Pagini

duminică, 15 mai 2011

Crema de vanilie II (Saint-Honore)


Este o varianta a cremei de vanilie I, cu deosebirea ca albusurile se bat spuma inainte de a fi adaugate la crema, care devine astfel mai aerisita si mai spumoasa.
ingrediente:
- 500 ml lapte
- 1/2 baton de vanilie (se poate folosi si esenta de vanilie, sau 3 pliculete de zahar vanilat, caz in care se reduce cantitatea de zahar cu 25 gr)
- 175 gr zahar
- 5 galbenusuri
- 75 gr faina 
- 7 albusuri
- un praf de sare
- 2 linguri zahar
metoda:
- se taie pe lungime batonul de vanilie si se rad semintele din interior; batonul ramas se poate pastra intr-un borcan cu zahar pudra si vom avea astfel zahar vanilat natural :) ;
- se pune la fiert laptele cu vanilia;
- se bat galbenusurile adaugand treptat zaharul, pana cand se albesc; se adauga faina;
- dupa ce laptele a dat un clocot se ia de pe foc si se lasa putin la racit, apoi am strecurat laptele pentru a nu ramane seminte de vanilie lipite una de alta, pentru ca sunt negre si nu arata prea bine... ; semintele ramase sunt ca niste puncticele negre care nu deranjeaza deloc, dupa mine;
- se adauga treptat laptele cald la crema de galbenusuri, apoi se toarna compozitia in cratita si se pune pe foc mediu, amestecand mereu;
- dupa ce a inceput sa fiarba si deja s-a ingosat se mai lasa pe foc 2-3 minute, apoi se da deoparte si se freaca bine, pentru a disparea eventualele cocoloase;
- se bat albusurile cu un praf de sare; cand s-a format o spuma moale se adauga si zaharul si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare si lucioasa; nici nu-mi pot imagina cum se facea spuma asta pe vremuri, cu telul ....
- cat inca crema e calda, se adauga un sfert din spuma de albusuri si se incorporeaza cu grija, ridicand crema de jos si aducand-o peste albusuri, cu miscari ample; cand s-a incorporat complet se adauga si restul de  spuma.
Aceasta crema se foloseste in tortul Saint-Honore (de unde si numele ei, si de unde si numele de "creme Chiboust" sub care se ascunde aceeasi crema, Chiboust fiind cofetarul care a inventat tortul amintit), in choux-uri, tarte cu fructe, sau in diverse combinatii ca desert la pahar.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu