Pagini

duminică, 29 noiembrie 2015

Tarta cu crema de branza si strat crocant




Aceasta este partea a doua a actiunii de cocarit de la "Daring Bakers" pentru luna noiembrie a lui 2015 - despre prima parte, tarta sarata, am zis aici. Cui ii plac tartele, cheesecake-urile si crumble-urile o sa fie fericit de aceasta combinatie a celor trei tipuri de desert. Am incercat varianta simpla, fara fructe in umplutura si mi-a parut rau ca nu am aruncat acolo niste merisoare uscate, asa ca la servire am completat cu jeleu acrisor de struguri. Diferentele fata de reteta-model sunt ca nu mi-a incaput toata cantitatea de "crocant" pe tarta, asa ca am folosit doar jumatate (cantitatile scrise mai jos reprezinta jumatate), iar compozitia cu crema de branza arata extrem de lichida asa ca am adaugat de la mine amidon (o lingura).

ingrediente pentru aluat:
- 175 g faina 000
- 5 g sare
- 100 g unt rece taiat cubulete
- 90 ml apa rece

ingrediente pentru umplutura:
- 450 g crema de branza
- 60 ml frisca
- 150 g zahar
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 oua
- 1 galbenus
- 1 lingura de amidon

ingrediente pentru stratul crocant:
- 70 g faina
- 40 g fulgi de ovaz
- 100 g zahar
- 60 g unt rece

metoda: 
- se prepara aluatul amestecand faina, sare si unt pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa si se amesteca pana cand se aduna aluatul; se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se aseaza intr-o tava de tarta de aprox. 23 cm (inalta de cel putin 4 cm); se indoaie excesul de aluat, se inteapa cu o furculita si se coace "orb" (cu greutati asezate pe hartie copt, peste aluat) timp de 10 minute; se indeparteaza greutatile si hartia si se mai coace aluatul 5 minute;
- se mareste temperatura cuptorului la 260 grade C;
- se bate crema de branza cu zaharul, apoi de adauga celelalte ingrediente si se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia; (tarta mea e gresita, cu mijlocul scufundat asa, cred ca din cauza ca am batut prea mult compozitia); se toarna crema peste aluatul copt partial si se coace 15 minute;
- se amesteca ingredientele pentru stratul crocant, se imprastie pe suprafata tartei, si se coace la 140 de grade 50-60 de minute; se lasa sa se raceasca in cuptorul stins lasat cu usa intredeschisa, apoi se lasa in frigider cel putin 6 ore. 

Pofta buna!


Blog-checking lines: For the month of November Krista & Nicole of “Two Cups of Sugar.” challenged us to make our own version of cheesecake crumble pie.

vineri, 27 noiembrie 2015

Tarta cu branza, sunca si rosii uscate




Dupa o lunga pauza de activitate pentru "Daring Bakers", iata-ma incercand reteta propusa pentru luna noiembrie, tema fiind tarta cu crema de branza si strat crocant - numele original in engleza fiind "Cheese cake crumble pie", adica o combinatie de 3 straturi care mai de care mai bun. Iata aici varianta sarata a tartei, cu sunca, ceapa verde, rosii uscate si porumb, ii lipseste stratul crocant (am pus doar cateva rosii uscate, tocate, deasupra) dar are destule arome si culori incat sa fie buna asa cum e. E foarte buna ca aperitiv sau pachetel de dus la birou.

ingrediente aluat:
- 175 g faina 000
- 5 g sare
- 100 g unt rece taiat cubulete
- 90 ml apa rece

ingrediente umplutura:
- 450 g crema de branza
- 60 ml frisca
- 60 g cascaval ras
- 1 fir ceapa verde, tocat ( eu am pus cateva micro-firicele de praz)
- 40 g rosii uscate
- 140 g porumb
- 2 oua
- piper
- 115 g sunca fiarta, taiata cubulete

in plus: 2-3 rosii uscate taiate fasiute.

metoda: 
- se prepara aluatul amestecand faina, sare si unt pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa si se amesteca pana cand se aduna aluatul; se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se aseaza intr-o tava de tarta de aprox. 23 cm (inalta de cel putin 4 cm); se indoaie excesul de aluat, se inteapa cu o furculita si se coace "orb" (cu greutati asezate pe hartie copt, peste aluat) timp de 10 minute; se indeparteaza greutatile si hartia si se mai coace aluatul 5 minute;
- se reduce temperatura cuptorului la 160 grade C;
- intre timp se bate crema de branza cu frisca; se adauga ouale, rosiile uscate, ceapa verde, porumbul si piper si se amesteca usor; se toarna compozitia in tarta semi-coapta, apoi se acopera cu cubuletele de sunca;
- se coace tarta timp de 45-55 de minute, pana cand arata inchegata; (reteta propusa spunea sa cocacem tarta intr-un vas cu apa, dar nu mi-a sunat bine combinatia abur+aluat de tarta asa ca am copt fara vasul cu apa);
- se lasa tarta la racit o ora in bucatarie, apoi in frigider peste noapte.
Se presara cu fasiute de rosii uscate inainte de a servi.
Pofta buna!

Blog-checking lines: For the month of November Krista & Nicole of “Two Cups of Sugar.” challenged us to make our own version of cheesecake crumble pie.

joi, 12 noiembrie 2015

Chec cu nuci si merisoare (si dovlecel ascuns)




Daca n-as fi avut o recolta exagerata de dovlecei probabil nu as fi facut checul asta niciodata,  pentru ca ma gandesc ca daca-i prajitura, atunci trebuie sa aiba zahar, unt, oua, ciocolata, stafide si alte bunatati, nu legume. Insa nu mi-a venit sa arunc dovleceii mei eco-bio, congelatorul era deja burdusit, asa ca am cautat o noua modalitate de a folosi recolta si acum, cu mintea mai matura, imi dau seama ca nu-i rau sa pui ceva legume in prajituri - la urma urmei, cum imi place "carrot cake", de ce nu mi-ar placea "courgette cake" ?



ingrediente:
- 2 oua
- 125 ml ulei de floarea soarelui
- 85 g zahar
- 350 g dovlecel ras
- 1 lingurita extract de vanilie
- 300 g faina
- un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1/2 lingurita bicarbonat de soda
- 1/2 lingurita praf de copt
- 85 g nuci tocate mare
- 140 g merisoare uscate
metoda:
-  se tapeteaza cu hartie de copt doua forme de chec (eu am folosit o forma cu dimensiuni normale si 4 mai mici);
- se bat ouale cu zahar, vanilie, ulei, apoi se adauga dovlecelul ras;
- se amesteca celelalte ingrediente, apoi se adauga peste compozitia cu ulei si oua;
- se toarna aluatul in formele pregatite si se coace aproximativ o ora (checurile sunt gata cand scobitoarea iese curata).



Pofta buna!

joi, 5 noiembrie 2015

Prajitura cu rubarba si iaurt




Toata iarna am asteptat sa vina vara, din motive de blog, pentru ca vara am lumina dupa-masa, cand ajung acasa, si pot sa fac poze cu mancarea! Dar vara a venit si odata cu ea cheful de stat pe-afara, scurmand in gradinuta sau, mai bine, lenevind la umbra nucului....  Acum ca e toamna (spre iarna), cel mai placut loc din lume mi se pare ca e la mine-acasa, langa cuptorul incins in care se coace o prajitura. Cum ar fi cea de fata, cu rubarba si iaurt, si cu un strat crocant de nuci deasupra - reteta usor modificata dupa cea de aici. Prajitura e gata cand deja e suficent de intuneric afara incat sa-mi iasa niste poze urate cum nu credeam sa ajung vreodata sa pun pe blog, dar e prea buna pentru a fi trecuta cu vederea (serios - nu va uitati la poza, faceti prajitura!) !

ingrediente:
- 100 g unt la temperatura camerei
- 50 g zahar tos
- 1 lingurita scortisoara
- 100 g nuci taiate mare
- 225 g faina 000
- 1 lingurita bicarboant de soda
- 250 g zahar brun (cel inchis la culoare)
- un praf de sare
- 250 ml iaurt
- 1 ou mare
- 300 g rubarba taiata cubulete cu latura de aprox. 1 cm (am folosit rubarba congelata, nedezghetata)
metoda:
-  se incinge cuptorul la 180 grade C;
-  se topesc 15 g de unt si se amesteca cu nucile, scortisoara  si 50 g de zahar tos;
- se freaca restul de unt cu zaharul brun si cu oul; se aduga iaurtul;
- se amesteca faina cernuta cu bicarbonat si un praf de sare; se adauga cubuletele de rubarba;
- se amesteca compozitia cu faina cu cea cu iaurt, se toarna aluatul intr-o tava (aprox. 33x23 cm) tapetata cu hartie de copt si se presara deasupra amestecul de nuci;
- se coace prajitura pana cand scobitoarea infipta in mijloc iese curata (cam 40 de minute).
Se lasa la racit apoi se serveste taiata cuburi.



Pofta buna!