Gemul de capsuni ii place foarte mult jumatatii mele asa ca m-am apucat de pus borcane - tura 1, tura 2 .. si numar in continuare. Ciudatenia e ca mai nou imi place si mie gemul acesta, cu toate ca in copilarie nu ma dadeam in vant dupa el! Mi s-a intamplat asta si cu alte feluri de mancare - ajumg sa-mi placa doar cand stiu sa le fac. Reteta e de la mama, si cred ca nu respecta proportiile clasice (pentru ca nu ne place foarte dulce), nici metoda - nu adun spuma de la suprafata, nu fierb gemul foarte mult, motiv pentru care ramane destul de mult lichid - si de aici iese siropul...
Mi se pare mai usor sa lucrez cu cantitati mici, asa ca prefer sa pun de mai multe ori cate 2-3 kg. Din 3 kg de capsuni de exemplu ies cam 5 borcane de gem si 1.5 l de sirop.
O ultima observatie - despre sterilizarea borcanelor: mi-a luat
vreo 3 ani si mai multe borcane sparte ca sa-mi dau seama ca daca
sterilizez borcanele in cuptor trebuie fie sa le las putin la racit si
apoi sa torn gemul fierbinte, fie sa tin gemul pe foc mic si sa-l pun in
borcanele tocmai scoase din cuptor. Adica smecheria cu tava metalica
(sau o lama de cutit) sub borcan ajuta daca borcanul e mai rece decat
gemul, in schimb borcanul crapa daca e mai fierbinte decat ce punem in
el. Dar daca aveti o camara buna, poate fi suficient sa spalati bine
borcanele, cu detergent si apa fierbinte, si sa le lasati pe un stergar
pana se usuca de tot - fara sa le mai "coaceti".
ingrediente:
- la fiecare kilogram de capsuni (cantarit dupa ce sunt curatate) se pun
- 500 g zahar si
- zeama de la o jumatate de lamaie
metoda:
- se spala caspunile sub jet de apa si se curata de codite;
- se pun capsunile intr-o cratita incapatoare, se adauga zeama de lamaie si zaharul; se lasa sa stea cateva ore (2-3, sau peste noapte);
- se pune cratita pe foc; se amesteca la inceput, putin ,delicat; se fierbe gemul aproximativ 30 de minute, la foc mic;
- se poate lasa gemul in cratita de azi pe maine, cand se da iar intr-un clocot - cat sa fie fierbinte cand va fi pus in borcane;
- se invelesc borcanele in paturi unde se lasa pana se racesc.
Se gusta gemul - de exemplu cu niste tartute cu crema de vanilie. O nebunie!
Pofta buna!