Pagini

miercuri, 4 februarie 2015

Prajitura cu mere si lemon curd




Iata o prajitura putin neobisnuita ca dispunere a straturilor ce o compun: are o baza cremoasa, dulce-acrisoara, care se afla sub un blat cu suprafata crocanta. Nu e foarte aratoasa, cred ca si Mary Berry a gandit asa de vreme ce aceasta este una din retele fara poza din cartea ei "Baking Bible", dar este foarte buna si se face destul de usor, asa ca ramane la colectie.

ingrediente pentru baza:
- 750 g mere
- 200 ml smantana dulce
- 100 ml smantana fermentata (in reteta originala era doar smantana dulce, 300 ml, dar am adaptat la continutul frigiderului meu)
- 6 linguri lemon curd
- 2 linguri rase zahar
- 1 lingura cu varf faina 000
ingrediente pentru blat:
- 2 oua mari
- 175 g faina 000
- 100 g zahar
- 100 g unt moale
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 2 linguri lapte
- 1-2 linguri zahar brun
metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C; se pune inauntru o tava metalica in care sa incapa o alta tava cu dimensiunile 27 x 18 cm (si inalta de cel putin 5 cm(, in care se va coace prajitura (eu am pus la incins tava cuptorului);
- se amesteca intr-un bol smantana, zaharul, faina si lemon curd-ul; se curata merele, se taie in sferturi, se scot samburii, apoi sferturile de mere se taie foarte subtire (am folosit discul de feliat al robotului de bucatarie); se amesteca merele cu compozitia cu smantana, apoi se toarna in tava de 27x18 cm; se niveleaza cu dosul unei linguri;
- pentru blat se amesteca toate ingredientele, in afara de zaharul brun; se freaca pana cand se obtine o compozitie omogena si fina (se paote folosi tot robotul de bucatarie, cu telul), apoi se intinde cu atentie peste mere; se presara zaharul brun;
-se coace prajitura pe tava incinsa aproximativ 75 de minute; dupa prima jumatate de ora supravegheati cu atentie: daca suprafata devine rumena, se acopera cu folie de aluminiu si se coace asa mai departe; cuptorul meu pe gaz, cu tava lui inauntru, a facut sa nu se rumeneasca prea mult, dar cu o tava mai mica (sau alt cuptor) ar fi trebuit acoperita;
- prajitura e gata cand blatul revine ca un burete daca e apasat usor in mijloc;
- se serveste calda.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu