Pagini

vineri, 3 ianuarie 2014

Tort "Carrot cake"




Se vede ca imi plac prajiturile cu morcovi, pentru ca am in caiet niste briose (cu morcovi, nuci, mar si nuca de cocos), o prajitura (cu morcovi si nuci), iar acum am facut acest tort dintr-o carte de la Mos Craciun (multumesc, Mosule, sa mai vii pe la noi...). Pe langa morcovi si nuci, in aluatul tortului sunt stafide si o portocala - coaja si zeama ei, care-i dau o aroma "de iarna". Ca si la celelalte prajituri cu morcovi pomenite mai sus, si la asta crema de branza de vaci se potriveste perfect.


ingrediente:
- 180 ml ulei de floarea soarelui
- 200 g zahar
- 4 oua
- 225 g faina
- 1 lingurita praf de copt (5 g)
- 1 lingurita bicarbonat (5 g)
- zeama de la o portocala (80 ml, aici) si coaja ei, rasa
- 2 lingurite scortisoara
- cate un varf de cutit de ienibahar, ghimbir si cuisoare
- un praf de sare
- 150 g stafide
- 200 g morcovi rasi
- 50 g nuci prajite cu tocate mare
pentru crema:
- 450 g crema de branza de vaci
- 75 g zahar pudra
- 150 ml frisca
- coaja de la o portocala
metoda:
-  se inginge cuptorul la 170 grade C; se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu diametrul de 20 cm;
- se amesteca bine faina cu agentii de crestere, sarea si condimentele; in alt bol se amesteca ouale cu ulei si zahar; se adauga coaja si zeama de portocala, apoi amestecul cu faina; se amesteca fara a insista prea mult, apoi se adauga morcovii rasi, stafidele si nucile;
- se toarna aluatul in tava pregatita si se coace prajitura 30 de minute; se acopera cu folie de aluminiu si se coace pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata (la mine: 30 de minute, cartea zicea mai mult, asa ca - verificati dupa o jumatate de ora);
- se lasa blatul la racit in forma 5 minute, apoi se scoate pe un gratar;
- se freaca crema de branza cu zaharul pudra, apoi se adauga coaja rasa de portocala si frisca; se bat impreuna pana se itnareste compozitia;
- se desprinde cu grija hartia de copt de pe tort, apoi acesta se taie in doua pe orizontala; partea de jos se unge cu aproximativ jumatate din crema de branza, se aseaza cealalta bucata de blat si se acopera cu restul de crema.
Se decoreaza dupa imaginatie - aici cu nuca macinata, stafide si fasii de morcovi fierte in sirop de zahar.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. La multi ani 2014! Iti doresc un an nou plin cu bucurii, sanatate si impliniri pe toate planurile!
    Tortul e delicios!

    RăspundețiȘtergere