Pagini

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Paine cu nuci si merisoare



E o ruda a painii cu prune uscate si nuci: au amandoua nuci, fructe uscate si contin si alt fel de faina decat cea de grau. Se poate manca goala, ca un cozonac mai auster, ori cu iaurt, crema de branza, sau o combinatie care mie mi-a placut desi poate-i cam ciudata: crema de branza si somon afumat.

ingrediente:
- 285 g faina tip 650
- 155 g faina de secara
- 20 g drojdie proaspata
- 1 lingura zahar (12 g)
- 2 lingurite sare (15 g)
- 1 1/2 lingurita chimen (pentru ca nu-mi place sa-l simt intre dinti am folosit chimion prajit usor, fara ulei, si macinat in mojar)
- 300 ml apa calduta
- 110 g nuci (au gust mai bun si se decojesc usor daca se coc 10 minute la foc mediu)
- 100 g merisoare uscate
- sare grunjoasa

metoda:
- se sfarama cubul de drojdie, se adauga aprox. 100 ml apa calduta si lingura de zahar; se lasa intr-un loc caldut 5-10 minute, pana incepe sa faca spuma si sa se umfle;
- se amesteca fainurile; se adauga restul de 200 ml apa si drojdia si se amesteca; se adauga sarea, apoi se framanta (mie mi-a fost foarte lene de data asta si am framantat foarte putin); se adauga nucile si merisoarele si se framanta pana cand ajung sa fie uniform distribuite in aluat;
- se lasa aluatul la dospit intr-un bol acoperit pana cand isi dubleaza volumul, 1-2 ore, in functie de temperatura camerei;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat; se intinde, cu palmele,  in forma de dreptunghi cu grosimea de 5 mm; se ruleaza paralel cu latura scurta, apasand putin marginea la final; se aseaza in tava pe hartie de copt, cu marginea sub paine;
- se lasa la dospit 30 de minute, apoi se unge cu apa si se presara sare grunjoasa;
- se coace painea 35-40 de minute.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu