vineri, 23 martie 2012

Coltunasi cu branza si unt aromat cu salvie

De multa vreme mi-am propus sa fac paste fainoase de casa si iata ca in aceasta luna Cristina propune ca tema pentru provocarea "Dulce Romanie" pastele, dandu-mi un implus sa-mi iau inima in dinti si sa ma apuc de treaba. Mi-am insirat cartile de bucate pe masa, am studiat subiectul, si asta a iesit. Concluzia este ca mi-ar trebui o masina de paste... Sigur ca aluatul se poate intinde si cu sucitorul, ca doar asa s-a procedat  sute de ani, dar e o munca foarte grea pentru "manutele mele delicate" (ma dureau palmele a doua zi si abia mi-am dat seama de la ce mi se trage). Am ales o umplutura simpla care sa nu acopere gustul pastelor, ca dupa atata truda sa vad pentru ce m-am chinuit...
ingrediente pentru aluat (2 portii):
- 200 gr faina pentru paine (650 sau 550, cu procent cat mai ridicat de proteine - in jur de 12% am avut eu);
- 2 oua
- 1 lingura ulei de masline
pentru umplutura:
- 100 gr crema de branza de vaci
- 100 gr telemea rasa
- 1 albus
pentru sos:
- 5-6 frunze de salvie
- 50 gr unt
metoda:
- aluatul se poate face in robotul de bucatarie : se amesteca faina cu sarea, apoi se adauga ouale batute usor; se adauga uleiul si putina apa daca aluatul nu s-a adunat; tebuie sa se obtina un aluat destul de tare; se framanta cu mana 2-3 minute pana aluatul e neted apoi se inveleste in folie si se lasa "la odihna" 30 de minute;
- se imparte aluatul in doua; jumatatea care nu se lucreaza ramane invelita in folie; pe blatul usor infainat se intinde aluatul subtire ... cat se poate de subtire; se intinde si a doua foaie;
- pe jumatate din aluat se repartizeaza umplutura - cate o lingurita cu varf, la distanta de 5-6 cm; se umezeste aluatul cu o pensula cu apa intre bilele de umplutura, apoi se aseaza deasupra cealalta foaie; se preseaza bine aluatul pe zonele fara umplutura, apoi se taie cu rotita ondulata; se lasa pe blat, intorcandu-le din cand in cand, sa se usuce putin - pana cand fierbe apa;
- se pune la fiert apa cu sare; cand clocoteste se pun coltunasii; se fierb 5 minute;
- se topeste untul impreuna cu frunzele de salvie;
- se servesc coltunasii - alias ravioli - stropiti cu unt si cu frunzele de salvie.

Pofta buna!

6 comentarii:

  1. Cred ca au fost tare deliciosi! Oricum arata de milioane!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte frumos, cred ca au fost deliciosi! Eu o singura data am facut coltunasi si-am zis ca nu mai fac veci-pururi! Desi sunt foarte buni cred ca nu merita atata munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de-aia zic ca ar fi buna o masina care sa intinda aluatul :) ... ce buna ar fi o lasagna cu foi de casa!

      Ștergere
  3. oh, ce bine arata! Mi-ai facut o pofta de coltunasi cum nu-ti imaginezi :)
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) doar un picut de curaj iti trebuie, in rest e simplu ...

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...