Pagini

miercuri, 10 octombrie 2012

Cotlet de porc cu sos de piper verde



Vedeta retetei este sosul care a acoperit cotletele de porc la gratar, dar care se potriveste si cu alte carnuri / fripturi sau chiar cu legume. Garnitura aleasa de data aceasta : cartofi fierto-copto-prajiti.

ingrediente pentru sos:
- 150 ml vin alb demisec
- 2 linguri coniac
- 200 ml smantana pentru gatit
- 1 lingurita mustar cu boabe intregi
- 1 lingura boabe de piper verde
- sare, patrunjel
in plus:
- 6 felii de cotlet de porc
- niste cartofi, 2 linguri de ulei
metoda:
- se pune apa la fiert, cu putina sare; se curata cartofii, se taie in sferturi; cand fierbe apa se adauga cartofii si se fierb 5-7 minute; se scot intr-o strecuratoare si se lasa putin sa se scurga de apa;
- feliile de carne se sareaza si se pipereaza, se ung cu putin ulei pe ambele fete;
- intre timp se pun boabele de piper la inmuiat in putina apa cu sare - se lasa cam 10 minute;
- pentru sos se fierb la foc mic vinul impreuna cu coniacul - 10 minute; se adauga smantana, mustarul si boabele de piper - scurse de apa si zdrobite putin, cu dosul lingurii; se fierbe sosul la foc mic, amestecand, pana incepe sa se ingroase; se potriveste de sare, se adauga patrunjel tocat;
- se pune o tava cu putin ulei in cuptorul incins; se scoate dupa 2-3 minute; se pun cartofii in tava si se stropesc cu uleiul incins; se presara sare si se coc 20 de minute la foc mediu; se verifica din cand in cand si se ung cu uleiul din tava;
- se incinge tigaia-gratar si se frig feliile de carne.
Gata masa!



Pofta buna!

8 comentarii:

  1. cred ca este o greseala "intre timp se pun boabele de mustar la inmuiat in putina apa cu sare - se lasa cam 10 minute". Banuiesc ca este vorba de fapt despre piper, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. of, cat de bine arata sosul acela cu bobite de piper. Ador sosurile, aproape nu-mi mai inchipui mancarea fara o strachinuta sau un bol de sos alaturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca schimba mult o mancare? ceva plictisitor poate deveni un meniu delicios adaugand un sos potrivit.

      Ștergere
  3. Foarte apetisant. Cel mai mult m-a sedus sosul, carnea de porc nu consum. Repet neaprat sosul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sosul era subiectul principal intr-adevar, si desi n-am incercat inca, imi imaginez ca merge si cu alt fel de carna, sau chiar cu legume doar :)

      Ștergere