Pagini

luni, 30 mai 2011

Tarta cu capsuni si crema de vanilie


Tarta cu capsuni si crema de vanilie  - var. iunie 2016

2016: Aceasta fiind cea mai buna, cea mai simpla, cea mai clasica, aproape ca-mi vine sa-i zic (pentru ca merita) "cea mai perfecta" tarta, o repet in fiecare an in sezonul capsunilor. Varianta 2016 e o tarta patrata (22cm), plus doua tarte mici cu diam. 10 cm (din 250 g faina, 125 g unt, 1 galbenus). Crema e cu semintele unei pastai de vanilie si 150 g zahar, in rest, reteta ca mai jos. Iar deasupra - capsuni taiate felii subtiri. Divin!

2016


Visez la o tarta cu capsuni de ceva vreme, si iata ca anul acesta am reusit sa ma mobilizez si sa-mi fac pofta inainte de a disparea capsunile de la piata!


ingrediente:
- 200 g faina 000 cernuta
- 100 g unt rece taiat cubulete
- 2 galbenusuri
- 2 linguri zahar pudra (cernut si el)
- 1 portie crema de vanilie (cu mentiunea ca am folosit Finesse bourbon in loc de zahar vanilat, asa ca am crescut cantitatea de zahar la 175 g)
- capsuni
metoda:
- se amesteca faina si zaharul pudra;
- se mixeaza faina si zarahul cu untul rece pana amestecul are aspectul unor firimituri (in robotul de bucatarie preferabil, daca nu exista se poate face si manual dar trebuie lucrat repede, cu varful degetelor, pentru a nu incalzi aluatul);
- se adauga galbenusurile si se mixeaza in continuare, pana se aduna aluatul, cam 30-40 de secunde; se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider 30 de minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- pe blatul usor infainat se intinde o foaie de aluat din care se decupeaza cercuri in functie de dimensiunea tavii de tarta; din cantitatile de mai sus mi-au iesit o tarta medie (tava de 16 cm) si 4 tarte mici (6 cm);
- se aseaza aluatul in tavile unse cu unt si se inteapa cu o furculita, pentru a nu se forma bule de aer care cresc inegal la copt;
- se lasa tavile cu aluat in frigider 15 minute;
- se coc tartele "in orb" 15 minute ( = se pune deasupra aluatului hartie de copt si se umple tarta cu boabe de fasole reciclabile, care se pun intr-o punga dupa ce s-au racit si se pastreaza pana la urmatoarea tarta);
- se scoate hartia de copt cu boabele de fasole si se mai coace aluatul 10-15 minute;
- se scot crustele din tavi si se lasa la racit pe un gratar;
- cand s-au racit complet se umplu cu crema de vanilie rece si ea; deasupra se decoreaza cu jumatati de capsuni si se serveste.


A doua zi am inaugurat noua scula de bucatarie, un mixer vertical, cu un piure de capsuni facut in cateva secunde : capsuni  (7) taiate in jumatati, o lingura de zahar pudra si o lingura de apa. Am umplut tartele mici cu crema de vanilie (sta la frigider cateva zile, inchisa bine intr-o cutie),  deasupra am pus piure-ul de capsuni si cateva felii de capsuni.


Pofta buna!


vineri, 27 mai 2011

Hamburgeri

Ne apuca uneori pofta de fast-food. Am incercat pana acum sa facem noi variante cu cate ceva in lipii, dar acum ne era pofta de chiftea in chifla .... Asta a iesit, destul de "fast",poate si pentru ca e la 4 maini.
ingrediente:
- 400 gr carne tocata amestec
- o ceapa mijlocie tocata
- 1 ou
- pesmet (cam 100 gr)
- patrunjel tocat
metoda:
-  cele de mai sus se amesteca , cu sare si piper, si se formeaza 4 chiftele plate, de aceeasi grosime;
- se lasa la rece 30 de minute, apoi se ung cu ulei pe o parte si cu acea parte in jos se pun pe tigaia-grill (aia patratoasa cu dungi in relief ... :)) ); se prajesc 5-6 minute apoi se intorc pe partea cealalta;
- intre timp se pregatesc garniturile : maioneza (un galbenus, o lingurita de mustar si ulei .. cat cuprinde; nu-i mare lucru de facut chiar si cu mana, folosind lingura de lemn; cand e gata se poate adauga o lingura - doua de smantana), ceapa verde taiata marunt, frunze de salata si o rosie taiata felii subtiri;
- chiflele se taie in doua si se prajesc si ele putin pe tigaia-grill, apoi fiecare mesean  isi asambleaza hamburgerul dupa gust.

Pofta buna!

miercuri, 25 mai 2011

Cheesecake 2

ingrediente
pentru blat:
- 200 gr biscuiti digestivi (sau de care ne plac)
- 100 gr unt
pentru crema de branza:
- 600 gr branza de vaci
- 200 ml smantana
- 3 oua
- 2 linguri faina
- 100 gr zahar pudra
- 1/2 baton vanilie
pentru sos:
- 400 gr fructe de padure
- 3 linguri zahar pudra vanilat
- 1 lingura amidon
metoda:
- se zdrobesc biscuitii in robotul de bucatarie sau cu un sucitor, intr-o punga cu "fermoar";
- se topeste untul intr-o craticioara, apoi se amesteca cu biscuitii pana obtinem o compozitie omogena;
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda cu pereti detasabili;
- se pune compozitia pentru blat in tava, apasand bine cu dosul unei linguri; se lasa la frigider 15-20 de minute;
- se incinge cuptorul pe mediu; se pune blatul la copt pentru 10 minute;
- se mixeaza branza de vaci cu zaharul si cu semintele de vanilie, la viteza mica, timp de cateva minute; se adauga faina, smantana, apoi ouale unul cate unul; din cand in cand se deschide capacul robotului si se desprinde cu o spatula crema de pe peretii vasului pentru a se omogeniza cat mai bine;
- dupa ce blatul s-a racorit putin se toarna crema de branza in tava si se coace la treapta  1si 1/2 pentru 45 de minute;
- se lasa la racit prajitura in bucatarie, apoi la frigider peste noapte;
- fructele de padure se pun pe foc intr-o cratita; cand dau in clocot se adauga lingura de amidon dizolvat in putina apa rece si zaharul pudra; se fierb impreuna 2-3 minute, pana sosul isi recapata culoarea inchisa;
- se scoate prajitura din frigider cu jumatate de ora inainte de a servi si orneaza cu sosul de fructe de padure.


Pofta buna!

luni, 23 mai 2011

Paine umpluta


ingrediente:
- 250 gr faina 000 cernuta
- 1 plic drojdie uscata
- 110 ml apa calduta
- sare
- 100 gr sunca de Praga
- 100 gr branza (crema de burduf si cascaval ras, sau numai de un fel)
- o ceapa mijlocie tocata
- 3 rosii uscate tocate
- jumatate de legatura patrunjel tocat
- putin rozmarin (din fereastra) tocat
- piper
metoda:
- se framanta un aluat din faina, drojdie , apa si putina sare; se lasa la dospit intr-un loc caldut pentru 45 de minute - o ora;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se rad / toaca ingredientele pentru umplutura, in afara de feliile de sunca;
- se intinde o foaie dreptunghiulara de aluat cu grosimea de aprox. 1/2 cm;
- se acopera cu felii de sunca; se aseaza deasupra ceapa tocata, branza,  rosiile uscate,verdeata si piper dupa gust;
- se ruleaza strans si se aseaza pe hartie de copt intr-o tava dreptunghiulara (de chec);
- se coace 25-30 de minute;
- se scoate din tava si se lasa la racit, apoi se serveste taiata felii.


Pofta buna!

vineri, 20 mai 2011

Pui cu legume sau chinezarie olandeza

Toata mancarea chinezeasca pe care am mancat-o / vazut-o in Olanda continea arahide, ca atare sau in chip de sos. Lucru bun, cu toate ca untul de arahide mancat pe paine (cu gem eventual, iacs! ) nu imi place deloc. Reteta de fata se numeste chinezarie pentru ca pun in ea legume care imi inchipui ca pot foarte bine sa creasca si in China, ghimbir si sos de soia neaparat, eventual praf  "cinci condimente" (compus teoretic din anason, scortisoara, cuisoare, seminte de fenicul si piper Sichuan, practic nu stiu pentru ca l-am cumparat de-a gata din cel mai mare magazin chinezesc pe care l-am vazut vreodata) - orice alta asemanare cu mancarea chinezilor fiind pur intamplatoare.
ingrediente:
- 2 morcovi mijlocii taiati betigase;
- 1 fir de praz
- 1/2 ardei gras rosu taiat fasiute
- 1 varza chinezeasca mica
- 2 cm radacina de gimbir , curatat si dat pe razatoare
- 2 linguri seminte de susan
- 2 bucati piept de pui file, spalat - curatat, taiat fasii
- 1 lingura sos de soia
pentru sosul de arahide:
- 4 liguri unt de arahide
- 8 linguri apa
- 2 linguri sos de soia
- varf de cutit boia iute
- 1 lingura otet (sau suc de lamaie)
- 1 lingurita zahar brun
- 1/2 lingurita praf de ghimbir
metoda:
- semintele de susan se prajesc fara ulei, in wok, 2-3 minute; se scot pe o farfurioara;
- se incinge putin ulei in wok si se prajesc fasiile de pui; cand sunt rumene se scot si ele pe o farfurie;
-  se calesc legumele: intai morcovii, apoi se adauga ghimbirul, ardeiul si prazul; cand s-au inmuiat se adauga varza taiata subtire si sosul de soia, si se mai lasa pe foc iute 2-3 minute, amestecand mereu;
- separat se pregateste sosul de arahide amestecand toate ingredientele si lasand sa fiarba la foc mic 5 minute, amestecand, pana se ingroasa sosul;
- se serveste cu taietei chinezesti din grau sau cu orez; se pot amesteca toate cele in wok, sau se pot aseza in farfurie in straturi : taieteii, apoi legumele, carnea, sosul, totul presarat cu semintele de susan.
Se poate pregati chinezaria olandeza cu orez si fara carne si atunci e o mancare vegetariana (sau de post).

 Pofta buna!

p.s. apar in fotografii niste mici stiuleti de porumb, care nu m-au prea incantat in mancarea asta  pentru ca erau intr-o zeama acrisoara, asa ca nu am mai repetat experienta.

miercuri, 18 mai 2011

Ciorba de miel

Din nou o reteta de-a bucatarului meu personal. Eu zic ca nu imi place mielul, dar nu simt gustul neplacut de miel nici in aceasta ciorba, nici in mielul umplut pe care il face de Pasti bucatarul meu. Am intrebat daca nu se poate face aceeasi ciorba, care sa aiba acelasi gust, cu altfel de carne. Raspuns : NU. Asadar, iata cum se prepara aceasta ciorba consistenta si foarte buna.
ingrediente:
- carne de miel (o pulpa si cap)
- 2 cepe mijlocii taiate marunt (sau o ceapa mare)
- 1 kg morcovi rasi pe razatoarea mare
- 2-3 linguri de otet de vin
- 4 cartofi taiati cubulete
- o mana de orez
- 400 gr mazare (conserva mare)
- 2 linguri patrunjel verde tocat
- un varf ce cutit busuioc si tot atata tarhon
metoda:
- se pune ceapa la calit in putin ulei; cand e sticloasa se adauga morcovii  si se calesc impreuna;
- se spala si se curata carnea, apoi se pune la fript cu ceapa si morcovii;
- se adauga apa, sare si piper si se lasa la fiert pana e fiarta carnea;
- se scoate capul si pulpa din cratita si se desprinde carnea de pe oase; se pune inapoi in supa, se adauga otetul si se fierbe 45 de minute;
- se adauga orezul, dupa 5 minute - verdeturile si cartofii; cand acestia sunt fierti  se adauga mazarea si se mai fierbe 10 minute; bucatarul spune - timp total : 3 ore .
Pofta buna!

luni, 16 mai 2011

Tort Saint-Honore

Se spune ca acest tort a fost inventat in secolul XIX  de catre un cofetar parizian numit Chiboust. Tortul poarta numele Sfantului Honore, patronul brutarilor si cofetarilor, sarbatorit in 16 mai (chiar azi!), si este o combinatie de aluat foietat, aluat oparit de choux-uri, crema de patiserie si caramel. Aceasta este cea de-a doua reteta cu care particip la concursul bloggospodinelor gazduit de doamna Laura Laurentiu.
ingrediente:
- 1/2 portie de aluat foietat (acesta este "tortul cu repetitie" despre care am povestit la inceputul postarii cu foietajul)
- 1 portie de aluat pentru choux-uri , cu mentiunea ca am folosit doar 100 gr unt si 4 oua
- 1 portie crema Saint-Honore
- 100 gr zahar
- frisca
(foarte simplu, doar 5 ingrediente :) )
metoda:
- se pregateste aluatul foietat; profitand de primul timp de asteptare, cele 15 minute cat se lasa aluatul in frigider dupa prima impachetare, se incepe prepararea aluatului oparit - se fierbe laptele cu untul si se adauga faina, urmand ca pana se raceste putin compozitia sa se faca impachetarea nr. 2 la aluatul foietat;
- se incinge cuptorul pe treapta 2 1/2, se finalizeaza aluatul de choux-uri, incorporand ouale; pana cand trec cele 30 de minute de repaus la frigider necesar aluatului foietat s-a racorit suficient si aluatul oparit;
- se intinde o foaie din aluatul foietat; direct pe hartia de copt, pentru ca la repetitie am constatat ca discul decupat se deformeaza la transferul de pe blat pe hartie, lucru minunat pentru cand o sa dorim un tort oval... ; se decupeaza aluatul in forma de cerc, folosind inelul unei tavi cu pereti detasabili; se inteapa foietajul cu o furculita pentru a nu se umfla prea mult la copt;
- se face un inel din aluat oparit la jumatate de centimetru de marginea foii de foietaj; am folosit "siringa" de ornat, fara niciun varf, doar capatul rosu care apare in a 3-a fotografie din sirul de mai jos;
- se pune tava in cuptor, mutand termostatul pe 2; se coace baza tortului dupa regulile choux-urilor, fara a deschide usa cuptorului in primele 15 minute; dupa primul sfert de ora se reduce din nou temperatura (pe treapta 1 jumate) si se mai coace 15 minute;
- din restul de aluat oparit se coc gogosele pe cat posibil de aceeasi dimensiune;
- se pregateste crema de patiserie cu albusuri batute spuma; se pastreaza in frigider pana la momentul asamblarii tortului;
- facand o gaura mica in baza choux-urilor, se umplu cu crema cu ajutorul "siringii";
- din 100 gr zahar si o lingura de apa se fierbe un caramel auriu , avand grija sa nu se arda zaharul; cand caramelul are aproape nuanta dorita se ia cratita de pe foc si se aseaza intr-un vas cu apa rece pentru a opri fierberea;
- partea de sus a choux-urilor umplute se trece prin caramel, cu grija pentru ca acesta e foarte fierbinte, si se lasa la uscat cateva minute pe un gratar;
- se inmoaie si baza gogoselelor in caramel, incalzind-ul putin daca intre timp s-a ingrosat prea mult, si se lipesc pe coroana de aluat oparit;
- se umple centrul tortului cu crema;

Urmeaza decorarea tortului cu frisca batuta si fire de caramel. Acestea se obtin cand caramelul e deja ingrosat, cu consistenta vascoasa; se ia caramel pe 2 furculite tinute spate in spate si se intind firele pe 2 bete de frigarui sprijinite pe doua boluri, sub care punem hartie de copt. Mi-au iesit mai bine la repetitia generala, cred ca depinde printre altele si de umiditatea din aer,  nu colaboreaza intr-o zi ploioasa ...
Una peste alta, in 4 ore si jumatate e gata tortul, inclusiv joaca cu caramelul. Inca 30 de minute si e pozat si  mancat!

Pofta buna!

duminică, 15 mai 2011

Crema de vanilie II (Saint-Honore)


Este o varianta a cremei de vanilie I, cu deosebirea ca albusurile se bat spuma inainte de a fi adaugate la crema, care devine astfel mai aerisita si mai spumoasa.
ingrediente:
- 500 ml lapte
- 1/2 baton de vanilie (se poate folosi si esenta de vanilie, sau 3 pliculete de zahar vanilat, caz in care se reduce cantitatea de zahar cu 25 gr)
- 175 gr zahar
- 5 galbenusuri
- 75 gr faina 
- 7 albusuri
- un praf de sare
- 2 linguri zahar
metoda:
- se taie pe lungime batonul de vanilie si se rad semintele din interior; batonul ramas se poate pastra intr-un borcan cu zahar pudra si vom avea astfel zahar vanilat natural :) ;
- se pune la fiert laptele cu vanilia;
- se bat galbenusurile adaugand treptat zaharul, pana cand se albesc; se adauga faina;
- dupa ce laptele a dat un clocot se ia de pe foc si se lasa putin la racit, apoi am strecurat laptele pentru a nu ramane seminte de vanilie lipite una de alta, pentru ca sunt negre si nu arata prea bine... ; semintele ramase sunt ca niste puncticele negre care nu deranjeaza deloc, dupa mine;
- se adauga treptat laptele cald la crema de galbenusuri, apoi se toarna compozitia in cratita si se pune pe foc mediu, amestecand mereu;
- dupa ce a inceput sa fiarba si deja s-a ingosat se mai lasa pe foc 2-3 minute, apoi se da deoparte si se freaca bine, pentru a disparea eventualele cocoloase;
- se bat albusurile cu un praf de sare; cand s-a format o spuma moale se adauga si zaharul si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare si lucioasa; nici nu-mi pot imagina cum se facea spuma asta pe vremuri, cu telul ....
- cat inca crema e calda, se adauga un sfert din spuma de albusuri si se incorporeaza cu grija, ridicand crema de jos si aducand-o peste albusuri, cu miscari ample; cand s-a incorporat complet se adauga si restul de  spuma.
Aceasta crema se foloseste in tortul Saint-Honore (de unde si numele ei, si de unde si numele de "creme Chiboust" sub care se ascunde aceeasi crema, Chiboust fiind cofetarul care a inventat tortul amintit), in choux-uri, tarte cu fructe, sau in diverse combinatii ca desert la pahar.


Pofta buna!

vineri, 13 mai 2011

Briose cu stafide si nutella

Un desert rapid, care e gata in 30 de minute. Pornind de la reteta de baza, se pot face diverse combinatii, in functie de gust si de sezon.
ingrediente:
- 250 gr faina 000 (dar poate fi si combinata cu faina integrala de exemplu)
- 1 lingurita praf de copt (sau bicarbonat)
- 75 gr zahar
- 1 ou batut usor
- 125 ml lapte slab
- 125 ml iaurt slab
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 75 gr stafide
- 50 gr caise uscate taiate marunt (si lasate la inmuiat in apa rece cateva minute, altfel mi se pare sa devin prea tari la copt)
- nutella
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se amesteca intr-un bol toate ingredientele uscate, si in altul cele umede;
- se amesteca cele doua compozitii, dar fara a insinsta prea mult cu amestecatul, nu trebuie sa fie un aluat perfect omogen; se spune (dar n-am testat) ca daca amestecam prea mult briosele vor fi tari;
- se imparte aluatul in 12 hartii pentru briose care se aseaza in tava speciala;
- peste fiecare briosa se pune o jumatate de lingurita de nutella;
- se coc briosele 20-25 de minute, pana trec testul cu scobitoarea.

Pofta buna!

miercuri, 11 mai 2011

Cannelloni


Mama facea mancarea asta , pe vremuri, cand nici nu visam sa gasim cannelloni in comert, folosind clatite in loc de pastele fainoase. Erau foarte bune, dar o cutie de cannelloni ne scuteste de multa munca.
ingrediente:
- 250 gr cannelloni
- 400 gr spanac
- 250 gr telemea rasa
- 250 gr sunca de pui (sau alt mezel care contine "ingrediente naturale", daca e sa ne luam dupa eticheta)
- 100 gr parmezan
- 3 catei de usturoi
- 400 gr rosii tocate (1 conserva)
- 200 ml pasta de rosii
- sare, piper, oregano
- 1 lingurita zahar
metoda:
- se caleste putin usturoiul tocat, adaugand rapid pasta de rosii si rosiile tocate;  se adauga zaharul, oregano, sare si piper si se lasa la fiert sosul pentru 10 minute (nu trebuie sa se ingroase prea mult);
- se pregateste spanacul (in cazul meu ,scotand punga din congelator si punand spanacul intr-o cratita cu capac la fic mic, pana se dezgheata si scade apa lasata), apoi se amesteca cu sunca taiata bucatele si cu telemeaua rasa; daca branza e sarata nu se mai adauga sare;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se umplu cannelloni cu amestecul de spanac, apoi se aranjeaza in tava in care s-au intins cateva liguri din sosul de rosii;
- dupa ce s-a umplut tava, se acopera cannelloni cu sosul de rosii, apoi se presara parmezan ras;
- se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace 20 minute, apoi inca 10 fara folie.


Pofta buna!

duminică, 8 mai 2011

Aluat foietat - placinta cu branza


Mi-am pus in minte sa fac un tort nemaivazut si nemaipomenit pentru o aniversare :). Dar ca sa nu am surprize, cu o saptamana inainte am planificat o repetitie generala, sa vad eu ce si cum cu tortul asta minune. Tortul cere un blat de foietaj - nu-i nimic, am mai facut eu asa ceva, pentru un cremes, asa ca am intrat pe blogul doamnei Laura Laurentiu sa-mi improspatez amintirile. Aici tocmai aparuse postarea despre concursul culinar, si mi-am zis ca o fi un semn!... Iata-ma asadar, bloggospodina fara prea multa vechime, participand la un concurs!
Din ingredientele de mai jos ies doua foi de placinta pentru o tava mare. Cum am folosit o foaie pentru tort, din cealalta foaie am facut o placintica mai mica (intr-o tava de 20x30 cm). La aluat nu am modificat nimic fata de reteta originala, dar umplutura e adaptata gustului meu, urda fiind singura branza care nu-mi place :).
ingrediente aluat:
- 400 gr faina 000
- 125 ml iaurt gras
- 100 ml apa minerala carbogazoasa
- 2 galbenusuri
- praf de sare
pentru impachetari:
- 175 gr unt
- 30 gr faina
ingrediente umplutura:
- 200 gr branza de vaci
- 100 gr telemea rasa
- 200 gr branza de burduf
- 2 oua + 1 galbenus (pentru uns)
metoda:
- se framanta un aluat din faina cernuta, galbenusuri, iaurt, apa si sare;
- untul pentru impachetari se amesteca cu faina; rezulta o crema care se va intinde usor si va avea aderenta la aluat;
- blatul de lucru se unge cu ulei; aluatul se imparte in doua; se ia o jumatate de aluat si se intinde in forma de patrat (pe cat posibil);


- patratul de aluat se unge cu un sfert din cantitatea de unt+faina, apoi se taie in 9 patrate mai mici, dar fara a le desprinde complet; incepe impachetarea : se aduce patratelul din stanga jos peste cel din mijloc, apoi se acopera cu cel din dreapta sus; se continua aducand patratelul din dreapta jos la mijloc, apoi pe cel din stanga-sus; urmeaza patratelul din stanga, apoi cel din dreapta, si in final cel de jos - acoperit cu cel de sus; este gata o tura de impachetari, se inveleste aluatul in folie si se lasa la frigider 15 minute, asezat cu pliurile in jos; se repeta identic operatiunea cu cealalta jumatate de aluat;



-se unge din nou blatul de lucru cu ulei, la fel si aluatul scos de la frigider, care se aseaza cum a stat dupa prima tura de impachetari, cu fata in sus; cu grija, apasand mai mult decat impingand, se intinde aluatul din nou in forma de patrat; de unge cu jumatate din untul ramas (un sfert din cantitatea initiala) si se fac impachetarile ca si prima oara; se infoliaza aluatul pliat si se lasa la frigider, cu fata in jos din nou, 30 de minute;
- intre timp se amesteca branza cu cele doua oua;
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (din 3 cate are al meu);
- o portie de aluat se intinde, ungand iar cu ulei blatul de lucru si aluatul, pana obtinem o foaie de 2 ori mai mare decat tava; se taie in doua; cu ajutorul sucitorului se transfera jumatate din foaie in tava, pe hartie de copt;
- se inteapa foaia cu furculita pentru a nu se umfla prea mult; se intinde umplutura, iar deasupra se pune si cealalata jumatate de foaie; se taie placinta, se unge cu galbenus de ou amestecat cu o lingurita de apa rece si se pune in cuptor; se coace pana se rumeneste frumos deasupra (40-45 de minute);


- nu se arunca nimic din pretiosul foietaj, asa ca resturile de aluat ramase de la foaia rotunda de tort le-am taiat fasii, uns cu galbenus si presarat cu parmezan - la cuptor 20 de minute (15 era mai bine) - si avem si cateva saratele.
Pofta buna!

joi, 5 mai 2011

Spaghete carbonara

Nu sunt chiar "Spaghetti alla Carbonara" pentru ca originalele nu au usturoi, nici smantana, dar au mai multe oua intregi; in plus, folosim ingrediente locale, asa ca le zicem pe romaneste.
ingrediente:
- 200 gr spaghete
- 200 gr kaiser
- 1 catel usturoi
- 1 galbenus
- 200 gr smantana
- 100 gr "branza rasa 'talienesca pentru paste" (adica varianta autohtona de parmezan)
- sare, piper
metoda:
- se pune multa apa la fiert (cam 2 l), cu sare; cand fierbe se adauga spaghetele care se fierb timpul indicat pe ambalaj; cand sunt gata se scurg si se trec sub un jet de apa rece, pentru a opri fierberea;
- kaiserul se taie fasii subtiri si se prajeste (fara ulei);
- se adauga la kaiser usturoiul tocat si se caleste putin, cu grija sa nu se arda, apoi se scoate totul din tigaie;
- se amesteca un galbenus cu smantana, sare, si 50 gr branza rasa;
- se pun spaghetele inapoi in cratita impreuna cu kaiserul; cand s-au incins se adauga smantana, se amesteca rapid si se iau de pe foc;
- se presara si restul de branza si se servesc calde.

Pofta buna!

marți, 3 mai 2011

Pasta de branza cu leurda

O idee atat de simpla si de buna incat mi-e ciuda ca nu mi-a venit mie si a trebuit sa o vad intr-o revista... Un aperitiv foarte potrivit pe masa de Paste, merge bine alaturi de miel umplut sau ou fiert, are un gust usor si primavaratic.
ingrediente:
- 200 gr branza de vaci
- 200 gr telemea rasa
- o jumatate de legatura de leurda, taiata fasii subtiri
- o lingura de iaurt
- o lingura ulei de masline
metoda:
- se amesteca toate ingredientele, plus putina sare, daca telemeaua nu e destul de sarata.


Pofta buna!

duminică, 1 mai 2011

Frigarui

Am deschis sezonul de gratare - cu ceafa si frigarui.
Frigaruile contin bucati de piept de pui (lasate la marinat peste noapte in frigider, intr-o punga bine inchisa, pe care o mai intorcem cand ne amintim de ea de pe o parte pe alta, intr-un amestec de ulei de masline, iaurt, sare, coriandru, cimbru si usturoi) - asadar: piept de pui, bucatele de slanina afumata, ardei, carnati, ceapa, iar piept de pui, slanina, ardei, carnati, ceapa ..... Se infig toate pe tapuse de lemn care au stat la inmuiat in apa rece 2-3 ore. Se sareaza si se pipereaza, apoi se predau bucatarului personal care este totodata seful peste gratar. Se potrivesc cu o salata de primavara (salata verde, leurda, ceapa verde, ridichi si rosii uscate).

Pofta buna!