Pagini

joi, 27 iunie 2013

Tarta cu ciocolata si caramel



O tarta cu gust foarte intens de ciocolata, dulce (poate un pic prea dulce pentru mine), din care iti ajunge sa mananci o feliuta subtire - iar asta e un lucru bun, nu? Poate data viitoare as folosi ciocolata cu lapte fara sa adaug zahar in umplutura, dar pentru iubitorii inraiti de ciocolata (ceea ce descopar cu uimire ca nu mai sunt) tarta asta e perfecta!

ingrediente:
- 250 g faina
- 125 g unt taiat cubulete
- praf de sare
- 70 g zahar
- 1 galbenus mare
- 50 ml apa rece
pentru caramel:
- 100 g zahar tos
- 100 ml frisca lichida, fierbinte
pentru umplutura de ciocolata:
- 2 oua mari
- 100 ml lapte gras
- 50 g zahar pudra (75 in reteta originala, dar optional)
- 200 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata amaruie
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se unge cu unt o tava de tarta cu diametrul de 24 cm;
- intr-un bol mic se bate galbenusul cu zaharul si o lingurita de apa rece (din cei 50 ml);
- se amesteca faina cu sarea, se aduga untul si se faramiteaza cu degetele pana compozitia are aspect de firmituri - sau se poate face in robotul de bucatarie; se adauga galbenusul batut si restul de apa; lucrand repede se incorporeaza lichidul in faina;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat, astfel inca sa aiba grosimea de 3 mm; se aseaza in forma de tarta si se inteapa din loc in loc cu o furculita; se aseaza deasupra hartie de copt peste care se toarna boabe de fasole;
- se coace crusta 10 minute, apoi se indeparteaza greutatile si hartia si se mai coace 5 minute; se scoate din cuptor si se lasa putin la racit; cuptorul ramane pornit;
- pentru caramel se pune zaharul intr-o cratita metalica, pe foc mic; se lasa neatins la inceput, dar dupa ce s-a topit cam un sfert din zahar se poate amesteca;
- se ia caramelul de pe foc si se adauga frisca, incet si cu grija pentru ca zaharul caramelizat e foarte fierbinte; daca s-au format "bulgari" de caramel se pune cratita pe foc mic pana cand se topesc;
- pentru crema de ciocolata se amesteca intr-un bol ouale cu laptele si zaharul (daca folositi);
- frisca se aduce la punctul de fierbere; se ia de pe foc si se adauga ciocolata taiata marunt; se amesteca pana se dizolva ciocolata;
- se toarna amestecul cu ciocolata in cel cu ou, se amesteca pana se obtine o compozitie omogena;
- se intinde caramelul in crusta de aluat, apoi se toarna crema de ciocolata - cu atentie pentru a nu deranja stratul de caramel;
- se coace 30 de minute, pana cand umplutura s-a inchegat dar are inca "bule" la mijloc.
Se serveste la temperatura camerei.
A doua zi i-am adaugat un sos acrisor de fructe de padure care a mers foarte bine cu ciocolata.


Pofta buna!

Blog-checking lines: Rachael from pizzarossa was our lovely June 2013 Daring Bakers’ host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies, even crack pies! There’s nothing like pie! Smile

20 de comentarii:

  1. Your Chocolate and Caramel Tart looks so delicious!
    Simply perfect :)

    RăspundețiȘtergere
  2. So pretty! Great job on the challenge

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata tare bine si cu sos si fara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si e buna si cu, si fara - depinde de cheful de moment!

      Ștergere
  4. Lovely, especially with the berry sauce on top. Yum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I liked it better with the sauce, it adds a nice tangy touch.

      Ștergere
  5. Such clean cuts on that pie, my caramel kept melting away!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. E o tarta, are ciocolata, plus caramel - deci nu are cum sa nu fie bun!

      Ștergere
  7. Looks delicious! I love dark chocolate...

    RăspundețiȘtergere