Pagini

duminică, 16 martie 2014

Paine "floare" cu pasta de masline



Pornita sa tai si sa rasucesc aluatul de cand am facut painea dulce cu scortisoara de la Daring Bakers, am incercat si o varianta sarata, cu pasta de masline, dintr-un aluat simplu de paine si cu alt model de rasuciri, principiul fiind insa acelasi - straturi subtiri de aluat suprapuse cu pasta colorata intre ele. In continuare nu stiu cum sa numesc aceste paini: modelate, sculptate, rasucite? (Traducerea expresiei folosite la Daring Bakers - "beautiful bread", adica "paine frumoasa", mi se pare o exagerare pana cand nu ai suficienta dexteritate si siguranta in miscari ...).


ingrediente:
- 170 g faina de grau integrala
- 30 g faina de secara
- 250 g faina de grau 650
- 300 ml apa calduta
- 1 plic drojdie uscata
- 9 g sare
- 160 g pasta de masline
metoda:
- se amesteca fainurile cu drojdie si sare; se toarna apa calduta, se amesteca totul si se framanta aluatul  cateva minute, pana devine neted si elastic (sau pana am obosit);
- se lasa aluatul la dospit, in bolul acoperit cu folie de plastic, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul;
- se imparte aluatul in 4 si se formeaza bile;
- se intind toate bucatile de alaut, cat de poate de subtire (2-3 mm), in forma de disc;
- se aseaza prima bucata de aluat pe hartie de copt si se unge cu pasta de masline, se aseaza deasupra a doua bucata de aluat, apasand usor cu palmele; se continua cu toate discurile de aluat, dar ultima nu se unge cu nimic;
- se taie in 8 segmente, dar astfel incat taieturile sa nu se intersecteze;
- fiecare segment se taie apoi in mijloc, iar cele doua colturi exterioare ale segmentului se scot, pe dedesubt, prin taietura;


- se unge painea cu albus batut usor sau cu smantana;
- se coace 15 de minute la 200 de grade C, apoi se reduce temperatura la 180 grade C si se mai coace painea inca 10-15 minute; e gata atunci cand, lovita dedesubt, suna a gol.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu