Cred ca e una din clasicele bucatariei chinezesti, asa cum e vazuta ea in restaurantele cu acest specific din Europa. Este o mancare picanta din cauza fulgilor de ardei iute si a piperului Szechuan, aromata si frumos mirositoare din cauza ghimbirului si-a usturoiului. Cartea in care am gasit reteta o numeste "Pui gong bao", dar eu o sa-i spun "pui cu arahide" ca sa intelegem din prima despre ce-i vorba.
ingrediente (2 portii):
- 1 piept de pui taiat cubulete cu latura de 1 cm
- 2 linguri ulei
- 1/2 lingurita fulgi de ardei iute
- 1 lingurita rasa piper Szechuan
- 3 catei de usturoi taiati felii subtiri
- o bucata de ghimbir de 2-3 cm, taiata felii subtiri
- 2 linguri ceapa verde tocata mare, doar partea alba
- 85 g arahide prajite
pentru marinada:
- 2 lingurite sos de soia
- 1 lingurita ulei de susan
pentru sos:
- 2 lingurite sos de soia
- 1 lingurita otet
- 2 linguri supa de pui (sau apa)
- 1 lingurita zahar
metoda:
- se amesteca ingredientele pentru marinada, se adauga puiul si se amesteca; se acopera vasul si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se amesteca ingredientele pentru sos;
- se pune ulei intr-o tigaie incinsa (sau wok) si se prajesc fulgii de ardei iute si piperul Szechuan; se adauga puiul, amestecand;
- cand bucatile de carne au devenit albe se adauga usturoiul, ghimbirul si ceapa; se prajesc toate cam 5 minute, pana e gatita carnea;
- se adauga sosul, se amesteca bine, apoi arahidele.
Se serveste imediat, decorat cu un fir de ceapa verde taiat fin. Sigur merge cu orez sau taietei chinezesti, dar e bun si fara.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu