A sosit primavara (parca...) si odata cu ea o noua campanie vALLuntar inititata de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul Romsilva. De aceasta data regulile jocului spun ca pentru 15 comentarii lasate pana in 23 martie la un articol care face parte din campanie se va planta un copac! Mie mi-a placut foarte mult aceasta idee, asadar am hotarat sa particip la campanie povestind despre o carte care se afla de multa vreme in biblioteca mea si pe care o rasfoiesc cel putin o data pe saptamana :
"Tehnici culinare si ustensile de bucatarie".
Cartea e alcatuita din doua parti: prima e depre ustensile folosite in bucatarie, iar a doua despre tehnici culinare. Prima parte imi place enorm pentru ca sunt fotografiate si descrise pe scurt toate minunile de scule de bucatarie (boluri, spatule, tavi, cutite de toate felurile si chiar aparate electrocasnice) - de exemplu sunt fotografii cu 5 feluri de termometre. Cand cumparati o tava noua, nu vi se intampla sa auziti intrebarea: "dar din asta nu mai ai"? ... Ei bine, aceasta prima sectiune a cartii demonstreaza oricui, oricand cat e de mica propria colectie de tavi sau cea de forme de taiat fursecuri si de cate ustensile e inca nevoie - "uite, de-asta n-am ... nici de-astea... si nici de-asta".
Partea a doua a cartii descrie tehnici culinare si cateva retete de baza - bulion, diverse aluaturi, creme, tarte, sosuri etc. Toate procedurile sunt ilustrate prin fotografii pas cu pas, astfel ca din aceasta carte putem invata (teoria, cel putin) cum sa curatam crevetii, cum sa filetam un peste, cum sa reparam un sos olandez, cum sa umplem un pui sau cum sa taiem un mango.
In concluzie: cartea asta e una din preferatele mele, e frumoasa si utila: am consultat-o cand am folosit prima oara masina de facut paste, in ea ma uit cand nu stiu la ce temperatura e facuta carnea, si tot aici gasesc idei pentru decorat sau umplut tarte.
Si pentru ca e "caiet cu retete", iata si o reteta (de fapt, 2 in 1): eclere (reteta din carte, unde spune ca ies 10 bucati, ale mele au fost mai mici si mai multe) cu crema de ciocolata (reteta din carte, putin modificata) si glazura de cafea (reteta din cap, dar folosind pentru ornare o punguta din hartie de copt croita dupa cum am invatat din carte).
ECLERE CU CREMA DE CIOCOLATA SI GLAZURA DE CAFEA
ingrediente pentru aluat:
- 125 ml lapte
- 250 ml apa
- 90 gr unt
- praf de sare
- 250 gr faina 000
- 4 oua mari
pentru crema de ciocolata:
- 375 ml lapte
- o pastaie de vanilie
- 100 gr zahar
- 4 galbenusuri
- 2 linguri amidon
- 30 gr unt
- 130 gr ciocolata cu lapte (care va place cel mai mult, de gustul ei depinde gustul final al cremei)
pentru glazura
- 3 linguri zahar pudra
- 1 lingura cafea (lichida)
metoda:
- se pune le fiert apa cu laptele, untul si un praf de sare; cand s-a topit untul si incepe sa fiarba amestecul se ia cratita de pe foc, se adauga faina - toata odata - si se amesteca bine; se lasa la racit pana cand aluatul are 60 de grade (se simte cald la atins, dar nu fierbinte) apoi se adauga ouale, unul cate unul;
- se incinge cuptorul la 220 gr C; cu ajutorul unei pungi de cofetar cu varf de 1.5 cm se formeaza bastonase de aluat de 2.5 cm latime si lungi de 10 cm;
- se coc eclerele 15 minute fara a deschide cuptorul, apoi se reduce temperatura la 190 gr C si se mai coc 10-15 minute pana cand sunt aurii pe toata suprafata; cartea spune ca se gaureste fiecare bucata si se mai lasa 10 minute in cuptorul stins, pentru a se usca bine de tot - eu am sarit pasul asta; se lasa la racit;
- pentru crema se pune la fiert laptele cu semintele de vanilie si pastaia goala; cand da in clocot se ia se pe foc si se lasa la racit cateva minute;
- se freaca bine galbensusurile cu zahar, se adauga amidonul, apoi incet-incet laptele cald - cam jumatate in cantitate; se toarna apoi crema peste restul de lapte din care s-a scos pastaia goala si se pune la foc mic, amestecand mereu; se lasa sa fiarba 2-3 minute, se ia de pe foc si se adauga ciocolata tocata, se amesteca pana cand se topeste, apoi se adauga untul; se acopera crema cu folie de plastic si se lasa deoparte pana se raceste complet;
- se umplu eclerele cu crema (si frisca, daca doriti) chiar inainte de a le servi - altfel se inmoaie;
- se amesteca 3 linguri de zahar pudra cu o lingura de cafea si se decoreaza prajiturile cu aceasta glazura.
Pofta buna!