Pagini

vineri, 29 martie 2013

Tagliatelle cu ciuperci si gorgonzola




Tagliatellele sunt facut de mine (ca am masina de paste :)) dintr-un ou, 100 gr faina 650 la care am adaugat o lingurita de ierburi de provence si putin ulei de masline, dupa metoda descrisa aici, dar macarea se poate face cu orice fel de paste. Sosul de branza poate fi facut cu smantana, dar eu am incercat sa-l fac mai putin "ingrasacios".

ingrediente (2 portii):
- 500 g ciuperci champignon
- 2 fire ceapa verde
- 2 linguri zeama de lamaie
- sare, piper, putin ulei
- 100 g gorgonzola
metoda:
- se spala ciupercile si se taie felii apoi se amesteca cu zeama de lamaie;
- se incinge putin ulei intr-o tigaie; se caleste ceapa verde tocata, apoi se adauga ciupercile; se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana scade toata zeama lasata;
- se fierb pastele in apa cu sare; se scurg si se pastreaza 200 ml din apa in care au fiert;
- se pune aceasta apa inapoi la fiert, se adauga branza si se amesteca astfel incat sa se topeasca;
- se adauga pastele si se amesteca bine; se aseaza in farfurie paste, deasupra ciuperci si se decoreaza cu patrunjel sau cepsoara verde taiata.


Pofta buna!

luni, 25 martie 2013

Salata chinezeasca cu arahide si ghimbir



Aceasta salata crocanta si satioasa face parte din categoria "multe feluri de bucate toate cu unt de arahide amestecate". Aici gustul untului de arahide nu e foarte prezent (spre nemultumirea mea) in schimb sosul mi s-a parut putin prea acrisor, prin urmare scriu in paranteza cantitatile de ingrediente cu care voi incerca sosul data viitoare.

ingrediente pentru sos:
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- 60 (40)  ml otet de vin alb
- 60 (40) ml miere
- 1 (3) linguri unt de arahide
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura ghimbir tocat
- 1 catel de usturoi tocat
pentru salata:
- 700 gr varza taiata fideluta - am folosit varza alba, varza rosie si varza chinezeasca
- 2 morcovi taiati julienne
- 1 ardei rosu taiat bucatele
- 3 fire ceapa verde tocata fin
- 150 gr arahide taiate mare
- patrunjel verde

metoda:
- se prepara intai sosul amestecand toate ingredientele pana cand untul de arahide se dizolva complet;
- se amesteca ignredientele pentru salata, apoi se toarna sosul si se amesteca bine; se lasa sa stea 30 de minute.



Pofta buna!

vineri, 22 martie 2013

Chec cu banane, nuci, ciocolata si stafide



Asta e solutia ideala de a folosi doua (trei sau patru) banane prea coapte, uitate intr-un colt al bucatariei, care nu mai sunt apetisante pentru nimeni. Este un chec moale, usor umed, plin de bucatele de nuci, ciocolata si stafide.
reteta de Paul Hollywood

ingrediente:
- 2 banane foarte coapte, decojite (reteta originala foloseste 4) si zdrobite cu o furculita
- 140 g unt moale
- 2 oua
- 250 g zahar brun (voi pune doar 200 gr data viitoare)
- 250 g faina 000
- 2 lingurite praf de copt
- 100 g nuci taiate
- 100 g ciocolata cu lapte, tocata mare
- 75 g stafide (nu erau in reteta originala dar se potrivesc bine cu celelalte ingrediente)
metoda:
- se incinge cuptorul la 170 grade C; se tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt;
- se freaca untul cu zaharul cu un mixer (nu trebuie insistat prea mult); se adauga ouale si se amesteca, apoi se incorporeaza bananele;
- se cerne faina si praful de copt, apoi se adauga la compozitia cu oua; se amesteca folosind o spatula;
- se adauga ciocolata si fructele si se amesteca din nou, astfel incat sa fie uniform distribuite in aluat;
- se toarna aluatul in forma pregatita si se coace o ora - o ora si 10 minute.


Pofta buna!

P.S. Tocmai mi s-a atras atentia asupra unei greseli: in tot blogul am scris "gr" in loc de "g" cand ma refeream la grame .... Sa-mi fie rusine ;) !

P.P.S. Ce bine se potriveste - inainte de a posta reteta am aflat ca provocarea Dulce Romanie a lunii e gazduita de "Enjoy dessert" si are ca tema nuca si cacaoa!

luni, 18 martie 2013

Gem de portocale cu ghimbir



Se pare ca iarna incearca sa plece, si in semn de despartire am facut un gem din fructele ei - cel putin pe mine portocalele ma duc cu gandul la iarna. Am ales reteta prezentata aici de Mimmi si voi participa cu varianta mea la "Provocarea secreta" gazduita in aceasta luna chiar de sursa inspiratiei mele -  blogul bucatepealese. Cantitatile difera putin de cele din reteta originala pentru ca astea erau portocalele pe care voiam sa le elimin, si-n plus am adaugat un baton de scortisoara, astfel ca am obtinut un gem aromat si "cald", perfect pentru luat adio de la iarna!

ingrediente:
- 800 g portocale (gata curatate, rezulta din 5 portocale mari)
- 400 g zahar brun
- 1 baton de scortisoara
- bucata de ghimbir (am pregatit 10 g, dar cand l-am tocat mi s-a parut cam mult ... si am lasat doar vreo 7-8 g)
- 2 linguri coniac
metoda:
- se taie coaja portocalei "la poli", apoi se aseaza pe taietura si se curata coaja cu cutitul - cu tot cu pielita alba, apoi se taie cu cutitul segmentele de portocala, desprinzandu-le de pielite; am facut aceasta curatire completa de pielite pentru ca am incercat mai demult un gem de portocale pentru care am curatat fructele ca si cum ar fi pentru mancat, pastrand pielitele subtiri, si totusi gemul a fost usor amarui; se scot si samburii dar se pastreaza zeama;
- dupa ce se curata toate portocalele se adauga zahar, ghimbirul tocat si batonul de scortisoara si se pune gemul la fiert; timpul de fierbere depinde de cantitatea de suc, cred ca eu am fiert gemul ceva mai mult decat ar fi fost nevoie, tineti seama ca se mai ingroasa cand se raceste;
- cand incepe sa se lege siropul se adauga coniacul si se mai fierbe 15-20 de minute.
Concluzia: e un gem foarte parfumat, se poate folosi in clatite, deserturi la pahar cu iaurt, sau pe scones calde. E o modalitate foarte buna de a folosi portocalele imperfecte de sfarsit de sezon - mai uscate, sau mai acrisoare.


Pofta buna!

vineri, 15 martie 2013

Muffins cu unt de arahide



Ca urmare a unei pofte imense de unt de arahide am facut "multe feluri de bucate, toate cu unt de arahide amestecate". Si acestor produse de patiserie o sa ma tradui se le spun muffins, cu toate ca nu-mi place cum suna, dar briosele (cum le numesc in continuare in gandul meu) sunt un pic altceva...

ingrediente:
- 270 gr faina integrala
- 5 gr praf de copt (jumatate de pliculet)
- 2 gr bicarbonat
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- 100 gr zahar brun
- 180 ml iaurt
- 2 oua
- 200 gr unt de arahide
- 100 gr ciocolata
- 2 linguri arahide tocate mare
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C si se pun 12 hartiute de briose in tava speciala;
- se amesteca faina cu praf de copt si bicarbonat de sodiu;
- se freaca bine ouale cu zahar, se adauga uleiul, apoi se incorporeaza untul de arahide; se amesteca aceasta compozitie lichida cu jumatate din cea uscata, apoi cu iaurtul, si in final cu restul de faina; se adauga ciocolata (tabla, taiata marunt, sau "bobite" de ciocolata);
- se imparte compozitia in cele 12 hartii pregatite, se presara arahide tocate si se coc briosele 22-25 de minute.


Pofta buna!

Sursa, si sursa sursei.

luni, 11 martie 2013

Sandwich cald cu camembert si gem de merisoare



Asta-i o reteta care de fapt nici nu prea e reteta ... dar e ceva foarte bun si care se face rapid. Am incercat prima oara combinatia de camembert cu merisoare intr-o alta forma, cu branza taiata felii pe care le-am facut pane, dar varianta sandwich e mai rapida si scap de facut pane(nu ma prea impac  eu cu aceasta metoda de gatit ... la facut, la mancat n-am probleme daca le face altcineva).
Reteta nefiind reteta, povestea-i simpla : se incinge tigaia-gratar, se aseaza pe ea o felie de paine unsa cu unt (cu untul in jos), se acopera cu felii de camembert, se pun din loc in loc gramajoare de gem de merisoare, se acopera cu alta felie de paine si se apasa usor. Se imprastie cateva bucatele de unt deasupra sandwich-ului, se intoarce pe partea cealalta si se mai prajeste 1-2 minute. E gata de mancat, asa cum e sau cu o salata langa!


Pofta buna!

joi, 7 martie 2013

Tarta cu crema de lamaie




O tarta clasica cu aluat crocant cu unt si umplutura usoara, cu lamaie.
Reteta de Mary Berry.

ingrediente pentru aluat:
- 175 gr faina 000
- 75 gr unt
- 75 gr zahar
- 3 galbenusuri mari
ingrediente pentru crema:
- 2 oua
- 150 gr migdale macinate
- 90 gr zahar
- 85 ml frisca lichida
- coaja de la 4 lamai
- zeama de la 2 lamai
pentru decor:
- 2 lamai
- 150 gr zahar
- 135 ml apa


metoda:
- se prepara aluatul in robotul de bucatarie amestecand faina cu zahar si unt si adaugand apoi galbenusurile; reteta originala nu spune, dar la aluatul meu a trebuit sa adaug o lingurita de apa;
-  se inveleste alautul in folie de plastic si se lasa in frigider cel putin 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se tapeteaza cu el o tava de 23 cm diametru (tava mea e mai mare, din 7 tavi pentru tarta n-am gasit in dulap una de 23 de cm!); pentru ca nu imi iese intinsul alautului de acest tip (pate sucree) pe blat infainat, l-am intins intre doua foi: una de hartie de copt, una de plastic - aceasta din urma s-a dezlipit mai usor de pe aluat; se gaureste aluatul cu o furculita si se lasa in frigider;
- pentru umplutura, se amesteca oule cu zahar, migdale macinate si frisca, apoi se adauga coaja si zeama de lamaie;
- se toarna crema in tava, peste aluat si se coace 30-35 de minute pana cand supravata e aurie si tare la atingere;
- intre timp se prepara decorul (care mie nu mi-a prea iesit, teoretic se acopera toata suprafata tartei cu felii de lamaie partial suprapuse): se da in clocot apa cu zahar, dupa un minut se stige focul, se adauga lamaile taiate felii (subtiri, dar nu foarte - 3 mm cred ca ar fi perfect), fara samburi; se pune din nou siropul pe foc si se lasa sa dea un colocot, apoi se lasa totul sa se raceasca - aproximativ 2 ore;
- se scurg feliile de lamaie de sirop si se decoreaza tarta cu ele.


Pofta buna!

marți, 5 martie 2013

O carte si-un ecler



A sosit primavara (parca...) si odata cu ea o noua campanie vALLuntar inititata de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul Romsilva. De aceasta data regulile jocului spun ca pentru 15 comentarii lasate pana in 23 martie la un articol care face parte din campanie se va planta un copac! Mie mi-a placut foarte mult aceasta idee, asadar am hotarat sa particip la campanie povestind despre o carte care se afla de multa vreme in biblioteca mea si pe care o rasfoiesc cel putin o data pe saptamana : "Tehnici culinare si ustensile de bucatarie".
Cartea e alcatuita din doua parti: prima e depre ustensile folosite in bucatarie, iar a doua despre tehnici culinare. Prima parte imi place enorm pentru ca sunt fotografiate si descrise pe scurt toate minunile de scule de bucatarie (boluri, spatule, tavi, cutite de toate felurile si chiar aparate electrocasnice) - de exemplu sunt fotografii cu 5 feluri de termometre. Cand cumparati o tava noua, nu vi se intampla sa auziti intrebarea: "dar din asta nu mai ai"? ... Ei bine, aceasta prima sectiune a cartii demonstreaza oricui, oricand cat e de mica propria colectie de tavi sau cea de forme de taiat fursecuri si de cate ustensile e inca nevoie - "uite, de-asta n-am ... nici de-astea... si nici de-asta".
Partea a doua a cartii descrie tehnici culinare si cateva retete de baza - bulion, diverse aluaturi, creme, tarte, sosuri etc. Toate procedurile sunt ilustrate prin fotografii pas cu pas, astfel ca din aceasta carte putem invata (teoria, cel putin) cum sa curatam crevetii, cum sa filetam un peste, cum sa reparam un sos olandez, cum sa umplem un pui sau cum sa taiem un mango.
In concluzie: cartea asta e una din preferatele mele, e frumoasa si utila: am consultat-o cand am folosit  prima oara masina de facut paste, in ea ma uit cand nu stiu la ce temperatura e facuta carnea, si tot aici gasesc idei pentru decorat sau umplut tarte.

Si pentru ca e "caiet cu retete", iata si o reteta (de fapt, 2 in 1): eclere (reteta din carte, unde spune ca ies 10 bucati, ale mele au fost mai mici si mai multe) cu crema de ciocolata (reteta din carte, putin modificata) si glazura de cafea (reteta din cap, dar folosind pentru ornare o punguta din hartie de copt croita dupa cum am invatat din carte).


ECLERE CU CREMA DE CIOCOLATA SI GLAZURA DE CAFEA



ingrediente pentru aluat:
- 125 ml lapte
- 250 ml apa
- 90 gr unt
- praf de sare
- 250 gr faina 000
- 4 oua mari
pentru crema de ciocolata:
- 375 ml lapte
- o pastaie de vanilie
- 100 gr zahar
- 4 galbenusuri
- 2 linguri amidon
- 30 gr unt
- 130 gr ciocolata cu lapte (care va place cel mai mult, de gustul ei depinde gustul final al cremei)
pentru glazura
- 3 linguri zahar pudra
- 1 lingura cafea (lichida)
metoda:
- se pune le fiert apa cu laptele, untul si un praf de sare; cand s-a topit untul si incepe sa fiarba amestecul se ia cratita de pe foc, se adauga faina - toata odata - si se amesteca bine; se lasa la racit pana cand aluatul are 60 de grade (se simte cald la atins, dar nu fierbinte) apoi se adauga ouale, unul cate unul;
- se incinge cuptorul la 220 gr C; cu ajutorul unei pungi de cofetar cu varf de 1.5 cm se formeaza bastonase de aluat de 2.5 cm latime si lungi de 10 cm;
- se coc eclerele 15 minute fara a deschide cuptorul, apoi se reduce temperatura la 190 gr C si se mai coc 10-15 minute pana cand sunt aurii pe toata suprafata; cartea spune ca se gaureste fiecare bucata si se mai lasa 10 minute in cuptorul stins, pentru a se usca bine de tot - eu am sarit pasul asta; se lasa la racit;
- pentru crema se pune la fiert laptele cu semintele de vanilie si pastaia goala; cand da in clocot se ia se pe foc si se lasa la racit cateva minute;
- se freaca bine galbensusurile cu zahar, se adauga amidonul, apoi incet-incet laptele cald - cam jumatate in cantitate; se toarna apoi crema peste restul de lapte din care s-a scos pastaia goala si se pune la foc mic, amestecand mereu; se lasa sa fiarba 2-3 minute, se ia de pe foc si se adauga ciocolata tocata, se amesteca pana cand se topeste, apoi se adauga untul; se acopera crema cu folie de plastic si se lasa deoparte pana se raceste complet;
- se umplu eclerele cu crema (si frisca, daca doriti) chiar inainte de a le servi - altfel se inmoaie;
- se amesteca 3 linguri de zahar pudra cu o lingura de cafea si se decoreaza prajiturile cu aceasta glazura.


Pofta buna!