duminică, 19 iulie 2015

Cheesecake in pahar




Reteta asta este o varianta a prajiturii noastre preferate, care este de altfel si reteta cu cele mai multe vizualizari de pe blog - cheesecake fara coacere. Metoda de prezentare in pahar are avantajul ca cheesecake-ul nu mai trebuie sa stea in frigider pana se intareste crema de branza cu frisca ci poate fi servit imediat dupa ce a fost preparat. Fata de cheesecak-ul in forma de tort am modificat putin compozitia stratului de jos: in loc de 250 g biscuiti aici am folosit doar 150 g plus 100 g nuci, puse la macinat impreuna - nucile au ramas bucati mai maricele, dar daca le vrem mai marunte le putem toca separat inainte de a adauga biscuitii. Apoi, reteta continua ca in varianta deja traditionala, dar straturile de aseaza in pahare. Inainte de servire se pune deasupra sos de visine (visine, zahar - jumatate fata de visine - zeama de lamaie, fierte putin, ingrosat la urma cu amidon).



Pofta buna!

marți, 14 iulie 2015

Gyros



Ce faci cand ti-e pofta de un gyros si nicicum nu ti se arata de-o vacanta in Grecia? Ti-l faci singur, cu manutele tale, cu totul si cu totul "de casa".  Nu o sa spun ca e la fel de simplu sa-l faci tu pe cat e sa-l cumperi de la taverna de langa plaja, dar nu e deloc cea mai complicata mancare. Sunt multe componente de pregatit, dar pentru fiecare sunt necesari timp de asteptare in care te poti ocupa de alta bucatica din gyros. Pentru lipii am folosit, din nou, o reteta a Laurei Adamache din cartea ei "Aluaturi dulci si sarate. 24 de retete delicioase ", si din nou cu un rezultat excelent. Si ca sa fie dezmatul complet, am facut si cartofi copti - prajiti, la cuptor.

ingrediente pentru lipii (3 bucati):
- 200 g faina
- 1/4 lingurita bicarbonat
- 110 ml lapte
- 1 lingurita sare
- 1 lingura ulei de masline
pentru carnea de pui:
- 3-4 pulpe superioare de pui, dezosate
- 100 ml iaurt
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- sare, piper, oregano, salvie, putin cimbru
pentru tzatziki - ca si aici
pentru salata de rosii:
- 2 rosii
- 2 castraveti
- o ceapa rosie mica-mica
- ulei de masline, sare, piper
in plus: cartofi, putin ulei pentru uns foaia de copt, sare
metoda:
- se amesteca intr-o punga cu "fermoar" ingredientele pentru marinata pentru carne - iaurt, usturoi, sare, piper, ierburi, apoi se adauga pulpele, se inchide punga si se maseaza carnea astfel incat sa fie bine acoperita de sos; se lasa in frigider cateva ore, intorcand din cand in cand punga;
- se pregatesc cartofii copti-prajiti: se taie in betigase nu foarte subtiri, se aseaza hartie de copt in tava cuptorului, se unge cu un strat subtire de ulei, se aseaza cartofii care nu trebuie sa fie inghesuiti; se coc in cuptorul incins pe mediu timp de 15-20 de minute, apoi se intorc  pe partea cealalta si se mai coc 15 minute;
- pentru lipii se amesteca bine toate ingredientele, astfel incat sa se obtina un aluat fin; se inveleste in folie alimentara si se lasa o ora, la odihna, apoi se imparte in 3, se intinde cu sucitorul fiecare bucata cat de subtire se poate si se coc intr-o tigaie non-aderenta, fara ulei - se poate folosi tigaia-gratar; farfuria pe care se pastreaza lipiile se inveleste itnr-o punga, atfel ca lipiile sa ramana moi;
- aceeasi tigaie, cu putin ulei de data asta, se foloseste pentru prajit pulpele; dupa ce s-au rumenit bine, se lasa sa se raceasca putin apoi se taie bucatele;
- se pregateste salata de rosii si sosul tzatziki;
- se asambleaza gyrosul: lipie - pui - cartofi - tzatziki; se serveste cu salata langa.
Usor, asa-i ?

Pofta buna!

joi, 9 iulie 2015

Cornuri pufoase umplute cu branza



Reteta acestor cornuri, denumite in original "cornuri pufoase cu cascaval si mac" a aparut in cartea "Aperitive. 24 de retete delicioase si usor de preparat"  scrisa de maestra aluaturilor (si a torturilor, si a pastelor ... ) Laura Adamache, dar amatoare de branzeturi cum sunt nu m-am multumit cu cornuri acoperite cu cascaval, ci m-am gandit sa le si umplu cu branza (se poate folosi cascaval si pe dinauntru, si pe dinafara, dar eu aveam o branza care se cerea consumata).


ingrediente:
- 500 g faina
- 25 g lapte praf
- 1 pliculet de drojdie dezhidratata
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite sare
- 150 ml lapte
- 100 ml apa
- 50 g ulei de masline
- 1 galbenus
- 3 linguri lapte + 1 lingura de ulei pentru uns
- 100 g cascaval
- 150 g branza framantata


metoda:
- se amesteca faina cernuta cu drojdie, lapte praf, zahar si sare; se adauga apa calduta, laptele, uleiul si galbenusul si se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste (asa de tare) de mana;
- se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul;
- se imparte aluatul in doua; se intinde o bucata de aluat pe blatul usor infainat pana ajunge un disc cu diametrul de aproximativ 25 cm;
- se taie in 8 parti egale, apoi se face o taietura de 2-3 cm in mijlocul fiecarei baze a "triunghiurilor" obtinute;
- se pune cate o lingurita cu varf de branza pe fiecare triunghi, catre baza acestuia, apoi se ruleaza cornurile, tragand usor de colturile bazei la inceput, apoi de varf, curband usor cornul la final pentru a-i da forma de corn;
- se procedeaza identic cu celalalta bucata de aluat;
- se lasa cornurile la dospit o ora;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se ung cornurile cu amestecul de lapte si ulei si se lipeste cascaval ras;
- se coc pe treapta a doua de jos in sus a cuptorului timp de 15-18 minute, pana se rumenesc. Se servesc caldute sau reci dar sunt bune si reincalzite in cuptor a doua zi.



Pofta buna!

luni, 6 iulie 2015

Salata de naut cu feta




Salatele cu naut sunt hranitoare, foarte potrivite pentru cina, iar daca se fac cu naut din conserva poate fi chiar o cina de vara fierbinte cand nu-ti vine sa pornesti aragazul (sau se fierbe nautul dimineata, pe racoare).


ingrediente:
- 400 g naut fiert
- 2 rosii mijlocii taiate cubulete
- 1 ceapa verde taiata fin
- 200 g feta faramitata
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 5-6 frunze de menta tocate marunt
- ulei de masline, piper, sare daca mai e nevoie
metoda:
- se fierbe nautul (o ora - o ora si jumatate) dupa ce a fost lasat la inmuiat in apa rece 8 ore;
- dupa ce a fiert nautul se scurge de apa si se lasa la racit, apoi se amesteca cu restul ingredientelor.



Pofta buna!

miercuri, 1 iulie 2015

Salata de cartofi noi cu ridichi




Raspunsul la intrebarea "ce mancam azi?" este foarte simplu daca am norocul sa o aud sambata sau duminica pe timp de vara: gratar! Un singur cuvant care ascunde multe posibilitati, asa ca rasuflu usurata. Dar apoi intreb: "cu ce?", si-atunci incep sa-mi bat capul, panicata, pentru ca cealalta jumatate a familiei e mult mai carnivora decat mine si ar manca fericit gratar cu mici. Notez asadar aceasta salata, la categoria "prea simpla ca sa fie o reteta"- sa o am la indemana pentru cand raman in pana de idei.

ingrediente:
- cartofi noi (1/2 kg)
- ridichi (vreo 15)
- ceapa verde (2-3 fire)
- iaurt - 2 linguri
- ulei de masline - 2 linguri
- mustar cu boabe intregi - 1 lingura
- sare, piper
metoda:
- se fierb cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, in apa cu sare;
- dupa ce s-au racit cartofii se curata de coaja si se taie rondele; la fel se taie ridichile si ceapa verde;
- se pun intr-un borcan: iaurt, ulei de masline, sare si mustar; se inchdie capacul, se agita borcanul; daca e prea gros sosul (depinde cum e iaurtul) se poate adauga putina apa;
- se amesteca bine sosul cu restul ingredientelor.



Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...