Pagini

duminică, 20 octombrie 2013

Piept de pui la gratar cu sos picant de prune



Combinatie perfecta pentru cei carora le place carnea cu fructe, adica eu ... (si inca vreo 2, 3 persoane?). Aici am pus sosul de prune langa piept de pui super-ultra-fraged la gratar, dar l-am incercat si cu friptura de porc. Cred ca oricine stie sa faca piept de pui la gratar, dar acesta pur si simplu se topeste in gura!  "Secretul " sta in marinarea carnii in ceva acid - poate sa fie vin, zeama de lamaie, dar mie cel mai mult imi place cu iaurt.
Sosul acesta de prune e inventia mea - ma mir si eu ca spun asta, intr-o era in care totul s-a inventat inainte sa ma nasc eu ... dar, in toate cautarile mele in carti sau prin "world wide web", n-am intalnit combinatia de prune cu amestec de condimente "old bay" care mi se pare foarte reusita. Amestecul de condimente "Old bay" poate fi cumparat de-a gata sau il puteti face singuri din urmatoarele: foi de dafin macinate, sare cu telina, boia iute, mustar pudra, piper negru, nucsoara, cuisoare, ienibahar, ghimbir, cardamom verde. In rest, e simplu.

ingrediente pentru sosul picat de prune:
- 300 g prune (proaspete sau din congelator)
- 2 cepe verzi
- 1 lingurita amestec de condimente "old bay"
- 1 lingurita otet
- 1 lingura de zahar
- 50 ml apa
- varf de cutit boabe de mustar macinate
- sare, putin ulei
pentru pieptul de pui:
- 1 piept de pui
- 150 g iaurt
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper
- 1 lingurita ustuoi granulat - sau 2 catei de usturoi tocati
- 1 lingurita oregano
metoda:
- se taie pieptul de pui in felii de aproximativ 1 cm grosime; se amesteca celelate ingrediente intr-o punga de plastic cu "fermoar", se adauga carnea, se inchide punga si se maseaza bucatile carne, sa fie acoperite de sos pe toate partile; se lasa in frigider cel putin 30 de minute, ideal cateva ore (5,6); bucatile de carne de pot gati pe gratar sau pe tigaia-gratar;
- pentru sos: se toaca ceapa, se caleste in putin ulei, apoi se adauga prunele fara samburi si taiate in jumatati sau sferturi si restul ingredientelor; se fierbe sosul la foc mic, amestecand din cand in cand, 10-15 minute, pana cand se leaga oarecum si capata o culoare visinie.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Ce bun trebuie sa fie sosul acesta de prune. Imi place combinatia asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa pun cateva prune la congelator, sa-mi fac si la iarna, asa-mi place :))

      Ștergere