Un fel de pilaf de pe alte meleaguri, cu nume ca o jucarie si origine venetiana. Risi bisi (adica orez cu mazare) este un tip de risotto, o mancare cremoasa care seamana mai mult cu o supa decat cu un pilaf si care de altfel se mananca cu lingura si nu cu furculita. Cu aceasta mancare de primavara (ideal se foloseste mazare tanara) era servit dogele in ziua de 25 aprilie, ziua Sfantului Marcu, protectorul Venetiei. Desi nu mi se parea apetisant nimic ce ar putea sa semene cu un pilaf (nu mai tin minte din ce tabara am ramas cu repulsia asta ...), risi bisi mi-a placut foarte mult, e fin dar plin de arome, iar parmezanul adaugat la final in cantitate dubla decat cerea reteta il face irezistibil ....
ingrediente (pentru 2 portii):
- 1 ceapa mica
- 1 morcov
- 1 tija de telina
- 1 lingura patrunjel verde tocat
- 175 gr orez - cel mai bun este orezul cu bobul rotund, mai bogat in amidon decat cel cu bob lung;
- 125 ml vin alb sec
- 900 ml supa de legume*
- 175 gr mazare
- 50 gr parmezan
- sare, piper
- 3 linguri de unt (nu am pus)
*pentru ca l-am vrut mai de dieta l-am facut branzo-vegetarian, dar se poate adauga pancetta prajita, iar supa de legume se poate inlocui cu supa de pasare.
metoda:
- se pregateste supa (de pasare sau de legume; se poate face chiar cu o zi inainte, e drept ca necesita putina premeditare, dar e de preferat oricarui cub-cubulet-praf-plic etc) : se da intr-un clocot si apoi se lasa la foc mic, cat sa ramana fierbinte;
- se calesc legumele tocate in 2-3 linguri de ulei de masline pana devin translucide (4-5 minute); ceapa, morcovul si tija de telina formeaza o combinatie clasica de arome ce poarta numele de mirepoix in franceza si soffrito in italiana;
- se adauga orezul, amestecand continuu, si se caleste impreuna cu legumele cateva minute; cartea spune ca boabele de orez trebuie sa fie translucide si ele, cu un punctulet mic alb .... dar cum amestecul incepea sa se prinda de cratita am trecut la pasul urmator inainte de a vedea punctuletul alb;
- se adauga vinul; se fierbe amestecand continuu pana cand scade complet;
- se adauga patrunjelul verde si o cana (500 ml) de supa fierbinte;
- se fierbe, amestecand des, pana cand scade tot lichidul, apoi se mai adauga un polonic - doua de supa - pana cand mai raman cam 2 polinice de supa nefolosita;
- se adauga mazarea cu 5-10 minute inainte de a se evapora penultima transa de lichid; se potriveste de sare si piper, se adauga restul de supa si se ia de pe foc cand ajunge la consistenta dorita; se adauga parmezanul (si untul, daca se foloseste) si se serveste cald.
Pofta buna!
ingrediente (pentru 2 portii):
- 1 ceapa mica
- 1 morcov
- 1 tija de telina
- 1 lingura patrunjel verde tocat
- 175 gr orez - cel mai bun este orezul cu bobul rotund, mai bogat in amidon decat cel cu bob lung;
- 125 ml vin alb sec
- 900 ml supa de legume*
- 175 gr mazare
- 50 gr parmezan
- sare, piper
- 3 linguri de unt (nu am pus)
*pentru ca l-am vrut mai de dieta l-am facut branzo-vegetarian, dar se poate adauga pancetta prajita, iar supa de legume se poate inlocui cu supa de pasare.
metoda:
- se pregateste supa (de pasare sau de legume; se poate face chiar cu o zi inainte, e drept ca necesita putina premeditare, dar e de preferat oricarui cub-cubulet-praf-plic etc) : se da intr-un clocot si apoi se lasa la foc mic, cat sa ramana fierbinte;
- se calesc legumele tocate in 2-3 linguri de ulei de masline pana devin translucide (4-5 minute); ceapa, morcovul si tija de telina formeaza o combinatie clasica de arome ce poarta numele de mirepoix in franceza si soffrito in italiana;
- se adauga orezul, amestecand continuu, si se caleste impreuna cu legumele cateva minute; cartea spune ca boabele de orez trebuie sa fie translucide si ele, cu un punctulet mic alb .... dar cum amestecul incepea sa se prinda de cratita am trecut la pasul urmator inainte de a vedea punctuletul alb;
- se adauga vinul; se fierbe amestecand continuu pana cand scade complet;
- se adauga patrunjelul verde si o cana (500 ml) de supa fierbinte;
- se fierbe, amestecand des, pana cand scade tot lichidul, apoi se mai adauga un polonic - doua de supa - pana cand mai raman cam 2 polinice de supa nefolosita;
- se adauga mazarea cu 5-10 minute inainte de a se evapora penultima transa de lichid; se potriveste de sare si piper, se adauga restul de supa si se ia de pe foc cand ajunge la consistenta dorita; se adauga parmezanul (si untul, daca se foloseste) si se serveste cald.
Pofta buna!
Tare aromat! Nu am facut niciodata, dar....multumesc pentru idee!
RăspundețiȘtergereEu tare m-am mirat cat e de bun ... nu ma asteptam :)
Ștergere