Pagini

luni, 27 aprilie 2015

Focaccia di Recco




Tema propusa la Daring Bakers in luna aprilie 2015 este focaccia. Oh, m-am gandit eu, ce plictisitor, stiu sa fac focaccia si am deja o reteta pe blog, am facut si cu maia, am copt una si intr-o soba cu lemne, de dragul experimentului, asa ca luna asta o sa chiulesc de la actiunea coptului alaturi de grupul virtual. Citind insa retele propuse am dat peste doua tipuri de focaccia de care nu auzisem vreodata: fugazza, adica varianta argentiniana, cu ceapa si oregano (buna, dar nu dau reteta pentru ca am impresia ca nu stiu sa coc focaccia asta, de frica sa nu ramana cruda am cam parlit-o pe ici pe colo), si una si mai interesanta si nemaiauzita - focaccia di Recco, neobisnuita pentru ca se face din aluat fara drojdie si e umpluta cu branza. Arata mai degraba a lipie cu branza decat a focaccia, si chiar daca traditional se face cu un anumit tip de branza de care nu cred sa fi vazut prin magazinele patriei (se numeste stracchino, sau crescenza), cei care propun reteta spun ca se poate face si cu mozarella. Eu am incercat un amestec de branzeturi autohtone,  branza framantata + branza de vaci, si a fost extraordinara. Am copt o focaccia cu diametrul de 25 cm, dar bine-ar fi fost sa folosesc o tava mai mare, dreptunghiulara - forma aceasta este tipica dealtfel pentru focaccia, si asa as fi folosit tot aluatul. Sa nu uit, pentru data viitoare!


ingrediente:
- 500 g faina 000
- un praf de sare
- 45 ml (3 linguri) ulei de masline
- 300 ml apa calduta
- 500 g branza
metoda:
- se amesteca toate ingredientele, in afara de branza; se framanta aluatul 8-10 minute, apoi se inveleste in folie alimentara si se lasa o ora, la temperatura camerei;
- se incinge cuptorul la 250 de grade C;
- se imparte aluatul in doua parti egale si se intind, pe rand, pe blatul usor infainat; aluatul trebuie sa fie cat mai subtire, aproape transparent (dar nu chiar ca la strudel);
- se unge cu ulei tava de copt, se aseaza prima foaie de aluat; se pun bucatele de branza deasupra, apoi se acopera cu cealalta foaie de aluat;
- se taie marginile de aluat care depasesc tava, se lipesc bine cele 2 foi - eu le-am indoit, cea de jos peste cea de sus, si le-am apasat cu o furculita;
- se inteapa aluatul din loc in loc, ca sa aiba pe unde sa iasa aburul; se unge cu ulei si se presara putina sare;
- se coace focaccia di Recco 8-10 minute, pana cand devine galben-aurie; se lasa la racit pana cand se poate manevra, apoi se taie bucati si se serveste calda.


Pofta buna!
Blog checking lines:
For the month of April Rachael of pizzarossa and Sawsan of Chef in Disguise took us on a trip to Italy. They challenged us to try our hands at making focaccia from scratch

8 comentarii:

  1. I like this type of Focaccia, it reminds me of one of the Serbian cheese pies. Your version looks so good with crusty edges:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I love anything with cheese ... do you have the recipe for those pies on your blog ?

      Ștergere
  2. I like this type of Focaccia, it reminds me of one of the Serbian cheese pies. Your version looks so good with crusty edges:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Beautiful Focaccia di Recco! Looks delicious!

    RăspundețiȘtergere
  4. mmmm so good! let make it again for the day of focaccia di recco! may 24th! jajaja

    RăspundețiȘtergere
  5. Ooo, da arata pur si simplu minunat!

    RăspundețiȘtergere