Pagini

miercuri, 8 mai 2013

Daneze rapide



Cuvantul "rapide" din titlu nu inseamna ca se fac repede..., el e pus acolo mai mult pentru a sugera faptul ca reteta nu respecta metoda clasica de a face aluatul numit "danish pastry". Aluatul de daneze este un aluat foietat cu drojdie care contine si ou, spre deosebire de cel de croissant. Ca si la aluatul foietat sau la cel de croissant, cel de fata presupune multiple impaturiri ale aluatului in care s-a invelit o bucata de unt, dar "rapiditatea" variantei de fata consta in faptul ca aluatul se face la robot si se incorporeaza in el untul (aceeasi idee ca si cea a foietajului brut), iar impachetarile se fac fara pauza de racire intre ele. Iata deci de ce un aluat inceput de cu seara si terminat a doua zi la pranz se prezinta amagitor sub denumirea de "rapid". Am gasit reteta aici, culeasa de la Nigella, dar avea si o greseala de tipar din cauza careia am gresit de doua ori aluatul, din fericire Rachel a corectat cantitatile si desi danezele ei sunt mai frumoase (mie mi-au iesit mai mult dospite decat foietate), mi-au placut prajiturelele si le notez. Am folosit jumatate de aluat pentru 12 spirale cu scortisoara, iar cealalta jumatate am transformat-o intr-un fel de painici umplute cu ciocolata - niciuna nu e dintre formele consacrate ale danezelor, dar pe acelea le las pentru cand voi face si aluatul ca la carte.

ingrediente:
- 350 g faina 650
- 1 pachetel drojdie granule
- 250 g unt rece taiat felii subtiri
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
- 125 ml lapte
- 60 ml apa calduta
pentru umplutura spiralelor:
- 50 gr unt (nu l-am folosit pe tot)
- 70 gr zahar brut
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita pudra de ghimbir
- 1/2 lingurita pudra de cardamom
pentru painicile cu ciocolata - 12 bucati: 
- 24 patratele de ciocolata

metoda:

- se bate usor oul si se amesteca cu apa si lapte;
- se cerne faina; se adauga sare, zahar si drojdie, apoi untul taiat; se amesteca scurt de cateva ori, in robotul de bucatarie - trebuie sa se vada inca bucatele de unt;
- se amesteca manual cele doua compozitii, obtinandu-se un aluat lipicios si destul de moale; se acopera bolul cu folie de plastic si se lasa in frigider peste noapte;
- se scoate aluatul din frigider si se lasa o jumatate de ora in bucatarie;
- se intinde aluatul pe blatul infainat; ideal ar fi sa obtinem un dreptunghi de 35x70 cm, mie nu mi-a iesit chiar atata, dar cu fiecare impachetare aluatul devine mai placut si mai ascultator; se impacheteaza in 3;
- se repeta operatiunea intins si impachetetat de 3 ori;
- se taie aluatul in doua, se invelesc bucatile in pungi si se lasa cel putin 30 de minute la frigider;
pentru spirale:
- se topeste untul; se ung locasurile unei forme de briose, apoi se presara zahar - lucrand deasupra chiuvetei - si se scutura zaharul in plus;
- se amesteca zaharul cu condimentele;
- se intinde aluatul subtire - dreptunghi de 35 x 70 cm, din nou, si din nou al meu a fost mai mic de atat; se unge aluatul cu untul ramas; se presara uniform amestecul cu zahar, apoi se ruleaza aluatul, cat de strans posibil;
- se taie sulul de aluat in 12 (unii dinte noi avem dificultati se pare la impartirea la 12... de-asta apar in imagini spirale duble);


- se aseaza spiralele in tava pregatita, pe taietura;
- se incinge cuptorul la 190 grade C, se lasa prajiturile la dospit o jumatate de ora, apoi se coc 20-25 de minute pana devin aurii.
pentru painici cu ciocolata se procedeaza asemanator, taind aluatul in 12 fasii care se ruleaza in jurul a cate doua patratele de ciocolata; le-am uns cu untul topit ramas.


Pofta buna!



6 comentarii:

  1. Incantator si imi place reteta. Dar vreau sa te intreb care este diferenta intre faina "000" si faina "650"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe scurt: faina 650 e pentru paine, are mai mult gluten - teoretic, practic am vazut si faina 650 cu putin gluten (o faina cu continut ridicat de gluten are procent mare de proteine trecut pe ambalaj, cauta sa fie macar peste 10.5 %).

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatati! Si ce bine arata! Sunt un fel de cuib de viespi de la noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hm, nu prea seamana a cuib de viespi (cel putin a ala pe care-l stiu eu, care-i cu alaut dospit dar deloc laminat si care a scaldat spre finalul coacerii intr-un sirop de lapte cu zahar, si care are untul ala cu zahar caramelizat putin dedesubt... oh, ce pofta mi se face!). Seamana insa ca metoda de formare, aluatu facut sul cu ceva umplutura...

      Ștergere