Tarta cu crema de lamaie




O tarta clasica cu aluat crocant cu unt si umplutura usoara, cu lamaie.
Reteta de Mary Berry.

ingrediente pentru aluat:
- 175 gr faina 000
- 75 gr unt
- 75 gr zahar
- 3 galbenusuri mari
ingrediente pentru crema:
- 2 oua
- 150 gr migdale macinate
- 90 gr zahar
- 85 ml frisca lichida
- coaja de la 4 lamai
- zeama de la 2 lamai
pentru decor:
- 2 lamai
- 150 gr zahar
- 135 ml apa


metoda:
- se prepara aluatul in robotul de bucatarie amestecand faina cu zahar si unt si adaugand apoi galbenusurile; reteta originala nu spune, dar la aluatul meu a trebuit sa adaug o lingurita de apa;
-  se inveleste alautul in folie de plastic si se lasa in frigider cel putin 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se tapeteaza cu el o tava de 23 cm diametru (tava mea e mai mare, din 7 tavi pentru tarta n-am gasit in dulap una de 23 de cm!); pentru ca nu imi iese intinsul alautului de acest tip (pate sucree) pe blat infainat, l-am intins intre doua foi: una de hartie de copt, una de plastic - aceasta din urma s-a dezlipit mai usor de pe aluat; se gaureste aluatul cu o furculita si se lasa in frigider;
- pentru umplutura, se amesteca oule cu zahar, migdale macinate si frisca, apoi se adauga coaja si zeama de lamaie;
- se toarna crema in tava, peste aluat si se coace 30-35 de minute pana cand supravata e aurie si tare la atingere;
- intre timp se prepara decorul (care mie nu mi-a prea iesit, teoretic se acopera toata suprafata tartei cu felii de lamaie partial suprapuse): se da in clocot apa cu zahar, dupa un minut se stige focul, se adauga lamaile taiate felii (subtiri, dar nu foarte - 3 mm cred ca ar fi perfect), fara samburi; se pune din nou siropul pe foc si se lasa sa dea un colocot, apoi se lasa totul sa se raceasca - aproximativ 2 ore;
- se scurg feliile de lamaie de sirop si se decoreaza tarta cu ele.


Pofta buna!

6 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...