Pagini

joi, 22 septembrie 2011

Muraturi asortate (fara otet)

Cea de mai sus este, cred, prima mea poza cu mancare :D, ea reprezinta muraturile asortate puse de mine anul trecut - demult mancate, dar pentru ca au avut succes am pus si anul acesta. Sunt muraturile copilariei noastre (eu cu sora), cand conopida era "copacei" si morcovii "floricele" ... Pentru ca imi place mie foarte mult am adaugat si ceapa, care nu era in ingredientele folosite de mama. Asadar, pentru un borcan de 10 l  (sau mai multe borcane mai mici, e mai practic asa) ne trebuie urmatoarele
ingrediente:
- 5 verze mici-mici
- 1 conopida mare
- 3 - 4 morcovi
- 3 - 4 mere rosii (culoare conteaza numai pentru motive estetice, cred)
- vreo 20 de cepe mici
- 1 catel de usturoi
- 4 ardei iuti (anul asta n-am pus)
- se mai pot pune castraveti (pe care noi ii punem separat), gogonele (care nu ne plac)
- frunze de telina
- o legatura de marar uscat cu floare
- hrean
- sare - o lingura cu varf la litrul de apa
metoda:
- se spala bine toate legumele si se lasa putin la uscat
- conopida se desface in buchetele, varza se taie in sferturi sau in 8, merele cu coaja dar fara cotor se taie in 8, morcovii in rotocoale (sau "floricele")
- se sterilizeaza borcanele si capacele (eu procedez dupa instructiunile primite de la mama : spal bine borcanele si capacele cu detergent si apa fierbinte, apoi pun capacele intr-o cratita cu apa cat sa le acopere si le las pe foc pana incepe apa sa fiarba, apoi scot capacele si le las la uscat pe servete de hartie; borcanele le pun cu gura in jos pe gratar in cuptor la foc mic; le las pana se usuca complet; pentru muraturile asortate se folosesc cand s-au racit putin);
- se pune la fiert apa cu sare
- se aranjeaza ingredientele in borcane : intai o fruzna de telina, apoi legumele astfel incat sa nu ramana mari locuri goale intre ele, iar deasupra se pune floare de marar si bete, puse astfel incat sa apese putin continutul borcanului;
- se aseaza borcanele pe o tava metalica (sau o coada de lingura) si se toarna cu un polonic apa fierbinte;
- se pun capacele si se lasa la loc caldut (in bucatarie) , pe o tava pentru ca se poate intampla sa iasa apa din borcane cand incep sa fermenteze; dupa cateva zile, cand s-au "linistit", se completeaza cu apa fiarta cu sare daca a scazut prea mult apa si se pun in camara .

Pofta buna!

6 comentarii:

  1. foaaarte frumos! ...si buuun!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da-da, anonim, pentru ca am avut un model bun :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ai taiat Asa forums morcovii? Arata totul superb!l

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :)
      Morcovii ii tai bucati de vreo 6-7 cm lungime, apoi decupez betigase pe toata lungimea segmentului (sa zicem ca morcovul ar fi un cilindru: tai pe doua generatoare aflate la cca. 5 mm distanta - cu cutitul inclinat astfel incat sa se intersecteze cele doua taieturi inainte de cercul cercului care e morcovul in sectiune :)) ) - apoi tai felii :)

      Ștergere
  4. Dacă completăm apa la sfârșit, nu mai e steril borcanul, și trebuie fiert să se pătrundă din nou!

    RăspundețiȘtergere
  5. La muraturile in saramura nu este nevoie de sterilizarea recipientilor. Spalate bine e suficient. Nici saramura nu trebuie fiarta. Cu apa rece.

    RăspundețiȘtergere