Pagini

joi, 24 februarie 2011

Tarte cu lamaie si dulce de leche

ingrediente aluat:
- 200 gr faina
- 100 gr unt rece taiat cubulete
- 50 gr zahar
- priza sare
- 3 linguri apa foarte rece
ingrediente umplutura:
- 3 galbenusuri
- 250 gr dulce de leche
- 6 linguri suc de lamaie
- 1 lingura amidon
- 3 galbenusuri
- 50 gr zahar

metoda:
- aluatul este cel clasic de tarta, pate brisee sucree numit de francezi; se lucreaza de preferinta in robotul de bucatarie, rapid, pentru a nu se incalzi; se amesteca faina cu zaharul, sarea si untul pana devine o compozitie omogena, cu aspect de firimituri, apoi se adauga apa si se mai amesteca putin pana aluatul se aduna intr-o bila; se inveleste in folie de aluminiu si se lasa la frigider cel putin 30 de minute;
- se incinge cuptorul la treapta 2 (din 3);
- se intinde aluatul cu sucitorul pe masa usor infainata pana se ajunge la o grosime de aprox.  4-5 mm; cu ajutorul unui pahar / bol se decupeaza cercuri cu care se imbraca 6 forme mici de tarta (diametru 6 cm), unse cu unt; aluatul ramas l-am taiat cercuri mai mici si am tapetat cu ele 4 forme mici de briose (din hartie), ca experiment - si-au pastrat o forma frumoasa si ele; se lasa formele cu aluat la frigider 15 minute;
- se coc crustele "in orb" pentru 10 minute (aluatul intepat cu furculita in 2-3 locuri se  acopera cu hartie de copt, peste care se pun boabe de fasole), timp in care se pregateste umplutura;
- se amesteca dulce de leche cu zeama de lamaie, galbenusele si amidonul;
- se umplu tartele si se mai coc 15 minute;
- albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se spriteaza bezeaua pe tarte; se mai coc 5 minute.
Pofta buna!







4 comentarii:

  1. Probabil e foarte buna, lasati-mi si mie parerea despre gust sa vad cum e...

    RăspundețiȘtergere
  2. Claus Web, gustul umpluturii e dulce (de la laptele condensat) - acrisor (de la lamaie), cu consistenta cremoasa, iar blatul obisnuit de tarta, dulce-untos-crocant ... sa-mi spui cum ti se pare, daca o incerci :)

    RăspundețiȘtergere