Reteta lunii iunie 2012 la Daring Bakers este prajitura Battenberg, o reteta clasica englezeasca, inventata pentru o nunta regala. Semnul distinctiv este sectiunea cu model "tabla de sah" compusa din doua patrate galbene si doua roz, lipite cu gem de caise si invelite in martipan. Aroma traditionala este de migdale, dar ca la orice reteta clasica variatiunile inventate in timp sunt nenumarate: pentru blat se poate folosi cafea, nuci, zmeura, nuca de cocost, lemon curd sau crema de unt pentru a lipi patratelele, fondant sau ciocolata pentru invelit.
Reteta propusa de Mandy este adaptata dupa Mary Berry, o cunoscuta "prajitureasa" pe care am descoperit-o cu aceasta ocazie. Puteti viziona
aici o demonstratie in care ea face un Battenberg cu nuci si cafea - o combinatie delicioasa, pe lista mea de asteptare. Exsita tavi speciale pentru a coace fasiile de blat, dar in lipsa ei se poate folosi o tava patrata (20x20 cm) - sau chiar una dreptunghiulara, adaptata putin. Eu am ales sa incerc varianta clasica de arome si culori, iar pentru a avea o prajitura cat mai naturala nu am vrut sa nu folosesc coloranti alimentari si am crezut ca voi fi smechera daca voi da o nuanta de roz aluatului cu suc de afine de padure - care sunt mai degraba visinii decat albastre, deci ar fi dat o nuanta frumoasa... Bine-nteles ca abia cand am scos prajitura din cuptor mi-am amintit ca am citit undeva, candva..., ca afinele combinate cu praf de copt devin usor verzui ... Asadar, daca nu vreti sa aveti cea mai urata culoare imaginabila pentru un blat, puteti colora aluatul cu suc de zmeura, sau poate visine. In afara de acest mic neajuns, prajitura a iesit destul de bine (usor sfarmicioasa poate), e de efect si se face usor.
ingrediente:
- 175 gr unt moale
- 175 gr zahar
- 175 gr faina 000
- 5 gr praf de copt
- 65 gr migdale macinate
- 1 lingurita extract de vanilie
- 3 oua mari
- colorant alimentar; daca folositi o lingura de colorant lichid (suc de fructe de exemplu) - adaugati in compozitia galbena o catitate egala de lapte astfel incat cele doua compozitii sa aiba aceeasi consistenta, nu foarte lichida;
- 100 gr
gem de caise
- 225 gr martipan
metoda:
- daca avem migdale intregi: se pune un vas mic cu apa la fiert; cand clocoteste se adauga migdalele si se scot dupa 30 de secunde, se lasa la scurs pe un servet de bucatarie, apoi se desprind usor pielitele maro; se macina in robotul de bucatarie;
- se incinge cuptorul la 160 grade C;
- se pregateste tava: daca e patrata, se face o delimitare la jumatate din folie de aluminiu invelita in hartie de copt care se fixeaza apoi pe tava unsa cu unt; pentru ca nu am gasit tava patrta de 20x20 cm, am folosit una dreptunghiulara cu doi astfel de pereti despartitori;
- se amesteca ingredientele uscate, se adauga celelalte (in afara de colorant) si se amesteca cu un robot de bucatarie, dar se poate face si manual;
- se imparte aluatul in doua: o jumatate de aluat va fi colorata cu o lingura de suc de fructe, iar in cealalta se adauga o lingura de lapte;
- se pune aluatul in tava; fiind destul de gros se niveleaza cu o spatula pentru ca nu se aseaza singur; se poate chiar ridica mai mult la capete, pentru a compensa cresterea mai mare la mijloc a blatului la copt;
- se coace blatul 25-30 de minute, pana cand furculita iese curata;
- se lasa in tava 5-10 minute, apoi se scoate si se lasa la racit cateva ore;
- se taie "capacele" blaturilor (partea superioara, daca e prea bombata) si marginile lungi, apoi fiecare blat se taie in doua, pe lungime; se suprapun si se "sculpteaza" astfel incat fiecare fasie sa fie patrata in sectiune, si toate de aceeasi dimensiune; nu se taie capetele decat la sfarsit, cand prajitura e asamblata;
- se incalzeste gemul de caise si se trece printr-o strecuratoare, pentru a fi cat mai fin; se lipeste o fasie galbena de una roz, ungand cu gem ambele fete ce urmeaza a fi lipite (au am uns doar una si nu s-au lipit perfect); se lipesc si fasiile celelalte, astfel incat sa se formeze modelul "tabla de sah";
- se framanta putin martipanul care trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a plastelinei cu care ne jucam la gradinita :); am folosit pasta de martipan cumparata de-a gata, nefiind sigura ca ne place aceasta substanta (cand eram mica nu imi placea, acum descopar ca exista martipan bun la gust si exista martipan cu gust de lipici), dar pe
daringbakers exista linkuri spre retete de martipan de casa - si tot aici puteti vedea realizarile celorlalti "cocatori indrazneti" precum si descrierea pas cu pas a procesului de fabricare a prajiturii;
- se presara zahar pudra pe blatul de lucru si pe sucitor si se intinde martipanul in forma de dreptunghi cu latimea egala cu lungimea prajiturii;
-se ung si laturile exterioare cu gem, apoi se inveleste prajitura in martipan (metoda prin rostogolire mi se pare cea mai eficienta);
- se taie capetele prajiturii si de decoreaza.
Pofta buna!
Mandy of
What The Fruitcake?!
came to our rescue last minute to present us with the Battenberg Cake
challenge! She highlighted Mary Berry’s techniques and recipes to allow
us to create this unique little cake with ease.