marți, 20 martie 2012

Cartea despre plante aromatice


Aceasta este cea de-a treia carte pe care o prezint in cadrul campaniei "vALLuntar". La fel ca si in cazul articolului despre cartea cu sosuri si al celui despre cartea cu salate, si de data aceasta fiecare comentariu la subiect (despre carte sau despre campania vALLuntar) se transforma in 3 minute de voluntariat pe care echipa ALL il va realiza la sfarsitul campaniei.

Am ales o carte din aceeasi colectie cu primele doua prezentate pentru campania vALLuntar : "Plante aromatice". Asta pentru ca incerc sa-mi inverzesc pervazul din bucatarie cu ghivece si mici jardiniere in care sa-mi cultiv plante aromatice. In fiecare primavara fac experiemente, unele cu succes altele mai putin ... Am rozmarin crescut din seminte, arpagic, salvie, am avut cimbru si busuioc. Am constatat singura ca unele plantute nu rezista iarna langa un geam care se deschide frecvent... iar pentru a-mi corecta alte greseli mai putin evidente pentru un necunoscator ca mine am de-acum aceasta carte!
Primul capitol este o introducere cu diverse informatii despre cultivarea plantelor aromatice, la care mi-a placut abordarea eco-prietenoasa, de exemplu sunt date retete de solutii naturale, obtinute din urzici sau varza, impotriva unor daunatori sau boli care pot ataca platele aromatice. Acest capitol cuprinde si sfaturi cu privire la simpatiile plantelor - specii care se pot alatura sau dimpotriva, care nu trebuie plantate una langa alta.
Urmeaza cuprinsul propriu-zis al cartii, o enumerare alfabetica (dupa denumirea stiintifica) a 70 de plante aromatice. Exista fotografii pentru fiecare dintre ele, informatii despre originea plantelor, caracteristici, specii recomandate si inrudite, zona de crestere, cultivare, recoltare si utlizare - aceasta din urma in diferite domenii:  gastronomie, cosmetica, pentru efectele terapeutice sau in scop decorativ.
La final, cateva exemple din activitatea mea de gradinareasa:

...si astea inainte sa am cartea! De-acum ma astept la o jungla de plante aromatice pe pervaz!

4 comentarii:

  1. Abia astept sa-ti vad...jungla! Si, evident, sa si gust din ea in minunatiile pe care le pregatesti in bucatarie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) si eu abia astept sa vad jungla, deocamdata doar am facut curatenie si am pregatit "terenul" :)

      Ștergere
  2. si eu am avut acum doi ani de zile o cultura foarte frumoasa de plante aromate. Anul trecut nu mi-au iesit prea grozav, dar anul asta am de gand sa incerc din nou. Imi place coperta cartii, cred ca e foarte placut s-o rasfoiesti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o carte frumoasa, Kadia, vizual si tactil deopotriva :). Ma gandesc acum ca era o chestie sa aiba si mirosul specific plantei pagina cu poza .... !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...