Painea dulce olandeza - pe numele ei original "ontbijtkoek" (=prajitura pentru micul dejun) sau "peperkoek" (=prajitura cu piper) - a fost subiectul lunii decembrie 2014 la Daring Bakers. Este un fel de chec cu arome de turta dulce, care se serveste la micul dejun sau ca gustare, servit sub forma de felii unse cu unt.
Am incercat doua din cele trei retete propuse. Ambele checuri sunt aromate cu un amestec de condimente pentru turta dulce (mai jos este si reteta pentru acest amestec), unul dintre ele e indulcit bine cu zahar, iaral doilea, mai putin dulce, contine doar miere ca indulcitor; prima paine dulce oalndeza avut consistenta pe care imi inchipui ca o au originalele peperkoek, moale si putin umeda in interior si usor crocanta la exterior, insa la a doua a iesit un aluat destul de gros si lipicios, ca si cum ar fi fost nevoie de mai mult lichid. Am adaugat stafide in primul chec si nuci in cel cu miere, care nefiind atat de dulce a fost servit cu gem, pe langa untul traditional. O lingura din amestecul de condimente cantarea, in reteta originala, 15 grame, dar la mine (o fi fost mai afanat amestecul?) a avut doar 7 grame, si nu as fi pus mai mult, fiind suficient de aromat checul si asa.
amestecul de condimente pentru turta dulce:
- 3 linguri (20 g) scortisoara
- 1 lingurita (5 g) nucsoara
- 1/2 lingurita cuisoare macinate
- 1/2 lingurita cardamom macinat
- 1/2 lingurita piper alb
- 1.2 lingurita coriandru macinat
- 1.2 lingurita ghimbir macinat
- 1/2 lingurita nucsoara "mace" (tot un fel de nucsoara)
(- 1/2 lingurita anason, nu-mi place, nu am, n-am pus)
Peperkoek (Chec cu piper)
Reteta pentru aceasta paine dulce olandeza contine o lingura de sirop de trestie de zahar, din care nu am asa ca am marit putin cantitatea de lichid.
ingrediente:
- 125 g faina de grau integrala
- 125 g faina de secara
- 1 ou mare
- 230 ml apa calduta
- 1 lingura condimente de turta dulce (15 g in reteta originala, 8 la mine)
- 250 g zahar brun
- 1 3/4 lingurita praf de copt (8g)
- 50 g stafide
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava de chec de 30x12 cm;
- se amesteca apa cu oul, zaharul si condimentele, pana cand se dizolva toate;
- se adauga faina si praful de copt; se amesteca cu o lingura de lemn pana cand faina e umeda; nu conteaza daca au ramas cocoloase de faina pe ici pe colo;
- se toarna aluatul in tava pregatita si se coace 70 de minute (la cuptorul meu a fost gata in 60); e coapta cand scobitoarea infipta in mijloc iese curata;
- se lasa in tava 5 minute, apoi se scoate pe un gratar; se serveste la temperatura camerei.
Paine dulce olandeza cu miere
- 125 g faina integrala de grau
- 125 g faina de secara
- 200 ml lapte
- 100 g miere
- 30 g unt
- 1 ou
- 2 linguri condimente pentru turta dulce (30 g in reteta originala, la mine doar 15)
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
- 100 g nuci taiate mare
metoda:
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava de chec de 30x12 cm;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se pune pe foc laptele; cand incepe sa fiarba de adauga mierea si untul, amestecand pana se dizolva;
- intr-un bol se amesteca oul cu condimentele; se adauga incet laptele fierbinte, amestecand mereu; se adauga faina amestecata cu praful de copt, apoi nucile; se obtine un aluat destul de dens si oarecum lipicios;
- se toarna aluatul in tava de copt pregatita, se coace 45 de minute (70 in reteta originala).
Acest chec nu e deloc dulce, asa ca peste untul cucare se ung feliile, se poate adauga si gem.
Pofta buna!
Blog-checking lines:For the month of December, Andrea from 4pure took us on a trip to the Netherlands. She challenged us to take our taste buds on a joyride through the land of sugar and spice by baking three different types of Dutch sweet bread