Adica strudel cu mere, dar dupa o reteta de la el de-acasa. E putin altfel decat strudelul cu mere pe care-l stiam eu, asa ca o sa-i las numele in germana. De data asta mi-am facut curaj si am facut eu aluatul, nu e deloc atat de complicat cum credeam, iar diferenta se simte fata de foile de placinta de cumparat.
ingrediente pentru aluat:
- 250 gr faina
- 1 ou
- 20 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml apa calduta
- praf de sare
ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg mere
- 1 lingura zeama de lamaie
- 100 gr pesmet
- 50 gr unt
- 140 gr zahar tos
- 10 gr scortisoara
- 170 gr stafide
metoda:
- se amesteca toate ingredientele pentru aluat - eu am folosit robotul de bucatarie si a mers bine treaba;
- se pune aluatul intr-un bol uns cu ulei si se toarna putin ulei si peste aluat; se acopera bolul si se lasa "la odihna" minim 30 de minute;
- intre timp se incinge untul intr-o tigaie, apoi se prajeste pesmetul pana devine maro-auriu;
- se amesteca zaharul cu scortisoara;
- merele de curata de coaja, se taie in sfeturi, se curata de cotoare si se taie felii; se stropesc cu zeama de lamaie si se amesteca cu ingredientele ramase;
- se taie aluatul in doua; la "strudelshow"-ul vienez din aceste cantitati faceau o singura bucata de strudel, dar care cred ca era cam mare pentru cuptoarele de-acasa, asa ca am ales sa fac doua bucati mai mici;
- se intinde o fata de masa pe masa din bucatarie, se infaineaza putin si se intinde aluatul, cat se poate de subtire, cu ajutorul unui sucitor; apoi se dau jos de pe degete toate inlelele (care ar putea agata aluatul) si se continua subtierea aluatului cu mainile : se baga pumnii sub zona din mijloc a aluatului si se intinde usor spre margini; e mai usor de facut decat de zis! Surpriza mea a fost ca aluatul, fiind usor, aproape ca se ridica singur de pe masa, asa ca nu m-as mira ca data viitoare sa-l invart pe deasupra capului, intocmai ca domnisoara de la strudelshow!
Strudelshow |
- se intinde astfel aluatul pana devine subtire ca foita de tigara; nu se poate citi ziarul prin aluat, dar macar titlurile mari se vad :)
- se pune jumatate din umplutura pe o latura scurta a dreptunghiului de aluat; se preseaza putin (eu am uitat sa fac asta si cred ca din aceast motiv s-a departat putin aluatul de umplutura in partea de sus), apoi se aduce marginea aluatului peste umplutura; se continua rularea strudelului cu ajutorul fetei de masa; se rasucesc capetele aluatului pentru a inchide bine umplutura inauntru; tot cu ajutorul fetei de masa se transfera strudelul intr-o tava cu hartie de copt;
- se procedeaza identic cu cealalta jumatate de aluat si de umplutura;
- se coace prajitura in cuptorul incins pe mediu (190 grade C; treapta "2 fara un sfert" la mine) pana se rumeneste deasupra (aprox. 50 de minute); dupa ce se scoate din cuptor se pune deasupra putin unt, iar dupa ce s-a racorit se devoreaza, cu zahar pudra deasupra si frisca batuta langa (cine doreste; mie imi se pare ca e suficient el, strudelul, fara frisca).
Pofta buna!
asa frumos ai povestit ca am prins chef de facut un strudel desi de o vreme ma paste o leneeeee (sau hai sa fiu mai indulgenta cu mine: ma paste doar comoditatea)
RăspundețiȘtergerePai spor la treaba, anonim, ma bucur ca ti-am alungat ... comoditatea! :)
RăspundețiȘtergereExcelent ti-a iesit! Se vede ca este diferit fata de alte retete. Am vazut si eu show-ul vienez, dar tehnica mi s-a parut dificila...adica trebuie sa fii mester mare sa iti iasa! Se pare ca tu te-ai descurcat de minune.Bravo!
RăspundețiȘtergereMultumesc de aprecieri, FancyCake. Mie mi se pare mai usoara o reteta dupa ce o vad facuta de altcineva, mult mai usoara decat daca o "citesc" doar, de-asta mi s-a parut usor de tot cu strudelul!
RăspundețiȘtergereAsa este! Odata vazut si ii clara treaba- de unde si vorba "furi meseria"
RăspundețiȘtergere:)), mai am multe de "furat", mrk, pana sa fie o meserie ... deocamdata e doar de distractie :)
RăspundețiȘtergereTocmai incercam sa traduc reteta luata de la acel StrudelShow. Multumesc ca mi-ai usurat munca :D . Ai fost acolo? Ai mancat si de la ei? Al tau a iesit ca al lor ? Merci !
RăspundețiȘtergereAm mancat si de-al lor, o bucatica mica de strudel e inclusa in pretul Show-ului. La gust mi-a iesit foarte asemanator, dar mai am de exersat pentru "subtirimea" foilor, in plus spatiul gol ramas deasurpa umpluturii nu-i un lucru de dorit, cred ca trebuie strans mai bine aluatul peste umplutura.
Ștergere