Pagini

miercuri, 27 iulie 2011

Peste in fulgi de porumb


Mie imi place pestele gatit mai dietetic - la cuptor sau gratar; lui ii place imbracat in malai si prajit! Asa ca de fiecare data cand ne hotaram sa gatim peste, urma intrebarea : facem ca mine sau ca tine ? Asta este o varianta de a gati pestele care ne place amandurora, are si (un fel de) malai, dar nu e prajit ci copt.
ingrediente (4 portii):
- 800 gr - 1 kg file de peste (aici - merlucius)
- 2 oua
- 150-200 gr fulgi de porumb zdrobiti
- sare, piper, coriandru macinat
pentru sos:
- 3 catei de usturoi
- 200 gr iaurt grecesc
- zeama de lamaie, sare, coriandru macinat
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (200 grade);
- pestele se taie fasii de 1.5 - 2 cm latime;
- se bat ouale cu sare, piper si coriandru;
- fasiile de peste se dau prin ou, apoi prin fulgii de porumb zdrobiti (se pot zdrobi in mojar, sau cu un sucitor, pusi intr-o punga; sau cu un "pulse" la robotul de bucatarie; oricum, bine ar fi sa nu fie transformati in malai, sa ramana si bucati mai mari de fulgi crocanti);
- se coc pe o tava cu hartie de copt, in 15-20 de minute, intorcand bucatile pe partea cealalta dupa 10 minute;
- pentru sos se zdrobeste usturoiul cu putina sare, ca pentru mujdei, apoi se adauga zeama de lamaie, putin coriandru macinat si iaurtul;
- se pot manca cu cartofi natur, la cuptor, prajiti etc  sau doar cu o felie de paine (in poza de sus se intrezareste coaja unei paini-  productie proprie).


Pofta buna!

marți, 26 iulie 2011

Cheesecake cu dovleac si ciocolata


Am primit o noua carte de bucate :), una scrisa parca special pentru mine, despre tarte si placinte! Multumesc cui mi-a cadorisit-o si a ales prima reteta de incercat din carte!
ingrediente - pentru blat:
- 250 gr biscuiti digestivi
- 100 gr unt topit si racit
- 1 lingura faina
- 1 lingura zahar
- 1 lingura cacao
ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr crema de branza
- 250 gr pireu de dovleac
- 3-4 linguri zahar (depinde cat de dulce e dovleacul)
- 3 oua
- 3 linguri faina
- 100 gr ciocolata
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1/2 lingurita pudra de ghimbir
- varf de cutit cuisoare macinate
- varf de cutit nucsoara macinata (cui ii place)
- praf de sare
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta "2 fara un sfert" (175 grade);
- biscuitii se maruntesc in robotul de bucatarie (sau cu un sucitor), apoi se amesteca cu celelalte ingrediente pentru blat;
- se imbraca cu hartie de copt o tava cu pereti detasabili (diametru 24 cm, a mea); se unge putin cu unt tava, pentru a se fixa hartia;
- se imbraca baza si peretii (cam de 3 degete inaltime) cu amestecul de biscuiti, presand cu mana;
- se coace 10-15 minute;
- se amesteca la mixer crema de branza pana devine cremoasa; se adauga pireul de dovleac (eu aveam congelat din iarna, dar am vazut ca se gasesc la supermaket deja), apoi faina, ouale si mirodeniile;
- se topeste ciocolata la baie marina; reteta spunea ciocolata de menaj, dar cum eu nu am gasit niciuna buna la gust, folosesc ciocolata obisnuita; am pus jumi-juma neagra si cu lapte;
- se amesteca ciocolata topita cu 250 de grame din amestecul de branza; data viitoare folosesc doar 200 gr pentru a obtine o suprafata marmorata - asa, stratul cu ciocolata a acoperit prajitura aproape complet;
- se toarna compozitia cu branza in blatul de tarta; compozitia cu ciocolata se pune deasupra, cu lingura, lasand distanta intre petele maro; cu ajutorul unui cutit se marmoreaza suprafata;
- se coace 45 de minute pana cand umplutura s-a inchegat bine pe margini iar la mijloc e inca putin moale; se lasa la racit in bucatarie, apoi in frigider.
Pofta buna!

joi, 21 iulie 2011

Tarta cu mascarpone si caise

Alta tarta cu caise, aproape la fel de simpla ca si "cea mai simpla tarta" si la fel de buna!
ingrediente:
- 200 gr faina 000 cernuta
- 2 linguri zahar tos
- praf de sare
- 150 gr unt
- 3 linguri apa rece
- 200 gr mascarpone
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- 10-12 caise
metoda:
- se pun in vasul robotului de bucatarie faina, zaharul, sarea si untul taiat cubulete; se amesteca pana cand compozitia seamana cu niste firmituri, apoi se adauga apa rece si se amesteca inca putin, pana cand aluatul se aduna intr-o bila;
- se inveleste aluatul in folie  si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se unge forma de tarta cu unt si se intinde aluatul in ea; fiind un aluat cu zahar si cu proportia unt-faina destul de mare, e destul de greu de lucrat; se poate aplatiza putin in folie, si apoi se intinde in tava cu ajutorul mainilor putin inafainate; se lasa tava cu aluat 15 minute in frigider, apoi se inteapa cu furculita si se coace "orb" 15 minute, dupa care se scot greutatile si hartia de copt si se mai coace 10 minute;
- se amesteca mascarpone cu zaharul vanilat si se toarna in tarta; deasupra se aranjeaza jumatatile de caise, cu coaja in sus;
- se coace tarta pe treapta 1 si jumatate 30 de minute; se lasa sa se raceasca (se va intari si branza care e apropae lichida cand scoatem tarta din cuptor).
Se poate manca simpla sau cu sos de caise - din aceeasi productie cu cel pus peste inghetata cu mascarpone.

 Pofta buna!

luni, 18 iulie 2011

Inghetata cu mascarpone si frisca


Caldura mare, asa ca mi-am luat inima in dinti si am facut prima mea inghetata.
ingrediente:
- 200 ml frisca lichida
- 400 gr mascarpone
- 50 gr zahar pudra vanilat
- 100 gr ciocolata cu lapte
- o nectarina si-o piersica
pentru sosul de caise:
- 300 gr caise curatate de samburi
- 2 linguri zahar
- 2 linguri apa
metoda - mai simpla de atat nu cred sa existe:
- se bate frisca; se adauga mascarpone si zaharul pudra si se amesteca toate; (de data asta am folosit frisca "artificiala" , dar daca folosim naturala poate e nevoie de mai mult zahar; gustam);
- am impartit compozitia in doua vase de plastic, rotunde, cu capac; intr-unul am adaugat o tabla de ciocolata cu lapte taiata marunt, iar in cealalta o piersica si o nectarina taiate cubulete;
- se lasa in congelator, amestecand din 30 in 30 de minute; dupa 2 ore jumate e numai buna de mancat; daca ramane mai mult timp in congelator se lasa in bucatarie 20 de minute inainte de a portiona.
Mascarpone imi pare cam dulceag si "lesinat", asa ca m-am gandit ca un sos  de caise ar inviora inghetata - si am avut dreptate! Sosul e si el extrem de simplu de facut - se pun toate ingredientele intr-o cratita la fiert, pana se inmoaie fructele. Se lasa la racit, apoi se paseaza cu un blender.


Pofta buna!

vineri, 15 iulie 2011

Pachetele de vinete cu branza, rosii si busuioc


In mod normal nu folosesc multe diminutive, i-as spune patrunjelului  - patrunj si ostropelului - ostrop, dar probabil caldura mare m-a afectat, asa incat ultimele postari sunt prajiturele - placintele - pachetele ...
ingrediente:
- 2 vinete mari, lunguiete
- 3 rosii
- 250 gr branza - am folosit 3 feluri - mozarella, cas proaspat si cascaval afumat
- busuioc proaspat
metoda:
- se spala bine vinetele si se taie pe lung felii subtiri ( aprox 1 cm grosime);
- se sareaza si se lasa putin asa, apoi se clatesc si se usuca cu servete de bucatarie;
- se prajesc in tigaia-grill feliile de vinete unse cu ulei pe ambele fete;
- pe mijlocul fiecarei felii se aseaza o felie de branza, una de rosie, putin busuioc taiat marunt , se sareaza, apoi se impacheteaza (aducand un capat peste umplutura, apoi si celalalt);
- bine ar fi sa punem apoi pachetelele la cuptor pentru cateva minute, pana se topeste branza; in caz de caldura mare, se pot incalzi in tigaie.
Cele cu cas afumat mi-au placut cel mai mult. 

Pofta buna!

joi, 14 iulie 2011

Prajiturele cu nuci si caise

...si cu migdale bine-nteles, ca doar se vad in poza. Reteta originala continea migdale macinate in aluat, dar aici le-am inlocuit cu nuca macinata. Se fac foarte rapid si este o metoda buna de a folosi albusurile ramase de la mancaruri la care se folosesc doar galbenusuri.
ingrediente (pentru 12 bucati) :
- 4 albusuri batute spuma
- 150 gr unt topit si racit
- 150 gr zahar
- 75 gr faina
- 100 gr nuci macinate
- cam 200 gr caise , fara samburi, taiate cubulete
- fulgi de migdale pentru ornat
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (din cele 3 din dotare; reteta originala spune 200 gr C);
- se cerne faina, apoi se amesteca cu zaharul si nucile macinate; se adauga la albusurile batute spuma (nu insistam prea mult, trebuie sa fie o spuma moale), apoi se adauga untul si cubuletele de caise - din care se pot pastra cateva pentru ornat;
- se ung cu unt locasurile unei forme de briose si se pun cam 2 linguri din compozitie in  fiecare; se imprastie deasupra bucatile de caise retinute pentru decor si fulgi de migdale;
- se coc 12-15 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
Pofta buna!

marți, 12 iulie 2011

Placintele cu branza


Am vazut placintelele acestea mai demult, pe blogul Laurei Adamache, si mi-au ramas in minte. Aveam in frigider mai multe resturi de branza care trebuiau consumate, asa ca duminica - dimineata, pe racoare - m-am apucat de prajit! Aluatul are, in reteta originala, putina untura - eram sigura ca am in frigider un borcan, dar cand sa-mi adun ingredientele, borcanul lipsea ... Asa-i cu doi bucatari intr-o singura bucatarie (dar nu ma plang deloc :) ).
ingrediente:
- 400 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 225 ml apa calduta
- 4 lingurite ulei de masline
- sare
- 350 gr branza sarata (eu am folosit resturi de branza de vaci, feta si branza de burduf)
metoda:
- se dizolva drojdia in putina apa calduta (din cantitatea data in lista de ingrediente);
- cand drojdia a inceput sa faca bulbuci la suprafata se amesteca cu faina, restul de apa si uleiul; se framanta cateva minute, pana aluatul nu se mai lipeste de degete (...asa tare :D); se adauga sarea si se mai framanta putin;
- se lasa aluatul in bol, acoperit cu folie alimentara, timp de 20-30 de minute;
- se face amestecul de branza;
- se iau cu lingura bucatele de aluat carora li se da forma de bila; se intind cu sucitorul pe blatul infainat, pana ajung subtiri de vreo 2 mm (nu le-am facut mai subtiri de frica sa nu se rupa, din cauza greutatii branzei, cand le pun in tigaie); se pune branza pe un disc de aluat, lasand margini goale de aprox. 1 cm, apoi se acopera cu alt disc de aluat si se sigilieaza bine marginile;
- se prajesc pe rand, pe ambele fete; daca mi le-ar praji altcineva, altundeva decat in bucataria mea, as face in fiecare saptamana! 


Pofta buna!

vineri, 8 iulie 2011

Cea mai simpla tarta cu caise



Din cauza acestei tarte, cea mai simpla tarta, abia astept sa vina sezonul caiselor. Nu are decat o "coaja" , sau crusta, crocanta ca un biscuit, si fructele moi si acrisoare deasupra - se poate manca dintr-o rasuflare!
ingrediente:
- 200 g faina
- 1 lingurita scortisoara
- 140 g unt rece, taiat cubulete
- 50 + 35 g zahar brun
- 1 ou
- 1-2 linguri gris
- aprox. 700 g caise
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se pune in vasul robotului de bucatarie faina, 50 g zahar, scortisoara si untul; se amesteca pana cand obtinem o compozitie omogena cu aspect de firmituri; se adauga galbenusul si o lingura de apa rece si se mixeaza pana cand aluatul se aduna in forma de bila; se inveleste in folie de plastic si se tine in frigider 30 de minute;
- caisele se desfac in jumatati, se scot samburii;
- pe blatul infainat se intinde aluatul cu sucitorul - infainat si el - pana ajunge un disc cu diametrul de aprox. 30 cm;
- se transfera pe o hartie de copt asezata inttr-o tava mare (poate sa fie cea a cuptorului); sau se poate intinde aluatul direct pe hartia de copt; aluatul e destul de friabil, dar daca se rupe se lipeste la loc cu degetele;
- se presara grisul in mijlocul aluatului, lasand margini de aprox  5 cm; se aranjeaza jumatatile de caise, cu partea taiata in sus;
- se presara zaharul ramas;
- se ridica marginile aluatului peste fructe; ne putem ajuta de hartia de copt, ridicand aluatul cu hartie cu tot si apoi desprinzand-o cu grija;marginile de aluat se ung cu albusul batut usor;
- se coace tarta 30-35 de minute, pana cand se inmoaie caisele si aluatul devine crocant.


Pofta buna!
sursa

miercuri, 6 iulie 2011

Melanzane parmigiana


Aceasta este o mancare siciliana care, aflam de aici, se numeste "parmigiana" nu de la parmezan sau de la Parma, cum am crede, ci de la cuvantul care denumeste o stiva de lemne : feliile de vinete se aseaza intr-un strat paralele cu latura lunga a tavii, iar in urmatorul - cu latura scurta, alternativ pe directii perpediculare, ca o stiva de scanduri! Combinatia de vinete cu busuioc, rosii, usturoi si branza este perfecta!
ingrediente:
- 3 vinete marisoare (1.2 kg)
- 800 gr rosii (pot sa fie proaspete sau din conserva)
- 5 catei de usturoi
- frunze de busuuioc
- 200 gr mozarella
- 150 gr parmezan
metoda:
- se spala vinetele si se curata "in dungi" alternative (ca in prima imagine de mai jos);
- se taie pe lung fasii de aprox. 5 mm grosime; se sareaza si se lasa la scurs;
- daca se folosesc rosii proaspete se pune apa intr-o craticioara; cand fierbe se pun rosiile, cate 2-3, cate incap deodata, si se lasa 30 de secunde - un minut, apoi se scot pe o farfurie si se continua cu celelalte rosii; cand s-au racorit putin (se pot raci rapid, in apa rece) se decojesc;
- se taie marunt rosiile; usturoiul se taie felii subtiri;

- feliile de vinete se clatesc in apa rece, se storc si se usuca cu un servet de hartie;  se ung cu putin ulei de masline si se prajesc, pe rand, pe ambele fete, in tigaia-gril - fara ulei suplimentar;
- intre timp se prepara sosul de rosii : se incinge putin ulei de masline; se adauga usturoiul, dupa 1 minut se adauga rosiile tocate, sare si piper, eventual o priza de zahar, si se lasa la fiert cam 15-20 de minute; la sfarsit se adauga frunzele de busuioc taiate marunt;
- intr-o tava unsa cu ulei se aseaza un strat de vinete - apoi sos de rosii - urmat de felii de mozarella si parmezan ras; se continua cu vinete - rosii - branza; din cantitatile de mai sus ies 3 straturi intr-o tava de aprox. 25 x 30 cm;

- se coace in cuptorul incins pe mediu aprox. 30 de minute, pana cand s-a rumenit deasupra; se serveste calda, dar mie imi place si mai mult a doua zi, la temperatura camerei, cand mancarea e mai "asezata" si sucurile s-au absorbit in ea (fotografia de inceput e "de a doua zi", iar in cea de mai jos e mancarea proaspata).

Pofta buna!

sâmbătă, 2 iulie 2011

Savarine

Daca stiam ca se fac atat de usor, le-as fi facut mai demult!
ingrediente:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri pesmet
- 1 lingura rasa faina
- esenta de vanilie
pentru sirop si ornat:
- 150 gr zahar
- 150 ml apa
- esenta de rom
- frisca
- visine
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu (treapta 2 din 3);
- se freaca galbenusurile cu zaharul pana cand crema se albeste (cu un mixer de mana se rezolva in 5 minute);
- se adauga pesmetul si faina, cernute, apoi esenta de vanilie;
- se incorporeaza albusurile batute spuma - cate putin la inceput, incet, cu miscari ample de jos in sus;
- in lipsa unei forme speciale pentru savarina, se unge cu unt o forma pentru briose (12 bucati); se umplu locasurile si se coace 5 minute, apoi se reduce temperatura (pe 1jumate) si se continua coptul inca 10 minute;
- intre timp se fierbe siropul de zahar; la sfarsit se adauga cam o lingurita de esenta de rom;
- se scot savarinele din forme si se insiropeaza; se orneaza cu frisca si visine (sau alta bobita rosie).


Pofta buna!

P.S. iulie 2012