Pagini

marți, 16 septembrie 2014

Galuste cu prune II



Clasicele galustele cu prune se fac din aluat cu cartofi, dar in varianta II, aici de fata, ei sunt inlocuiti cu branza de vaci. Auzisem de mult de varianta asta asa ca am incercat reteta din revista "secretele bucatariei", adaptand textul cam expeditiv si care pe ici, pe colo nici nu se potrivea cu fotografiile. Concluzii: aluatul se face mai usor decat cel cu cartofi, pesmetul prajit in unt are gust bun dar mi se pare ca si cel cu ulei e la fel de bun, iar zaharul pudra pus in pesmet nu-l mai repet pentru ca imi place sa "crontane" intre dinti zaharul tos pe care il pun de obicei.



ingrediente - pentru aluat (mi-au iesit 18 galuste):
- 300 g faina
- un praf de sare
- 50 g unt rece
- 250 g branza de vaci
- 1 ou
- 100 ml lapte
pentr umplutura:
- prune - am pus cate o jumatate in fiecare galusca, deci 9 prune
- 70 g martipan
pentru pesmet:
- 120 g unt
- 50 g zahar pudra vanilat
- o lingurita rasa scortisoara
- 200 g pesmet



metoda:
- aluatul se pate face in robotul de bucatarie: se cerne faina, se adauga un praf de sare si untul taiat cubulete; se amesteca pana cand compozitia are aspect nisipos; se adauga branza de vaci, oul si laptele; se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen;
- se formeaza un cilindru de aluat cu diametrul de 4-5 cm, se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute (al meu a stat peste noapte);
- lucrand pe blatul de lucru infainat, se taie felii de aluat de 7-8 mm grosime;
- intre timp de pune la fiert o cratita mare cu apa;
- se aplatizeaza discurile de aluat cu degetele; in mijlocul discului de aluat se aseaza o jumatate de pruna cu un cubulet de martipan in locul samburelui; se aduna marginile si se strang cu degetele, sa se lipeasca;
- cand fierbe apa se pun galustele; se fierb 10-15 minute; sunt gata cand se ridica la suprafata;
- se topeste untul intr-o tigaie, se adauga zaharul pudra, scortisoara si pesmetul; se tin pe foc cateva mintue, amestecand mereu;
- se scot galustele din apa cu o spumiera si se tavalesc prin pesmet; se servesc cu smantana sau iaurt gras.



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu