Pagini

duminică, 10 noiembrie 2013

Placintele cu prune



Aceste placintele au fost facute chiar in ziua in care am dat peste reteta, pentru ca aveam in frigider cateva prune care se cereau a fi mancate, si nu oricum ci intr-o prajitura. Prunele crude mi se par cam insipide, dar isi arata adevarata fata odata ce sunt preparate termic, le sta bine cu ceva mirodenii alaturi, iar invelite intr-un aluat fraged sunt de-a dreptul irezistibile! Placintelele astea nu se fac foarte repede, dar numai din cauza timpilor de racire a aluatului, in rest procesul de productie e floare la ureche, tzac-pac.

ingrediente:
- 100 g faina 000
- 50 g faina de grau integrala
- 1 lingura zahar
- un praf de sare
- 100 g unt rece
- 1 lingura smantana
- 1 lingurita otet
- 2 linguri apa rece
pentru umplutura:
- 250 g prune (la mine , 8 bucati)
- 1 lingura cu varf zahar
- 2 lingurite amidon
- 2-3 picaturi otet balsamic
- 1 lingurita rasa scortisoara
- 1/2 lingurita ghimbir macinat
- varf de cutit cuisoare macinate
pentru uns:
- 1 ou (spune sursa; eu am folosit doar albus, batut usor)

metoda:
- se amesteca fainurile cu sare si zahar; se adauga untul taiat cubulete; se amesteca cu varfurile degetelor, pana cand bucatile de unt ajung de marimea unui bob de mazare;
- se amesteca smantana cu otet si apa; se toarna acest lichid peste firmiturile de faina si unt; se amesteca cu o furculita pana se leaga aluatul; acesta se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider cam o ora - sau pana se intareste (daca-i graba mare, se poate pune in congelator 10-15 minute);
-  pentru umplutura, prunele se taie bucati, se adauga celelalte ingrediente, se amesteca bine;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat, se taie discuri cu diametrul de 8 cm; se aduna resturile de aluat, se framanta putin, se intinde din nou - in total ar trebui sa iasa 16 bucati, spune sursa, dar mie mi-au iesit doar 14 (si-un biscuit diform, ramas din resturile resturilor);
- se pune cate o lingura de prune pe jumatate din discurile decupate; se ung marginile cu ou batut, apoi se aseaza deasupra bucatile ramase, presand putin, sa se lipeasca; se inteapa placintelele  cu o furculita (pe acolo va iesi aburul) si se lasa in frigider o ora (macar jumate, daca nu mai avem rabdare);
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se ung placintelele cu ou batut si se coc 35-40 de minute.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu