Trebuia sa fie tarta cu visine, lasasem de-o tarta cand am cules visine pentru visinata... Dar, agricultor-delasator cum sunt, am amanat prea mult tarta si cand sa adun recolta am descoperit ca s-au ingrijit de ea alte vietuitoare, mai harnice decat mine - pasari, buburuze, viermisori ... Mie mi-au lasat prea putin, asa ca am completat cu corcoduse, caise si strugurei.
ingrediente - pentru aluat:
- 350 g faina
- 1 lingurita zahar
- 1/2 lingurita sare
- 225 g unt rece
- 60 ml apa rece
pentru umplutura si decor:
- 900 g visine (sau amestec de diverse fructe de sezon)
- 200 g zahar (+ 100g, daca folosim doar visine)
- 1/4 lingurita scortisoara
- 30 g amidon
- 1 lingurita extract de vanilie
- 30 g unt
- 1 ou
- zahar, pentru presarat deasupra
metoda:
-se cerne faina si se amesteca cu sare si zahar; se adauga untul taiat cubulete si se faramiteaza pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa si se amseteca rapid, pana se leaga aluatul; daca e nevoie se mai pot adauga 10-20 ml apa;
- se imparte aluatul in doua discuri, se invelesc in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se intinde o bucata de aluat pe blatul usor infainat; trebuie sa ajunga la diametrul de 33 cm, grosime 3mm; se aseaza aluatul intr-o tava de tarta cu diametrul 23 cm, lasandu-se margini de aluat cu 1 cm mai inalte decat tava; se lasa in frigider, din nou, 30 de minute;
- se intinde si a doua foaie de aluat, la fel de mare ca si prima; se taie 14 fasii (cam 1,2 cm latime); se aseaza la frigider;
- se amesteca fructele, spalate si curatate de samburi, taiate felii daca sunt mai mari (de exemplu, casiele), cu zahar, amidon, scortisoara si extract de vanilie;
- se toarna fructele in tava de tarta tapetata cu aluat;
- se ung cu ou batut marginile de aluat;
- peste umplutura se aseaza, la distanta de 1.5 cm, 7 fasii de aluat - incepeti cu cea mai lunga, la mijloc, apoi cate 3 de o parte si de alta - aluatul taiat fasii trebuie sa fie foarte rece pentru a se putea manevra usor;
- tot a doua fasie de aluat se ridica de pe tarta pana la jumatate si se aseaza peste jumatatea ramasa neridicata; se intinde cea mai lunga fasie din cele ramase pe mijlocul tartei, perpedicular pe cele deja asezate; jumatatile de fasii ridicate se aduc in pozitia initiala;
- se ridica din nou, din doua in doua, fasiile de aluat care ramasesera intinse pana acum; se aseaza o noua fasie de aluat, apoi se readuc la loc fasiile ridicate; se continua asa teserea celorlate fasii;
- marginile fasiilor se impatura sub marginea aluatului de sub fructe; se preseaza apoi de jur imprejur cu o furculita;
- se unge aluatul cu ou batut si se presara zahar;
- se lasa tarta in frigider 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 190 grade C;
- se coace tarta pana cand umplutura s-a ingrosat si face "bulbuci" iar aluatul e maro-auriu; daca alautul se coace prea repede se poate acoperi cu folie de aluminiu, dar la mine nu a fost cazul; se verifica dupa o ora, eu am lasat-o in cuptor inca 15 minute;
- se lasa la racit; nu se taie cat e calda pentru ca va curge umplutura.
Pofta buna!