New York cheesecake 2015 |
Am combinat vreo 3 retete care difera putin intre ele, doar la cantitati si proportii, ingredientele fiind aceleasi in toate variantele studiate :).
ingrediente :
- 200 gr biscuiti digestivi
- 100 gr unt
- 900 gr branza de vaci cremoasa
- 2 linguri faina
- 3 oua
- 200 gr zahar
- coaja de la o jumatate de lamaie
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 1 1/2 lingurite esenta de vanilie
- 200 ml frisca lichida
- 150 ml smantana grasa
- 1 lingura zahar pudra
- 2 linguri zeama de lamaie
New York cheesecake 2015 |
metoda:
- se incinge cuptorul la treapta 2;
- se taie un cerc din hartie de copt care se "lipeste" de o tava cu fund detasabil cu putin unt; la nevoie si pentru mai multa siguranta se imbraca tava pe exterior cu folie de aluminiu;
- se macina biscuitii si se topeste untul, apoi se amesteca si se pun in tava pregatita cu hartie de copt, tasand cu dosul unei linguri;
- se da crusta la cuptor pentru 10 minute; dupa ce se scoate se fixeaza termostatul cuptorului pe o treapta mai mare - 21/2 la al meu cuptor cu 3 trepte;
- intre timp se bate la mixer, pe viteza cea mai mica, crema de branza; se adauga zaharul, faina cernuta si apoi ouale, unul cate unul; se adauga apoi esenta de vanilie, zeama si coaja de lamaie, iar la urma - frisca; e posibil sa fie nevoie sa desprindem cu o spatula compozitia de pe peretii vasului, pentru a obtine o crema omogena;
- peretii tavii se ung cu unt topit, apoi se toarna crema peste baza de biscuiti si se pune in mijlocul cuptorului, pe tava acestuia, in care se toarna apa; aburii fac ca crema de branza sa nu crape la copt;
- se lasa la temperatura mare pentru 10 minute, apoi se reduce la treapta 11/2; se coace o ora; cheesecake-ul este gata cand marginile sunt intarite dar mijlocul inca tremura daca scuturam tava; ca la brownies, e gata cand inca nu-ti vine sa crezi ca e gata;
- se lasa prajitura in cuptor, cu usa deschisa, pana se raceste complet; apoi, peste noapte, in frigider;
- a doua zi se amesteca samantana cu zahar si zeama de lamaie, se intinde deasupra prajiturii si se mai lasa la frigider o ora;
- se desprinde cu grija de peretii tavii, eventual cu ajutorul unui cutit subtire; sau se incalzesc putin peretii tavii cu palmele.
Pofta buna!