Pagini

vineri, 27 februarie 2015

Siopao (chifle asiatice umplute)




Mi se pare ca e foarte vag numele de "chifle asiatice umplute", la cat e de mare Asia si la cate variante de umpluturi s-ar putea ascunde in acele chifle. Multe tari asiatice au propria versiune de chifle din aluat dospit, cu diverse umpluturi, care paorta diverse nume, dar originea lor se afla in China. Cum aceasta reteta vine de la o bloggerita cu origini filipineze, via Daring Bakers, le numim siopao asa ca in Filipine. Am folosit reteta de umplutura data de Daring Bakers, numita "pork asado", care e foarte gustoasa ea in sine. Din cantitatile de mai jos ies 12 chifle destul de mari, dar umplutura (care e partea cea mai buna) nu mi-a ajuns decat pentru 10, asa ca am facut si doua chifle-desert umplute cu nutella si nuci.


Un mare plus al retetei este acela ca aluatul, desi dospit, nu trebuie framantat - deci cine se teme de acest pas poate purcede linistit la treaba.

ingrediente pentru aluat (12 chifle):
- 600 g faina 650 (reteta originala spune 560-700, in functie de faina)
- 1 plic drojdie uscata (7 g)
- 360 ml apa calduta
- 30 g unt topit
- 1 lingurita sare
- 1 ou pentru uns
ingrediente pentru umplutura:
- 500 g carne de porc (am folosit pulpa)
- 1 lingura de ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa mica
- 4 catei de usturoi
- 3 linguri sos de soia (45 ml)
- 1 lingura sos de stridii (15 ml)
- sare,  piper
- 1 lingurita pudra 5 condimente (am pus acest amestec asiatic de condimente in loc de anason stelat, de care cerea reteta, darcare mie nu-mi prea place; el este insa unul din cele 5, dar in amestec nu ma deranjeaza)
- 1 lingura amidon
- 60 ml apa rece
metoda:
- se amesteca apa, untul topit si drojdia; (reteta originala punea aici si o lingura de zahar, eu nu am pus); se amesteca bine;
- se adauga faina, se amesteca bine, se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa intr-un loc cald pana cand aluatul isi dubleaza volumul;
- intre timp se pregateste umplutura: se caleste ceapa tocata in ulei incins, apoi se adauga usturoiul tocat si se lasa un minut; se adauga carnea si re rumeneste, apoi se adauga sosurile si condimentele; se fierbe 15-20 de minute; se dizolva amidonul in apa rece, apoi se toarna peste carne; se fierbe totul inca 2-3 minute, amestecand;
- se rastoarna aluatul pe blatul infainat si se framanta de cateva ori; se imparte in 12 parti egale;
- se ia o bucata de aluat, se intinde pana ajunge un disc cu diametrul de aprox. 15 cm; se pune in mijlocul lui o lingura plina de umplutura (rece), apoi se aduna marginile peste aceasta si se strang astfel incat umplutura sa fie inchisa bine inauntru;



- se aseaza chiflele pe tava cu hartie de copt si se acopera cu folie alimentara; se lasa la dospit o ora;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se ung chiflele cu ou batut si se coc aproximativ 20 de minute pana se rumenesc usor.
Le-am mancat cu salata de varza chinezeasca.



Pofta buna!

Blog-checking lines:  The February Daring Bakers’ challenge is hosted by Julie of One-Wall Kitchen. She challenged us to an easy, simple filled bun using no-knead dough.

marți, 24 februarie 2015

Saratele cu gust de pizza




Cu putin timp in urma am primit o propunere foarte interesanta care m-a atras din primul moment pentru ca era vorba de carti. Si nu orice fel de carti, ci carti de bucate! Propunerea suna asa: Editura Sian  imi trimite carti de bucate scrise de Laura Adamache, iar eu incerc cateva retete pe care le prezint apoi pe blogul meu. Laura are unul dintre cele mai frumoase si importante bloguri culinare, cu retete absolut perfecte si cu poze "de revista". Sunt convinsa ca, la fel ca mine, multe bucatarese incepatoare au prins curaj incercand retetele ei, si multe experte in bucatarie au ramas mute de admiratie la vederea bunatatilor mai complicate pe care le face Laura. Am acceptat deci propunerea, si iata-ma cu 3 carti de bucate noi: "Aluaturi dulci si sarate" (aleasa pentru ca aluaturile sunt slabiciunea mea), "Aperitive" (pentru ca e bine sa ai cat mai multe in repertoriu), si "Retete cu carne de porc" (pentru ca habar nu am sa gatesc carne).


Adica 72 de retete din care mi-a fost foarte greu sa aleg pe care sa o incerc prima! Cartile au poze frumoase si expresive, retetele sunt simple si explicate clar si sunt insotite de cateva poze din timpul prepararii. Dupa rasfoiri indelungate, in functie de sezon si cu ajutorul catorva hartiute colorate, am mai redus din concurenta:


Subtitlul colectiei este "24 de retete delicioase si usor de preparat", si toate cele 3 retete pe care le-am incercat au fost intr-adevar delicioase si usor de preparat. Primele pe blog sunt saratelele cu gust de pizza din categoria aperitive. Se fac usor si rapid, singurul regret fiind ca nu am facut portie dubla.

ingrediente:
- 180 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 50 g unt la temperatura camerei
- 100 g crema de branza (am avut Almette cu smantana, Laura a folosit Philadelphia)
- 60 g ketchup (am pus din cel facut de mine dupa reteta de aici)
- ulei de masline
- oregano, sare afumata (sau amestecul de condimente preferat: eu am folosit oregano si un amestec de condimente asa-numit spaniol care contine, printre altele, sare afumata)
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 de grade C;
- se amesteca faina cu praful de copt, apoi se adauga untul si ketchup-ul; se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat pana ajunge la grosimea de 4-5mm;
- se taie patrate cu latura de 4 cm; marginile se aduna, se framanta putin si se intinde aluatul din nou;


- se aseaza patratele in tava tapetata cu hartie de copt; se ung cu ulei de masline, apoi se presara sare afumata si oregano;
- se coc saratelele timp de 12-14 minute, apoi se lasa la racit pe un gratar.



Pofta buna! 

duminică, 22 februarie 2015

Tort cu mere si nuci




Buna ziua!
Ma numesc "Caiet cu retete" si tocmai am implinit 4 ani!
Cu ocazia aniversarii, sclava stapana  mea mi-a facut un tort, cum s-a priceput ea saraca mai bine: a luat o reteta dintr-o revista si a modificat-o pe ici pe colo, prin partile esentiale. A facut deci un blat cu nuci, peste care a pus un strat de crema de vanilie cu iaurt, iar deasupra un strat acrisor cu mere si scortisoara. Acesta din urma trebuia sa aiba consistenta unui jeleu in care sa pluteasca feliute de mere, dar pentru ca fata sta prost cu matematica si cu cititul instructiunilor de pe plicul de gelatina, tortul meu a avut un aspect mai ... rustic, sa zicem. Pentru ca tortul a fost bun (si chiar a fost un plus faptul ca cele doua straturi de deasupra nu au avut aceeasi consistenta, intepentite cu gelatina), de data aceasta o iert dar sper ca la anul, cu ocazia cincinalului adica, sa se prezinte cu un tort mai aratos.



ingrediente pentru blat:
- 2 oua
- 100 g zahar
- 2 linguri de apa
- 80 g nuci macinate
- 50 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 40 g unt topit
ingrediente pentru crema de vanilie cu iaurt:
- 400 ml lapte
- 1/2 lingurita pudra de vanilie
- 3 oua
- 50 g faina
- 125 g zahar
- 3.5 foi gelatina
- 300 ml iaurt grecesc gras
ingrediente pentru stratul cu mere:
- 600 g mere
- zeama de la lamaia de mai sus
- 80 g zahar
- 350 ml apa
- 3 foi gelatina (cred ar fi trebuit 5 pentru un strat inchegat...)
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se bat ouale cu apa si zahar, cu un tel; se adauga untul topit si racit, apoi nucile, coaja de lamaie si faina cernuta, amestecata cu praful de copt; se coace blatul 20-30 de minute intr-o tava (diam. 20 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina; (s-a cam lipit; poate era mai bine daca o captuseam cu hartie de copt);
- se scoate blatul din tava si se lasa la racit pe un gratar;
- pentru crema se pune la fiert laptele cu pudra de vanilie; se lasa sa dea un clocot; se freaca ouale cu zahar, apoi se adauga faina; treptat se incorporeaza laptele fierbinte, apoi se pune compozitia pe foc mic, amestecand mereu; se lasa sa fiarba cateva minute;
- cat crema e inca fierbinte se adauga gelatina care a fost inmuiata in apa rece cel putin 5 minute; se amesteca bine, apoi se acopera crema cu folie alimentara; cand a ajuns la temperatura camerei se adauga iaurtul;
- se pune blatul inapoi in forma in care a fost copt; se toarna deasupra crema de vanilie, niveland suprafata (am lasat deoparte 3-4 linguri, mi s-a parut ca va fi prea inalt stratul daca pun toata crema); se inveleste intr-o punga si se pune in frigider;
- se curate merele, se taie in sferturi, se scot casutele semintelor; se taie felii subtiri; se adauga imediat sucul de lamaie, apa, zaharul si scortisoara; se pune la fiert; se lasa sa putin, astfel incat merele sa nu se inmoaie prea mult;
- cat sosul de mere e inca fierbinte se adauga foile de gelatina inmuiate si stoarse; se amesteca bine;
- cand compozitia de mere a ajuns la temperatura camerei se toarna cu atentie peste stratul de crema de vanilie; se pune din nou la rece.



Pofta buna!

sâmbătă, 14 februarie 2015

Terci de ovaz x 3




Terciul de ovaz m-a dus cu gandul intotdeauna la bietul David Copperfield, a carui poveste o ascultam pe disc in copilarie. Imi inchipuiam ca trebuie sa fie o mancare cu totul neapetisanta, nici buna, nici frumoasa, mancabila doar cand nu ai de unde alege. Acum folosesc fulgii de ovaz in tot felul de biscuiti, paine, sau deserturi, imi place gustul lor ce aduce a nuca, iar dupa ce am citit ca cercetatorii britanici au descoperit ca "porridge"-ul lor face bine la sanatate, m-am hotarat sa-l incerc si eu, sub forma de gustare / mic dejun putin dulce. Iata ce-a iesit:


ingrediente - reteta de baza (vreo 6 portii):
- 100 g fulgi de ovaz = 1 cana (nu din cei "instant")
- 720 ml apa = 3 cani
- 1 praf de sare
metoda:
- se pun fulgii, apa si sarea intr-un vas pe foc; se fierbe, amestecand din cand in cand, 10-20 de minute, pana cand fulgii s-au inmuiat si terciul ajunge la consistenta dorita.
Se aromatizeaza si se indulcesc dupa gust, inspiratie de moment, camara si anotimp. Eu am incercat 3 variante:

1. Terci de ovaz cu iaurt, miere si nuci



Inspirat de desertul grecesc cu iaurt, miere si nuci - amestecate toate cu fiertura de ovaz.

2. Terci de ovaz cu sirop de capsuni si nuca de cocos 



3. Terci de ovaz cu unt de arahide, fulgi de ciocolata si banane



O varianta destul de calorica, daca tot e atat de sanatos terciul simplu.... Se amesteca acesta cu unt de arahide si putin lapte, iar deasupra se presara banana taiata cubulete si fulgi de ciocolata.

Pofta buna!

marți, 10 februarie 2015

Tort de biscuiti cu mere




Daca as prelungi titlul cu: ", cafea si budinca de cacao (fara coacere)" as zice cam tot ce ar fi de zis despre ingredientele acestui tort, plus esentialul cu privire la metoda de preparare. Este unul din deserturile copilariei, si cu toate ca-i spune tort nu e foarte festiv, se face usor si se mananca la fel de usor. In varianta clasica are forma de trunchi de piramida cu baza dreptunghiulara si se cladesc straturile, unul peste celalalt, dar mi se pare greu sa-i dau o forma regulata asa ca de data asta l-am facut intr-o forma rotunda cu pereti detasabili, mult mai simplu.

aceeasi reteta, tort "cladit" pe o baza patrata


ingrediente - stratul de biscuiti:
- 300 g biscuiti simpli
- 200 ml cafea
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura de caco
ingrediente - stratul de mere:
- 1/2 kg mere - asa zice reteta; eu le-am cantari doar orientativ, cele 5 mere aveau 600 g si mi-ar fi placut ca acest strat sa fie mai gros; as face cu 7-800 g de mere;
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita scortisoara
ingrediente - budinca de cacao:
- 300 ml lapte
- 1 lingura de cacao
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri amidon
- 50 g unt
(- 2 linguri de cafea; reteta originala nu prevedea, dar probabil lingurile mele de amidon erau mai pline decat ar fi trebuit, budinca a fost prea tare, asa ca am adaugat la final cafea)
pentru ornat: 
- 200 ml frisca
- visine din dulceata (eventual; aici nu sunt)



metoda:
- se dizolva 1 lingura de cacao si 2 linguri de zahar in cafea;
- biscuitii se rup bucati si se amesteca cu cafeaua, apoi se intind in forma cu pereti detasabili, presand cu dosul lingurii;
- se rad merele si se calesc cu zahar si scortisoara, amestecand  din cand in cand, pana cand se evapora lichidul lasat;
- pentru budinca de cacao se amesteca amidonul cu cacao si zahar, apoi se adauga treptat laptele, amestecand, pentru a nu se forma cocoloase; se pune compozitia pe foc si se fierbe, amestecand mereu, pana cand se ingroasa; se adauga untul cat crema e inca fierbinte si se amesteca bine;
- se intinde stratul de mere peste cel de biscuiti, apoi budinca de cacao, cand a inceput sa se intareasca;
- se lasa in frigider 2-3 ore sau peste noapte;
-se decoreaza cu frisca (eventual si cu visine din dulceata).



Pofta buna!

miercuri, 4 februarie 2015

Prajitura cu mere si lemon curd




Iata o prajitura putin neobisnuita ca dispunere a straturilor ce o compun: are o baza cremoasa, dulce-acrisoara, care se afla sub un blat cu suprafata crocanta. Nu e foarte aratoasa, cred ca si Mary Berry a gandit asa de vreme ce aceasta este una din retele fara poza din cartea ei "Baking Bible", dar este foarte buna si se face destul de usor, asa ca ramane la colectie.

ingrediente pentru baza:
- 750 g mere
- 200 ml smantana dulce
- 100 ml smantana fermentata (in reteta originala era doar smantana dulce, 300 ml, dar am adaptat la continutul frigiderului meu)
- 6 linguri lemon curd
- 2 linguri rase zahar
- 1 lingura cu varf faina 000
ingrediente pentru blat:
- 2 oua mari
- 175 g faina 000
- 100 g zahar
- 100 g unt moale
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 2 linguri lapte
- 1-2 linguri zahar brun
metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C; se pune inauntru o tava metalica in care sa incapa o alta tava cu dimensiunile 27 x 18 cm (si inalta de cel putin 5 cm(, in care se va coace prajitura (eu am pus la incins tava cuptorului);
- se amesteca intr-un bol smantana, zaharul, faina si lemon curd-ul; se curata merele, se taie in sferturi, se scot samburii, apoi sferturile de mere se taie foarte subtire (am folosit discul de feliat al robotului de bucatarie); se amesteca merele cu compozitia cu smantana, apoi se toarna in tava de 27x18 cm; se niveleaza cu dosul unei linguri;
- pentru blat se amesteca toate ingredientele, in afara de zaharul brun; se freaca pana cand se obtine o compozitie omogena si fina (se paote folosi tot robotul de bucatarie, cu telul), apoi se intinde cu atentie peste mere; se presara zaharul brun;
-se coace prajitura pe tava incinsa aproximativ 75 de minute; dupa prima jumatate de ora supravegheati cu atentie: daca suprafata devine rumena, se acopera cu folie de aluminiu si se coace asa mai departe; cuptorul meu pe gaz, cu tava lui inauntru, a facut sa nu se rumeneasca prea mult, dar cu o tava mai mica (sau alt cuptor) ar fi trebuit acoperita;
- prajitura e gata cand blatul revine ca un burete daca e apasat usor in mijloc;
- se serveste calda.


Pofta buna!