Pagini

luni, 29 august 2011

Baclava


Baclavaua e o prajitura cam   mult prea dulce pentru mine, dar am facut-o pentru cineva tare drag care mi-a spus deja de multe ori ca ii place foarte mult!... Inca n-am curaj sa incerc sa fac foi de placinta, asa ca am folosit din comert.
ingrediente pentru sirop:
- 250 ml miere
- 250 ml apa
- 200 gr zahar
- 1/2 lingurita scortisoara
- bucata coaja de lamaie cam 5 cm latura / diametru
- 2-3 cuisoare
ingrediente pentru umplutura:
- 400 gr nuci
- 150 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1 varf de cutit ienibahar macinat
- 1 pachet foi de placinta (400 gr)
- 100 gr unt topit
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta "2 far' un sfert" (180 grade);
- se amesteca nucile cu zaharul si se macina in robotul de bucatarie (sau se toaca); se adauga condimentele;
- se taie foile de placinta la dimensiunea tavii;
- cu ajutorul unei pensule se unge tava cu unt topit; se pune prima foaie de aluat, care se unge cu unt; se suprapun in acest fel 5 foi de aluat, ungand si ultima din ele cu unt;
- se intinde un strat de umplutura - o treime din cantitatea totala;
- alternand foaie -unt - foaie - unt ,se pun 4 foi de placinta;
- iar o treime (din cantitatea initiala) de umplutura, iar 4 foi; iar umplutura - cat a  mai ramas, acoperita cu 5 foi de placinta; in total baclavaua are 18 de foi de placinta;
- cu un cutit ascutit se taie prajitura in formele dorite; teoretic se unge suprafata cu unt, pas pe care eu l-am sarit - poate de aceea e asa "creata" baclavaua mea ...
- se coace cam 30 de minute, sau pana cand culoarea e maro-auriu;
- cand se pune baclavaua in cuptor se poate incepe prepararea siropului : se pun toate ingredientele la fiert, amestecand pana se dizolva zaharul; se fierbe 10 minute, apoi se strecoara;
- cand se scoate baclavaua din cuptor se toarna deasupra siropul si se lasa sa raceasca incet, la temperatura camerei - pana a doua zi tot sirpoul va fi absorbit.

Pofta buna!


septembrie 2012

duminică, 28 august 2011

Gem de zmeura


Am primit o galetusa de zmeura asa ca am facut gem de zmeura - primul din viata mea! Am pus la congelat cateva boabe, iar din restul am ales 2.3 kg de zmeura din care au iesit 2 borcane mici + 1 mare (de 800 gr) de gem.
Am pus 300 gr de zahar la kilogramul de zmeura, am gustat si mi s-a parut foarte bun, asa ca nu am mai adaugat zahar; am fiert gemul cam 20-30 de minute, miscand cratita si nu amestecand cu lingura, sa ramana si bucati de zmeura prin pasta generala; am folosit o cratita de inox cu fund dublu si nu s-a lipit gemul deloc.
Am pus gemul in borcane sterilizate, am strans bine capacul si le-am lasat in paturi sa se raceasca incet.
Cand eram mici mama ne spunea ca abia la prima zapada deschidem gemuri, compoturi si zacusca! Astept prima zapada asadar, desi cu clima asta in schimbare .....

sâmbătă, 27 august 2011

"Trufe cu ciocolata cu lapte si pralina de alune" si inca ceva


In luna august 2011 provocarea de la Daring Bakers are ca subiect bomboanele de tot felul. In lipsa unui termometru de cofetar, fara de care nu poti face prea multe vraji cu ciocolata, am ales din lunga lista de propuneri aceste trufe - si inca ceva, despre care vorbesc la sfarsit.
ingrediente pentru 30 de trufe:
- 50 gr alune de padure curatate
- 100 gr zahar
- 25 ml apa
- 200 gr ciocolata cu lapte
- 100 ml frisca lichida (reteta cerea 36%-46% grasime; cum a mea avea doar 33% am adaugat 25 gr unt, gandindu-ma ca mai ajusteaza procentajul de grasime si oricum va ajuta la intarirea bomboanelor in frigider);
- 1 cana alune tocate mare
- 1-2 linguri visinata (optional; eu am una foarte buna facuta de bucatarul meu)
metoda:
- se coc alunele in cuptor, la 180 de grade (treapta 2), pe o tava cu hartie de copt - timp de 10 minute; dupa ce se racesc putin se curata usor de coajita maronie;
- zaharul si apa se pun pe foc mic pana se dizolva zaharul, apoi se fierbe la foc mare, fara a amesteca, pana cand devine aramiu caramelul; se toarna peste alunele rasfirate pe hartie copt si se lasa la racit;
- se rupe in bucati pralina si se zdrobeste in blender;
- pentru ganache-ul de ciocolata : se taie marunt ciocolata; frisca si untul se incalzeste si se ia de pe foc inainte sa fiarba; se toarna peste ciocolata si se amesteca; dupa ce s-a racit cam 10 minute se adauga visinata si pralina sfaramata; se pune in frigider, intr-un vas acoperit cu folie de bucatarie; eu l-am lasat pana a doua zi;
- cu ajutorul a doua lingurite (sau un glob mic pentru inghetata) se formeaza bile din crema de ciocolata; se tavalesc prin alunele macinate - si de-acum le-am putut atinge si cu degetele fara sa se topeasca; se patreaza in cutii inchise, in frigider, pana la momentul servirii.


Trufele au fost un succes!


FELUL 2
Trebuia sa alegem 2 feluri de bomboane si am ales "Pate de fruit". Retetele prezentate aveau toate pectina, si cum nu ma prea dau in vant dupa pliculete cu prafuri de pus in mancare, m-am gandit sa fac pasta de mere - fructe care au multa pectina "de la natura". Am gasit aceasta sursa de inspiratie care mi-a confirmat ca se poate si fara gelatina sau pectina adaugata la fructe.
Reteta e simpla :  jumatate de kilogram de mere se curata, se taie bucati si se pun la fiert la foc mic, intr-o cratita cu capac, cu 2 linguri zeama de lamaie, putina scortisoara si un cuisor. Cand merele s-au inmnuiat sa paseaza cu un blender (fara cuisor), se cantareste pasta si se adauga cantitate egala de zahar - nu m-a lasat inima asa ca la 250 gr de pasta am pus 200 gr zahar. Se fierbe pana se ingroasa dulceata si incepe sa se desprinda de cratita cand amestecam. Se toarna intr-o tava cu hartie de copt (tava de chec pentru cantitatea asta) si se lasa la racit in bucatarie - am citit undeva ca daca e lasata in frigider se cristalizeaza zaharul. A doua zi se taie bucati care se pot tavali prin zahar, dar nu mi s-a parut ca e nevoie de si mai mult dulce .... Cand le-am gustat m-am intrebat care-o fi rostul acestor bomboane :D...  adica, de ce ar vrea cineva sa manance fructe fierte cu o tona de zahar? E un jeleu frumos colorat, aromat, dar atat de dulce incat mi-am facut imediat o limonada cu menta, sa ma dreg!

Pofta buna!



The August 2011 Daring Bakers’ Challenge was hosted by Lisa of Parsley, Sage, Desserts and Line Drive and Mandy of What the Fruitcake?!. These two sugar mavens challenged us to make sinfully delicious candies! This was a special challenge for the Daring Bakers because the good folks at http://www.chocoley.com offered an amazing prize for the winner of the most creative and delicious candy!

miercuri, 24 august 2011

Bruschetta


Bruschetta este un aperitiv (chiar o masa usoara) potrivit pentru canicula de august cand nu-ti vine sa gatesti prea mult, piata e plina de rosii de gradina, iar prietenii s-au intors din Grecia cu bidonul de ulei de masline care ne ajunge aproape un an ...
Profit de ocazie sa ma laud (rosesc in obraji) cu painea facuta de mine, cu maia facuta de mine! O paine care contine doar apa-faina-sare (fara drojdie din comert adica) - si optional arome. Painea de fata e facuta dupa indicatiile Codrutei, la a carei reteta am adaugat cateva masline si rozmarin proaspat, taiat marunt.
Din cauza caldurii mari am facut varianta simpla de bruschetta, adica am prajit painea in prajitorul de paine. Cand nu e asa de cald se pot unge feliile de paine cu ulei si se pot "praji" in cuptor, si apoi se pot freca cu un catel de usturoi. Deasupra - rosii taiate cubulete, amestecate cu ulei de masline si putina sare, peste care dau bine cativa franjuri de busioc proaspat. Simplu, cu ingrediente putine - dar care trebuie sa fie foarte bune!

 Pofta buna!

luni, 22 august 2011

Tarta crocanta cu prune


Cu ce altceva sa ma alatur eu actiunii provocatoare "Dulce Romanie" decat cu o tarta ...?
ingrediente aluat:
- 200 gr faina
- 1 lingurita scortisoara
- 90 gr unt rece taiat cubulete
- 1 ou
- priza de sare
ingrediente umplutura:
- 1 kg prune
- 100 gr zahar
- 3 linguri amidon
ingrediente firmituri
- 100 gr faina
- 50 gr unt
- 50 gr zahar brun deschis
- 1/2 lingurita scortisoara
metoda:
- se face aluatul de tarta amestecand (in robotul de bucatarie) faina cu untul, sarea si scortisoara; cand seamana cu niste firmituri se adauga oul si se amesteca pana cand se aduna aluatul intr-o bila (daca e nevoie se poate adauga 1 lingura de apa rece); se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- prunele spalate si fara samburi se taie felii subtiri;
- se amesteca ingredientele pentru firmituri;
- se coace "in orb" aluatul la foc mediu (200 grade - treapta 2) 15 minute, apoi se scot greutatile si se umple tarta cu prunele amestecate cu zahar si amidon, se presara deasupra compozitia pentru firmiturile crocante si se coace inca 40 de minute la foc ceva mai mic (190 grade zice reteta), treapta 2 far'un sfert la cuptorul meu).
E foarte buna calduta sau rece. Prunele acrisoare peste blatul cu gust bun de unt, crocant, acoperite de firmiturile crocante si ele - este o bunatate de tarta! Reteta e din cartea "500 de retete de placinte si tarte" - cadou de la sora :) .

 Pofta buna!

sâmbătă, 20 august 2011

Tarta cu pui si vinete

 
Tarta asta care vine de la Irina multumeste si partea din familie iubitoare de tarte, dar si partea carnivora...
ingrediente pentru aluat:
- 200 gr faina
- 90 gr unt rece
- sare
- 1 ou
- 20 ml apa rece
ingrediente pentru umplutura:
- 1 ceapa tocata
- 1 firicel de telina taiat felii
- 250 gr piept de pui taiat cubulete
- 300 gr vinete - tot asa, cubulete
- 2 rosii decojite si taiate
- 1 lingura masline fara samburi
- 1 lingurita otet balsamic
- ulei pentru prajit, sare ,piper
- 3 oua
- 200 ml lapte
- 60 gr smantana
metoda:
- se face rapid un aluat amestecand intai faina cu sarea si untul pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga oul si apa si se mai framanta putin, pana cand se aduna aluatul; se inveleste in folie si se lasa in frigider cel putin 30 de minute;
- se caleste ceapa pana devine sticloasa, apoi se adauga telina, pieptul de pui si vinetele; cand acestea s-au inmuiat se adauga si rosiile si maslinele; se fierbe 30 de minute adaugand spre final otetul; se potriveste de sare si pier;
- se incinge cuptorul pe mediu; se intinde o foaie de aluat care se aseaza intr-o tava cu baza unsa cu unt; se inteapa cu furculita si se coace "in orb" 15 minute;
- se umple tarta cu compozitia cu vinete, deasupra se toarna ouale batute usor cu lapte, smantana si sare; se da focul putin mai mic  (cca 160 de grade, "2 far un sfert" la cuptorul meu) si se coace aproximativ 30-40 de minute pana se rumeste deasupra.

Pofta buna!

joi, 18 august 2011

Budinca de dovlecei

Este o reteta foarte simpla, si tocmai pentru ca e simpla o s-o uit daca nu o notez.
ingrediente:
- 1 kg dovlecei
- 3 oua
- 125 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 100 ml lapte
- 30 ml ulei
- branza de burduf - cam 200 gr
- parmezan
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu (treapta "2 fara un sfert" )
- dovleceii se spala, se curata si se taie felii foarte subtiri (se poate si cu razatoarea - latura care taie felii);
-se bat ouale, se adauga uleiul si laptele; se toarna peste feliile de dovlecel;
- se amesteca faina cu praful de copt, apoi se adauga la compozitia cu oua, se adauga branza de burduf sfaramata si eventual sare, daca mai e nevoie;
- se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si presarata cu pesmet si ce cocace aproximativ 30 de minute, pana cand budinca e rumena.
Se potriveste bine cu o salata de rosii, dar si cu ceva sunca pentru cei care vor neaparat si carne :).

Pofta buna!

luni, 15 august 2011

Prajitura greceasca



varianta cu sirop de lamai verzi


Parca intr-adevar imi aminteste de un desert dulce-acrisor, insiropat, pe care il primeam din partea casei intr-o taverna, dupa o cina copioasa!



ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta (400 g)
- 4 oua
- 200 g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 300 ml iaurt
- 100 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
pentru sirop:
- 3 pahare apa (3 x 200 ml)
- zeama a doua lamai, sau lamai verzi (100-130 ml)
- 400 g zahar


metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu;
- foile de placinta se taie in fasii subtiri;
- se bat ouale cu zaharul; se adauga esenta de vanilie, uleiul si iaurtul, iar la urma si praful de copt;
- se toarna compozitia lichida peste fasiile de aluat, se amesteca bine, apoi se pun intr-o tava; se coace prajitura 35-40 de minute pana se rumeneste;
- intre timp se fierbe un sirop din ingredientele de mai sus; acesta se toarna peste prajitura fierbinte imediat ce a fost scoasa din cuptor, putin cate putin, pana se absoarbe tot. Mi s-a parut totusi un pic prea mult sirop, asa ca data viitoare il fac din 500 ml apa si 300-350 gr zahar.

Sursa
Pofta buna!

joi, 11 august 2011

Clafoutis cu caise si afine


Cum ne-a placut foarte mult cel cu cirese, am incercat clafoutis si cu alte fructe. Si compozitia aluatului e putin diferita, mai calorica adica pentru ca are frisca, a iesit ceva mai cremoasa ca textura (mai putin gumoasa).
ingrediente:
- 600 gr caise
- 2-3 linguri afine
- 4 oua
- 3 pliculete zahar vanilat
- 100 gr zahar (sau 125 gr zahar si esenta de vanilie / jumatate de pastaie de vanilie)
- 75 gr faina
- 100 ml lapte
- 150 gr frisca lichida
metoda:
- se incinge cuptorul pe treapta 2 (200 grade C)
- se oparesc caisele 20-30 de secunde, se lasa la racit, apoi se decojesc, de desfac in jumatati si se scot samburii;
- se sparg samburii de caisa si se opareste miezul, pentru a se curata usor de pielita maronie;
- se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat; se adauga faina, laptele si frisca; (o adevarata gospodina ca mine, care descopera ca laptele din frigider a expirat demult :D, poate inlocui laptele cu lapte praf - preparat conform instructiunilor de pe ambalaj);
- se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si se aranjeaza deasupra jumatatile de caise si afinele;
- se coace prajitura 30 de minute, in ultimele 15 reducand putin temperatura din cuptor (dar asta depinde de cuptor, la al meu asa trebuie sa procedez);
- se presara miezul de samburi de caise si se serveste calduta.


Pofta buna!

marți, 9 august 2011

Gem de caise

A cam trecut sezonul caiselor, dar trebuie sa imi notez reteta  pentru ca la anu' sa fac gem de caise fara sa o sun pe mama de 3 ori pentru asta :) .
De fapt, cred ca nu e gem in adevaratul sens al cuvantului, deoarece DEX-ul spune ca gemul se obtine " prin fierberea fructelor (întregi) cu zahăr", ori in borcanele mele fructele nu sunt intregi. Dar sigur nu e dulceata, nu imi seamana nici a marmelada, e poate un sos ... dar daca l-am pus pe iarna o sa-i spun, generic, gem. Nu cred ca manac de doua ori pe an gem uns pe paine, dar alta e povestea cu clatitele ... sau (aproape) orice prajitura cu mere, cu care gemul de caise merge de minune.
Imi amintesc ca gemul de caise facut de mama, pe cand eram mica, era preferatul meu pentru ca avea in el ceva crocant - samburi de caise! Ii pescuiam repede din borcanul proaspat desfacut, care isi pierdea apoi tot farmecul! Acum se spune ca acesti samburi sunt toxici, sau, din contra, ca sunt foarte buni... cine se teme de toxinele lor poate sa-i inlocuiasca cu migdale - sau sa nu-i puna defel. Eu am pus in cateva borcane samburi - de fapt, miezul samburelui, gandindu-ma ca oricum am mancat multi in copilarie (si n-am patit nimic....).
ingrediente - pentru 8 borcane de 400 gr:
- 3 kg caise - din care au ramas 2.3 kg dupa ce am scos samburii
- 900 gr zahar (400 gr la kilul de fructe)
- zeama de la jumatate de lamaie
metoda:
- se spala caisele si se scot samburii; se pot folosi cativa dintre ei pentru a le scoate miezul: se sparge samburele, se curata de cojita maronie (daca nu se ia usor se oparesc 1-2 minute in apa fiarta, dupa care se desprinde pielita foarte usor); mi s-a parut ca unii samburi erau amari , asa ca nu am pus in toate borcanele;
- jumatatile de caise, cu coaja cu tot, se paseaza cu ajutorul unui blender;
- se pune pasta de fructe la fiert si se lasa sa fierba cam 10 minute, fara zahar (spune mama ca zaharul adaugat de la inceput le va inchide la culoare); tot pentru a-si pastra culoarea vie am pus zeama de lamaie;
- se ia cratita de pe foc, se adauga zaharul si se amesteca bine, apoi se pune din nou pe foc si se fierbe inca 10-15 minute;
- se pune gemul fierbinte in borcane sterilizate care se invelesc apoi in patura si se lasa sa se raceasca incet;
- saburii se pot fierbe impreuna cu fructele, sau separat - cum am facut eu, sa nu amarasc toata sarja, daca cumva sunt si samburi prea amari; dupa ce le-am dat jos pielita i-am mai aruncat o data in apa clocotita, sa fie si ei "sterili" :).
Cele mai norocoase 7 borcane sunt deja in camara ...


Pofta buna!

vineri, 5 august 2011

Merdenele cu branza


foto 2013

Inca o idee furata de  la Codruta , careia ii multumesc. Nu sunt teribil de greu de facut, foitele sunt crocante si fine, iar din cauza mirosului abia rezisti in bucatarie pe langa ele pana se racesc putin ...

ingrediente:
- 50 gr unt
- 230 gr faina alba
- 150 ml apa rece
- 1/2 lingurita otet
- 1 lingurita sare
- 200 gr branza de burduf
- 1 ou
metoda:
- se pune untul pe o farfurioara la temperatura camerei;
- se amesteca faina cu apa si se lasa la odihna intr-un bol acoperit cu folie alimentara, timp de 20 de minute;
- se framanta putin aluatul la care s-a adaugat otet si sare, pana cand devine catifelat si nelipicios; se formeaza un cilindru din aluat care se taie in 6;
- bucatile de aluat cu care nu se lucreaza se pastreaza acoperite;
- pe blatul uns cu ulei se intinde cate o bucata de aluat in forma de patrat cu latura de aprox 15 cm; se unge cu unt, care deja s-a inmuiat; se impatureste aluatul in 3: latura dinspre noi a patratului se aduce spre mijloc, astfel incat treimea dinspre noi sa acopere treimea din mijloc :D (mai bine faceam o poza, dar e destul de greu, cu mainile uleioase ...); treimea ramasa neacoperita din patratul initial se aduce peste celelalte 2; acum aluatul e o fasie cu latura lunga de 15 cm si cea scurta de 5; se unge iar cu unt, apoi se face acelasi gen de impaturire dar in 4, pe cealalta directie : se aduce capatul din dreapta pana la mijlocul fasiei, apoi capatul din stanga, se unge iar cu putin unt si se impacheteaza in 2, obtinand deci un patratel cu latura de 3-4 cm;
- patratelele de pun in frigider, pe o farfurie mare unsa cu ulei, fara sa se atinga intre ele,  intr-o punga de plastic; se lasa acolo 1 ora si jumatate;
- se amesteca branza cu oul (sau doar cu albus; cand nu am albus ramas de la altceva pun oul intreg) - din care se retine o lingura pentru uns;
- se incinge cuptorul pe treapta 2; 
- se intinde fiecare pachetel de aluat, cat de subtire - mai subtire la margini decat la mijloc; rezulta patrate cu latura de aprox. 20 cm; in mijlocul patratului se pune o sesime din compozitia cu branza, aranjand-o in forma de patrat mai mic decat cel de aluat, si pozitionat cu latura paralela cu diagonala patratului de aluat; se aduc culturile aluatului peste umplutura, iar patratul obtinut se aseaza pe hartie de copt, in tava, cu pliurile in jos;
- se ung cu restul de albus / ou batut cu o lingurita de apa rece;
- se coc 15-20 de minute  (10 minute la treapta 2, reducand apoi caldura la 1+1/2 ).


Daca raman pana a doua zi, sunt la fel de bune, desi nu mai sunt crocante, se topesc in gura!

Pofta buna!

marți, 2 august 2011

Calzone cu vinete si rosii uscate

ingrediente pentru aluat:
- 300 gr faina 550
- 1 lingurita drojdie uscata instant
- 1 lingurita sare
- 150 ml apa
- 1 lingura ulei de masline
ingrediente pentru umplutura:
- 2 vinete mijlocii
- 1 legatura ceapa verde (multe si marunte; cu siguranta se poate face si cu ceapa obisnuita)
- 2 catei usturoi
- 5 rosii uscate
- 125 gr mozarella
- 1 lingurita cimbru
- 1 lingurita busuioc
- sare, piper
- parmezan pentru presarat la final
metoda:
- se amesteca faina cu drojdia, apa si uleiul si se famanta aluatul pana cand e elastic si nelipicios; se adauga sarea si se mai framanta putin, pana cand s-a incorporat complet;
- se lasa aluatul la dospit o ora, intr-un vas acoperit cu folie alimentara;
- se taie ceapa, vinetele cubulete, rosiile fasii si se toaca usturoiul;
- se caleste ceapa; cand a devenit moale se adauga usturoiul, vinetele si rosiile, ierburile, sare si piper; se calesc impreuna pana se inmoaie vinetele;
- se incinge cuptorul pe treapta 2;
- se imparte aluatul in doua si se intind doua discuri subtiri de aluat, cu diametrul de aprox. 18 cm;
- se pune umplutura pe jumatate din fiecare bucata de aluat, lasand margine libera de 2 cm , iar deasupra se aseaza cubulete de mozarella;
- se ung marginile aluatului cu apa, apoi se impacheteaza apasand bine marginile, sa se lipeasca;
- se ung calzone-le cu ulei de masline si se face o taietura pe suprafata superioara pentru a iesi aburul;
- se coc 20 de minute.
Se servesc calde, presarate cu parmezan.

Pofta buna!

P.S. a iesit cam multa umplutura, ar fi fost destula pentru 3 calzone; ce a ramas am mancat a doua zi, cu sos de rosii, paste si muuuuult parmezan!