Pagini

miercuri, 11 septembrie 2013

Salata de vinete



Salata de vinete este, la noi in casa, felul de mancare cu vinete pregatit cel mai frecvent, intr-atata incat nici nu-i mai spunem "salata de vinete". Daca bucatarul meu aude propozitia "mi-e pofta de vinete" stie exact ca ma refer la salata lui de vinete si dorinta mi-e indeplinita in cel mai scurt timp.
Exista multe variante ale acestei salate: cu ceapa ori cu usturoi, cu maioneza sau fara, cu vinetele tocate sau maruntite cu robotul de bucatarie ... Aceasta e reteta bucatarului meu, cu ceapa si maioneza, plus un ingredient secret.


ingrediente:
- 3-4 vinete (1.5 kg)
- 2 ardei
- o ceapa mica sau jumatate de ceapa mai mare
pentru maioneza:
- 2 galbenusuri
- 1/2 lingurita mustar
- 1/2 lingurita sare
- 200-300 ml ulei
metoda:
- se coc vinetele si ardeii - afara, pe gratar de preferinta, dar se pot face si pe aragaz;
- se curata vinetele si ardeii, apoi se toaca cu tocatorul de lemn (fara a se lasa la scurs); iarna toate cele de mai sus se inlocuiesc cu decongelarea in frigider, peste noapte, a unei pungi cu portia de legume puse in congelator cam ... pe vremea asta, in toamna;
- se toaca ceapa, cat mai marunt; se amesteca cu vinetele si ardeii tocati, adaugandu-se o lingurita de sare; se lasa deoparte;
- se face maioneza din 2 galbenusuri, mustar si sare, folosind cam 200-300 ml ulei - dupa ochi si dupa gust; se amesteca bine cu vinetele.



Pofta buna!

6 comentarii: