Pagini

miercuri, 23 mai 2012

Budinca de lamaie cu sos de fructe de padure


Un desert acrisor si aromat, usor de facut si usor de mancat.

ingrediente:
- 50 g unt moale
- 200 g zahar
- 2 lamai mari - coaja si sucul
- 3 oua, separate
- 50 g faina
- 300 ml lapte
pentru sos:
- 300-400 g fructe de padure sau capsuni
- 1 lingura zahar pudra vanilat
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita amidon
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 de grade C;
- se freaca untul cu zaharul si cu coaja de lamaie (se poate folosi robotul de bucatarie);
- cu robotul pornit se adauga zeama de lamaie, apoi unul cate unul galbenusurile, pe urma faina si laptele;
- separat se bat albusurile pana se obtine o spuma tare;
- se amesteca albusurile cu compozitia cu galbenusuri, cu miscari ample si fine, avand grija sa nu se topesca spuma; va rezulta un aluat lichid cu boturi de spuma de albus (nu trebuie sa fie un amestec omogen);
- se toarna compozitia in 4 vase termorezistente unse cu unt (se poate coace si intr-un singur vas mai mare) care se aseaza intr-o tava; aceasta din urma se umple pe jumatate cu apa fierbinte si se da la cuptor;
- se coace budinca 30-35 de minute pana cand partea superioara e rumenita; la baza s-a format un sos asemanator cu lemon curd -ul - asa trebuie sa fie, nu inseamna ca nu s-a copt destul;
- pentru sos se pot folosi  orice fructe de padure, sau capsuni; eu am folosit afine si merisoare; fructele cu seama de lamaie si zaharul se dau intr-un clocot, apoi se adauga amidonul dizolvat in putina apa rece si se fierbe totul, amestecand, 2-3 minute.
Budinca se sevreste calduta sau rece, cu sosul de fructe alaturi.


Pofta buna!
sursa

5 comentarii:

  1. Vai cum arata !
    Imi vine sa-mi bag degetele in ea si sa mananc direct cu mana .:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Lia, ar prinde bine si-o lingurita pentru stratul mai moale ...

      Ștergere
  2. Sincer nu ma asteptam sa iasa asa de buna. Data viitoare o sa pun mai putina zeama de lamaie si o sa fie perfecta. E ceva deosebit si foarte bun. Multumesc

    RăspundețiȘtergere