duminică, 8 mai 2011

Aluat foietat - placinta cu branza


Mi-am pus in minte sa fac un tort nemaivazut si nemaipomenit pentru o aniversare :). Dar ca sa nu am surprize, cu o saptamana inainte am planificat o repetitie generala, sa vad eu ce si cum cu tortul asta minune. Tortul cere un blat de foietaj - nu-i nimic, am mai facut eu asa ceva, pentru un cremes, asa ca am intrat pe blogul doamnei Laura Laurentiu sa-mi improspatez amintirile. Aici tocmai aparuse postarea despre concursul culinar, si mi-am zis ca o fi un semn!... Iata-ma asadar, bloggospodina fara prea multa vechime, participand la un concurs!
Din ingredientele de mai jos ies doua foi de placinta pentru o tava mare. Cum am folosit o foaie pentru tort, din cealalta foaie am facut o placintica mai mica (intr-o tava de 20x30 cm). La aluat nu am modificat nimic fata de reteta originala, dar umplutura e adaptata gustului meu, urda fiind singura branza care nu-mi place :).
ingrediente aluat:
- 400 gr faina 000
- 125 ml iaurt gras
- 100 ml apa minerala carbogazoasa
- 2 galbenusuri
- praf de sare
pentru impachetari:
- 175 gr unt
- 30 gr faina
ingrediente umplutura:
- 200 gr branza de vaci
- 100 gr telemea rasa
- 200 gr branza de burduf
- 2 oua + 1 galbenus (pentru uns)
metoda:
- se framanta un aluat din faina cernuta, galbenusuri, iaurt, apa si sare;
- untul pentru impachetari se amesteca cu faina; rezulta o crema care se va intinde usor si va avea aderenta la aluat;
- blatul de lucru se unge cu ulei; aluatul se imparte in doua; se ia o jumatate de aluat si se intinde in forma de patrat (pe cat posibil);


- patratul de aluat se unge cu un sfert din cantitatea de unt+faina, apoi se taie in 9 patrate mai mici, dar fara a le desprinde complet; incepe impachetarea : se aduce patratelul din stanga jos peste cel din mijloc, apoi se acopera cu cel din dreapta sus; se continua aducand patratelul din dreapta jos la mijloc, apoi pe cel din stanga-sus; urmeaza patratelul din stanga, apoi cel din dreapta, si in final cel de jos - acoperit cu cel de sus; este gata o tura de impachetari, se inveleste aluatul in folie si se lasa la frigider 15 minute, asezat cu pliurile in jos; se repeta identic operatiunea cu cealalta jumatate de aluat;



-se unge din nou blatul de lucru cu ulei, la fel si aluatul scos de la frigider, care se aseaza cum a stat dupa prima tura de impachetari, cu fata in sus; cu grija, apasand mai mult decat impingand, se intinde aluatul din nou in forma de patrat; de unge cu jumatate din untul ramas (un sfert din cantitatea initiala) si se fac impachetarile ca si prima oara; se infoliaza aluatul pliat si se lasa la frigider, cu fata in jos din nou, 30 de minute;
- intre timp se amesteca branza cu cele doua oua;
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (din 3 cate are al meu);
- o portie de aluat se intinde, ungand iar cu ulei blatul de lucru si aluatul, pana obtinem o foaie de 2 ori mai mare decat tava; se taie in doua; cu ajutorul sucitorului se transfera jumatate din foaie in tava, pe hartie de copt;
- se inteapa foaia cu furculita pentru a nu se umfla prea mult; se intinde umplutura, iar deasupra se pune si cealalata jumatate de foaie; se taie placinta, se unge cu galbenus de ou amestecat cu o lingurita de apa rece si se pune in cuptor; se coace pana se rumeneste frumos deasupra (40-45 de minute);


- nu se arunca nimic din pretiosul foietaj, asa ca resturile de aluat ramase de la foaia rotunda de tort le-am taiat fasii, uns cu galbenus si presarat cu parmezan - la cuptor 20 de minute (15 era mai bine) - si avem si cateva saratele.
Pofta buna!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...