miercuri, 18 aprilie 2012

Tarta cu branza de vaci


Anul acesta am incercat o varianta de pasca ne-traditionala care mie mi-a placut mai mult decat cea traditionala de anul trecut pentru ca raportul umplutura/aluat e supraunitar si pentru ca imi place mai mult "pate sucree" decat aluatul de cozonac. Ideea mi-a dat-o bucatarul meu personal care, cand a mancat prima data appeltaart, a spus ca aluatul e foarte bun si ca ar trebui sa fac tarta si cu umplutura de branza. Mi-a ramas in minte ideea si iata rezultatul : crusta de la tarta cu mere olandeza si umplutura de pasca.

ingrediente aluat:
- 300 g faina 000 cernuta
- praf de sare
- 200 g unt rece taiat cubulete
- 125 g zahar
- 1 galbenus
ingrediente umplutura:
- 750 g crema de branza de vaci
- 225 g zahar
- 4 oua + 1 albus
- 3 linguri faina
- stafide - cam 2 pumni - imnuiate in apa calduta
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie

metoda:
- se face aluatul cu ajutorul robotului de bucatarie : se amesteca faina cu zaharul, apoi se adauga untul si se mixeaza pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apoi galbenusul si se amesteca scurt, astfel ca aluatul sa se adune in forma de bila; daca acest lucru nu se intampla in 30 de secunde se adauga, in timp ce robotul functioneaza, 1-2 linguri de apa rece; se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- pentru umplutura se amesteca branza de vaci cu zahar, galbenusuri si faina, se adauga stafidele, esenta de vanilie si coaja de lamaie; la final se inglobeaza cu atentie albusurile batute spuma tare;
- se tapeteaza cu hartie de copt baza unei tavi rotunde cu pereti detasabili (diam. 24 cm);
- se imparte aluatul in doua parti inegale - doua treimi se lucreaza, iar restul se lasa in frigider;
-se intinde aluatul (cele doua treimi) pe blatul infainat, apoi se transfera in tava pregatita, astfel incat aluatul sa urce pe peretii tavii; se presara o lingura de gris (ca masura de prevedere pentru ca umezeala din umplutura sa nu intre in aluat, impiedicandu-l sa se coaca), apoi se toarna crema de branza de vaci; se niveleaza umplutura apoi se decoreaza cu restul de aluat; eu am incercat sa repet modelul de la pasca traditionala, dar snurul rasucit pe circumferinta nu a fost o idee prea buna pentru ca aluatul se rupe usor; fiind un aluat cu mult unt e de preferat sa raman rece cat timp il lucram;
- se coace tarta la foc mediu (treapta 2 fara 15 - sa zicem 175 de grade - cam 50-60 de minute, pana cand tarta e rumenita.
Se serveste dupa ce s-a racit complet.

Pofta buna!

6 comentarii:

  1. Foarte buna! Pe-ncercate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai, da ma scoti din minti cu bucatarul tau personal. Si io vreau asa ceva. De unde se procura si cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. =)) cred ca l-am gasit eu pe ultimul... nu stiu ce sfat sa-ti dau :))

      Ștergere
  3. Si noi am renuntat la aluatul traditional de pasca... Pe aici se foloseste de mult timp ca alternativa un fel de tarta cu branza, suuuuper buna. Cica ar fi influenta austriaca in zona Bucovinei. Este in linii mari aceeasi reteta, dar cu un mic truc, care ajuta mult. In aluat se adauga si 1/2 pachetel de praf de copt. Nu mai mult, doar cat sa afaneze un pic aluatul la copt. Rezultatul la partea cu aluatul e gustos (doar ati facut reteta si stiti bine), dar si un pic nisipos, ceea ce il face irezistibil. La noi, unde inainte catelul familiei avea parte de "cojile" de la pasca, acum nu mai ramane nici un fir si catelul face vocalize degeaba...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos povestiti de acel aluat, parca mi se face pofta! Aveam retineri cu privire la pus praf de copt in aluat de-asta, credeam ca va iesi pufos in loc sa fie crocant (si mie imi place crocant), dar am incercat la ceva biscuiti si mi s-a parut foarte bun, asa ca imi inchipui ca ar merge si pentru tarta-pasca.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...