Pagini

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Paine "coronita"



Iata inca o reteta din cartea "Baking Bible", numita in original "Crown loaf" (lista de sugestii de traducere a titlului ramane deschisa). O reteta de baza intr-adevar, pe care am modificat-o foarte putin inlocuind o parte din faina cu faina integrala. Mi se pare ca e frumoasa si de efect painea asta compusa de fapt din 12 chifle lipite.

ingrediente:
- 310 g faina 650
- 40 g faina integrala
- 1 lingurita rasa sare
- 7 g (2 lingurite) drojdie uscata instant (dintr-un plic de 10 g care ar fi ajuns pentru 500 g faina)
- 40 g unt topit
- 225 g apa calduta
- putin lapte pentru uns
metoda:
- se amesteca faina cernuta cu sare si drojdie; se adauga untul topit (nu fierbinte) si apa calduta; se amesteca bine cu o lingura apoi se framanta manual cam 5 minute;
- se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa aluatul la dospit, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul, cam o ora si jumatate;


- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat; se imparte in 12;
- fiecare bucata de aluat se modeleaza in forma de bila, apoi se aranjeaza intr-o forma cu diametrul de 20 cm, pe hartie de copt; se acopera forma cu folie de plastic si se lasa din nou la dospit cam 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se unge painea cu lapte si se coace 20-25 de minute.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu