Pagini

luni, 18 martie 2013

Gem de portocale cu ghimbir



Se pare ca iarna incearca sa plece, si in semn de despartire am facut un gem din fructele ei - cel putin pe mine portocalele ma duc cu gandul la iarna. Am ales reteta prezentata aici de Mimmi si voi participa cu varianta mea la "Provocarea secreta" gazduita in aceasta luna chiar de sursa inspiratiei mele -  blogul bucatepealese. Cantitatile difera putin de cele din reteta originala pentru ca astea erau portocalele pe care voiam sa le elimin, si-n plus am adaugat un baton de scortisoara, astfel ca am obtinut un gem aromat si "cald", perfect pentru luat adio de la iarna!

ingrediente:
- 800 g portocale (gata curatate, rezulta din 5 portocale mari)
- 400 g zahar brun
- 1 baton de scortisoara
- bucata de ghimbir (am pregatit 10 g, dar cand l-am tocat mi s-a parut cam mult ... si am lasat doar vreo 7-8 g)
- 2 linguri coniac
metoda:
- se taie coaja portocalei "la poli", apoi se aseaza pe taietura si se curata coaja cu cutitul - cu tot cu pielita alba, apoi se taie cu cutitul segmentele de portocala, desprinzandu-le de pielite; am facut aceasta curatire completa de pielite pentru ca am incercat mai demult un gem de portocale pentru care am curatat fructele ca si cum ar fi pentru mancat, pastrand pielitele subtiri, si totusi gemul a fost usor amarui; se scot si samburii dar se pastreaza zeama;
- dupa ce se curata toate portocalele se adauga zahar, ghimbirul tocat si batonul de scortisoara si se pune gemul la fiert; timpul de fierbere depinde de cantitatea de suc, cred ca eu am fiert gemul ceva mai mult decat ar fi fost nevoie, tineti seama ca se mai ingroasa cand se raceste;
- cand incepe sa se lege siropul se adauga coniacul si se mai fierbe 15-20 de minute.
Concluzia: e un gem foarte parfumat, se poate folosi in clatite, deserturi la pahar cu iaurt, sau pe scones calde. E o modalitate foarte buna de a folosi portocalele imperfecte de sfarsit de sezon - mai uscate, sau mai acrisoare.


Pofta buna!

17 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Foarte bun, abia astept sa fac niste clatite sa-l incerc si asa!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. E bun gemul de portocale si simplu, dar in varianta asta e o explozie de arome!

      Ștergere
  3. Faină combinaţie! Asta e o delicatesă! Cred că merge şi cu brânzeturi foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o idee..., cu niste branzeturi nu foarte tari la gust cred ca ar merge bine.

      Ștergere
  4. ma incanta ideea de mult sa fac si eu! Auzisem de ghimbir în dulceata și imi place combinatia ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere