Din cauza acestei tarte, cea mai simpla tarta, abia astept sa vina sezonul caiselor. Nu are decat o "coaja" , sau crusta, crocanta ca un biscuit, si fructele moi si acrisoare deasupra - se poate manca dintr-o rasuflare!
ingrediente:
- 200 g faina
- 1 lingurita scortisoara
- 140 g unt rece, taiat cubulete
- 50 + 35 g zahar brun
- 1 ou
- 1-2 linguri gris
- aprox. 700 g caise
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se pune in vasul robotului de bucatarie faina, 50 g zahar, scortisoara si untul; se amesteca pana cand obtinem o compozitie omogena cu aspect de firmituri; se adauga galbenusul si o lingura de apa rece si se mixeaza pana cand aluatul se aduna in forma de bila; se inveleste in folie de plastic si se tine in frigider 30 de minute;
- caisele se desfac in jumatati, se scot samburii;
- pe blatul infainat se intinde aluatul cu sucitorul - infainat si el - pana ajunge un disc cu diametrul de aprox. 30 cm;
- se transfera pe o hartie de copt asezata inttr-o tava mare (poate sa fie cea a cuptorului); sau se poate intinde aluatul direct pe hartia de copt; aluatul e destul de friabil, dar daca se rupe se lipeste la loc cu degetele;
- se presara grisul in mijlocul aluatului, lasand margini de aprox 5 cm; se aranjeaza jumatatile de caise, cu partea taiata in sus;
- se presara zaharul ramas;
- se ridica marginile aluatului peste fructe; ne putem ajuta de hartia de copt, ridicand aluatul cu hartie cu tot si apoi desprinzand-o cu grija;marginile de aluat se ung cu albusul batut usor;
- se coace tarta 30-35 de minute, pana cand se inmoaie caisele si aluatul devine crocant.
Pofta buna!
sursa
Imi place cum arata....asa... rustic! Simplu si bun!
RăspundețiȘtergereIrina, chiar "rustic" e cuvandul care ii descrie cel mai bine aspectul, iar despre gust - n-am cuvinte :)
RăspundețiȘtergere