Pagini

miercuri, 27 mai 2015

Prajitura "Tavalita" (Lamington)



Tema propusa la "Daring bakers" in luna mai a anului 2015 este prajitura "Lamington" care-si are originile in Australia sau Noua Zeelanda - depinde pe cine intrebi. Suprinzator este ca stim si noi aceasta prajitura, la mii de kilometri de zona ei de bastina, sub denumirea poetica si expresiva de "tavalita".  Ideea e simpla: se coace un fel de pandispan, se taie in bucati nu foarte mici care se scufunda in glazura de cacao si apoi se tavalesc prin nuca de cocos astfel incat atunci cand mananci prajitura sa ramai cu degetele curate. Exista variatiuni: bucatile se pot taia in doua parti care se lipesc cu gem sau cu frisca, iar nuca de cocos poate fi inlcuita cu nuci macinate, iar uneori chiar glazura de cacao sau ciocolata e inlocuita cu gem. Cum asta e prima mea "tavalita" / "Lamington" am ramas la varianta clasica, dar nu m-am abtinut si cu cateva prajiturele am facut un fel de sandwich cu gem de merisoare. Mi s-a parut putin neobisnuita reteta de blat propusa de Marcellina pentru ca in loc de faina contine amidon, aceesta fiind motivul (cred) pentru care blatul este extrem de usor - o "tavalita" cu latura de 4-5 cm avand 40 de grame.


ingrediente:
- 5 oua la temperatura camerei
- un praf de sare
- 225 g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie (sau o fi tinctura solutia obtinuta din bete de vanilie tinute in alcool ?...)
- 200 g amidon
- 8 g praf de copt
pentru glazura:
- 300 g zahar pudra (reteta originala: 400 g)
- 40 g cacao
- 15 g unt
- 120 ml lapte
- 100 g nuca de cocos (original: 250g, nu stiu din ce motiv tavalitele mele nu au "inghitit" asa de multa)
metoda:
-  se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 23x35 cm;
- se bat ouale zahar si un praf de sare  in robotul de bucatarie - cam 15 minute;
- intre timp se cerne amidonul impreuna cu praful de copt de 3 ori;
- se adauga extractul de vanilie la crema de oua cu zahar si se bat impreuna inca 5 minute; compozitia trebuie sa se fi triplat in volum si sa fie foarte deschisa la culoare;
- cu ajutorul unui tel para se incorporeaza usor faina in compozitia cu ou;
- se toarna aluatul in tava pregatita si se coace 22-25 de minute; e copt cand marginile s-au strans putin si la  apasare usoara revine, ca un burete;
- se scoate pe un gratar si se lasa la racit; cel mai bine pana a doua zi, astfel blatul va fi mai usor de manevrat mai departe;
-  se cerne zaharul pudra si cacaoa intr-un vas termorezistent; se adauga untul topit si laptele si se aseaza deasupra unui vas cu aburi; se amesteca pana cand compozitia de vine omogena;
- se taie "coaja" de deasupra pandispanului (eu am taiat si marginile) apoi se taie blatul in 24 de bucati ( 4 x 6);
- se pune nuca de cocos intr-un vas;
- se iau pe rand bucatile de aluat, se scufunda in glazura, se scot cu o furculita, se scurg putin, se tavalesc in nuca de cocos si se aseaza pe gratar unde se lasa cel putin 2 ore, pana se intareste glazura;
- se pot pastra cateva zile intr-o cutie inchisa; n-am incercat dar se zice ca se congeleaza bine si se dezgheata repede.



Pofta buna!

Blog-checking lines: For the May challenge Marcellina from Marcellina in Cucina dared us to make Lamingtons. An Australian delicacy that is as tasty as it is elegant

vineri, 15 mai 2015

Tarta cu rubarba si strat crocant cu nuci




Prima recolta din gradinuta mea este cea de rubarba. Am doua plante foarte de treaba care au crescut chiar daca nu le-am pregatit cum trebuie pentru iernat. Tarta e inspirata de aceasta reteta, modificata pe ici pe colo, prin partile esentiale (nu am folosit aluat cumparat ci l-am facut eu, am inlocuit migdalele cu nuci, din lipsa de portocala am pus zeama de lamaie amestecata cu putin jeleu de struguri, care m-am gandit ca-i va da culoare roz rubarbei mle - lucru care nu s-a intamplat, doar sosul e usor rozaliu). Gustul putin acrisor al rubarbei se simte foarte bine si se potriveste cu stratul crocant si dulce de deasupra.



ingrediente pentru aluat:
- 250 g faina
- 125 g unt gras, rece
- 80 g zahar
- 1 ou
ingrediente pentru umplutura:
- 750 g rubarba (cantarit dupa ce a fost curatat, e nevoie de cules sau de cumparat cam de 1 kg)
- zeama de la jumatate de lamaie
- 140 g zahar
ingrediente pentru stratul crocant:
- 85 g nuci
- 140 g faina
- 140 g unt
- 150 g zahar brun (cel mai brun, aici, dar se poate de oricare)
- 1/4 lingurita scortisoara



metoda:
-pentru aluat: se amesteca faina cu zaharul in robotul de bucatarie; se adauga untul taiat cubulete, se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga oul batut usor si se amesteca din nou aluatul pana cand se aduna (daca e nevoie se poate adauga o lingura de apa rece); aluatul se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- rubarba se spala, se curata si se taie bucati de 1-2 cm; se pune intr-o tava impreuna cu sucul de lamaie (amestecat cu o lingura de jeleu de struguri, daca folositi) si zahar; se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace 30-40 de minute; se toarna intr-o sita asezata peste un bol si se lasa la scurs si racit;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat, se aseaza intr-o tava de tarta de 23 cm, se inteapa din loc in loc cu o furculita, se tine in frigider 30 de minute apoi se coace "in orb" (acoperit cu hartie de copt peste care se pun greutati, de ex. boabe de fasole) 20 de minute; se indeparteaza hartia de copt cu tot cu fasole si se mai coace alautul 10 minute;
- se pun in robotul de bucatarie ingredientele pentru stratul crocant, se amesteca pana se obtine o compozitie omogena;
- se inde peste aluat rubarba scursa, iar deasupra se presara compozitia cu nuci;
- se coace tarta 20 de minute.
Se serveste calduta, cu siropul de rabarba (pentru ca mi s-a parut prea lichid l-am fiert 15 minute) si eventual cu frisca.



Pofta buna!

duminică, 10 mai 2015

Linzer Torte




Linzer Torte este o prajitura cu o lunga istoire (pe care o puteti citi pe wikipedia). Ea (prajitura) este alcatuita dintr-un strat de aluat care contine nuci sau migdale macinate, acoperit cu un strat de gem acrisor, peste care se aseaza un grilaj din aluat. Cum nu stiu sa avem reteta de Linzer in arhiva familiei (cu toate ca bunica mea facea o prajitura asemanatoare, din cate imi amintesc insa fara nuci in aluat, dar avand "grilaj" peste stratul de gem), am cautat pe internet si carti de bucate si iata cu ce-am ramas din multimea de retete.


ingrediente:
- 200 g unt
- 200 g faina 000
- 100 g zahar pudra
- 125 g nuci macinate
- 1 ou
- 1 lingurita scortisoara
- un praf de sare
- un praf de cuisoare macinate
- coaja de lamaie rasa
- 400 g gem  - aici un borcan de gem de prune cu miez de nuca si putin gem de merisoare, in completare
metoda:
- se amesteca faina cu nucile, condimentele si zaharul; se adauga untul rece taiat cubulete si se prelucreaza (la robotul de bucatarie sau cu degetele) pana cand se obtine o compozitie cu aspect de firmituri; se adauga oul si se amesteca scurt, cat sa se adune aluatul;
- se inveleste alautul in folie alimentara si se lasa in frigider 30-60 de minute; (am sarit peste asta, graba era mare, asa ca s-a intins mai greu aluatul, dar se poate si asa);
- se intind trei sferturi din aluat, pe blatul infainat, apoi se aseaza intr-o tava rotunda cu diametrul 24 cm; avand destul de mult zahar, s-ar putea sa fie greu de intins chair daca a stat la rece, caz in care se intinde partial cu sucitorul, se aseaza in tava si apoi se intinde acolo, cu degetele;
- se pune gemul peste aluat;
- pentru grilaj se intinde aluatul in forma de disc (cat forma de copt), se taie fasii si se aranjeaza in forma de grilaj peste gem; eu am facut mai simplu, dupa ce m-am enervat cu primele fasii neascultatoare: am rasucit intre palme snururi de aluat care s-au aplatizat la copt, aratand ca si fasiile;
- se coace in cuptorul incins la 175 grade C, timp de 45-50 de minute.
Se serveste caldut sau rece, pudrat sau nu cu zahar.


Pofta buna!

Sursa