sâmbătă, 27 decembrie 2014

Paine dulce olandeza


Painea dulce olandeza - pe numele ei original "ontbijtkoek" (=prajitura pentru micul dejun) sau "peperkoek" (=prajitura cu piper) - a fost subiectul lunii decembrie 2014 la Daring Bakers. Este un fel de chec cu arome de turta dulce, care se serveste la micul dejun sau ca gustare, servit sub forma de felii unse cu unt.
Am incercat doua din cele trei retete propuse. Ambele checuri sunt aromate cu un amestec de condimente pentru turta dulce (mai jos este si reteta pentru acest amestec), unul dintre ele e indulcit bine cu zahar, iaral doilea, mai putin dulce, contine doar miere ca indulcitor; prima paine dulce oalndeza avut consistenta pe care imi inchipui ca o au originalele peperkoek, moale si putin umeda in interior si usor crocanta la exterior, insa la a doua a iesit un aluat destul de gros si lipicios, ca si cum ar fi fost nevoie de mai mult lichid. Am adaugat stafide in primul chec si nuci in cel cu miere, care nefiind atat de dulce a fost servit cu gem, pe langa untul traditional. O lingura din amestecul de condimente cantarea, in reteta originala, 15 grame, dar la mine (o fi fost mai afanat amestecul?) a avut doar 7 grame, si nu as fi pus mai mult, fiind suficient de aromat checul si asa.


amestecul de condimente pentru turta dulce:
- 3 linguri (20 g) scortisoara
- 1 lingurita (5 g) nucsoara
- 1/2 lingurita cuisoare macinate
- 1/2 lingurita cardamom macinat
- 1/2 lingurita piper alb
- 1.2 lingurita coriandru macinat
- 1.2 lingurita ghimbir macinat
- 1/2 lingurita nucsoara "mace" (tot un fel de nucsoara)
(- 1/2 lingurita anason, nu-mi place, nu am, n-am pus)


Peperkoek (Chec cu piper)


Reteta pentru aceasta paine dulce olandeza contine o lingura de sirop de trestie de zahar, din care nu am asa ca am marit putin cantitatea de lichid.


ingrediente:
- 125 g faina de grau integrala
- 125 g faina de secara
- 1 ou mare
- 230 ml apa calduta
- 1 lingura condimente de turta dulce (15 g in reteta originala, 8 la mine)
- 250 g zahar brun
- 1 3/4 lingurita praf de copt (8g)
- 50 g stafide

metoda:

- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava de chec de 30x12 cm;
- se amesteca apa cu oul, zaharul si condimentele, pana cand se dizolva toate;
- se adauga faina si praful de copt; se amesteca cu o lingura de lemn pana cand faina e umeda; nu conteaza daca au ramas cocoloase de faina pe ici pe colo;
 - se toarna aluatul in tava pregatita si se coace 70 de minute (la cuptorul meu a fost gata in 60); e coapta cand scobitoarea infipta in mijloc iese curata;
- se lasa in tava 5 minute, apoi se scoate pe un gratar; se serveste la temperatura camerei.



Paine dulce olandeza cu miere



ingrediente:
- 125 g faina integrala de grau
- 125 g faina de secara
- 200 ml lapte
- 100 g miere
- 30 g unt
- 1 ou
- 2 linguri condimente pentru turta dulce (30 g in reteta originala, la mine doar 15)
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
- 100 g nuci taiate mare
metoda:
- se tapeteaza  cu hartie de copt o tava de chec de 30x12 cm;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se pune pe foc laptele; cand incepe sa fiarba de adauga mierea si untul, amestecand pana se dizolva;
- intr-un bol se amesteca oul cu condimentele; se adauga incet laptele fierbinte, amestecand mereu; se adauga faina amestecata cu praful de copt, apoi nucile; se obtine un aluat destul de dens si oarecum lipicios;
- se toarna aluatul in tava de copt pregatita, se coace 45 de minute (70 in reteta originala).
Acest chec nu e deloc dulce, asa ca peste untul cucare se ung feliile, se poate adauga si gem.



Pofta buna!

Blog-checking lines:For the month of December, Andrea from 4pure took us on a trip to the Netherlands. She challenged us to take our taste buds on a joyride through the land of sugar and spice by baking three different types of Dutch sweet bread

marți, 16 decembrie 2014

Mince pies (tarte cu fructe uscate)




"Mince pies" sunt mini tarte care se pregatesc in bucatariile britanice in preajma Craciunului. Reteta lor vine, se pare, din secolul XIII, cand cruciatii au adus din Estul Mijlociu moda mancarurilor cu carne tocata, fructe si condimente, si intr-adevar numele umpluturii este si azi "mincemeat" (=carne tocata), desi reteta nu mai contine demult carne ci doar, eventual, osanza.  Eu am facut insa varianta cu unt pe care am gasit-o la "Joy of baking", adaptata pe ici pe colo in functie de gust si de ce aveam  (am inlocuit de exemplu coacazele rosii uscate cu gem de coacaze si am redus cantitatea de zahar, si pentru ca nu imi place romul am alcoolizat amestecul de fructe doar cu coniac). Umplutura se poate pastra la frigider, se spune, pana la o luna, daca i se adauga coniac o data pe saptamana. Eu am facut doar jumtate de portie, si asta a ajuns pentru doua ture de aluat deci nu a fost nevoie sa pastrez restul de umplutura decat cateva zile. Pentru tartute am folosit o forma de briose ceva mai mica decat cea pe care o consider normala, cea de fata avand diametrul bazei de 5 cm. De multe ori le-am vazut inchise cu un capac de aluat, dar mi s-au parut mai dragute doar cu o stea (ori floricica ori inima) din aluat asezata deasupra umpluturii.

ingrediente pentru aluat - 12 bucati:
- 175 g faina
- un praf de sare
- 1 lingura zahar (15 g)
- 100 g unt
- 3-4 linguri apa rece
ingrediente pentru umplutura (ajunge pentru 2 portii de aluat, se folosesc cam 350 g per portie):
- 75 g unt
- 120 ml apa (suc de mere fara zahar, in reteta originala)
- 1 mar mare curatat si ras
- 45 g stafide negre
- 45 g stafide aurii
- 75 g gem de strugurei
- 75 g merisoare uscate
- 50 g prune uscate, taiate (se pot folosi si curmale sau smochine)
- 50 g coaja de portocala in sirop, taiata marunt
- zeama si coaja rasa de la o lamaie
- 60 g  zahar brun
- 1/4 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- un praf de ghimbir pudra
- un praf de cuisoare macinate
- un praf de sare
- 80 ml coniac
metoda:
- se pregateste intai umplutura: se pun toate ingredientele intr-o cratita, pe foc; se fierbe 30 de minute, amestecand des;
-  pentru aluat: se amesteca faina cu sarea si zaharul in bolul robotului de bucatarie; se adauga untul rece taiat cubulete; se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; cu robotul pornit se adauga apa, lingura cu lingura, si se amesteca pana cand se aduna aluatul;
- se inveleste in folie de plastic, se aplatizeaza si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat pana ajunge la 3 mm grosime;
- se decupeaza discuri putin mai mari decat formele de copt - in cazul de fata, diametrul discurilor e de 7 cm; se aduna resturile de aluat, se intind din nou, si se decupeaza discuri in continuare pana cand sunt 12 bucati, apoi se decupeaza forma dorita pentru asezat deasupra;
- se aranjeaza discurile de aluat in forma de briose; se pune o lingurita si jumatate de umplutura in fiecare tarta, apoi se aseaza deasupra forma decupata;
- se coc tartele aproximativ 15 minute, pana cand se rumeneste usor aluatul;
- se lasa 5 minute in tava, apoi se scot pe un blat de racire.
Se servesc calde sau reci, pudrate sau nu cu zahar pudra.



Pofta buna!

vineri, 12 decembrie 2014

Prajitura Snickers


Pajitura Snickers e foarte consistenta si foarte dulce, dar se poate spune ca daca-i prajitura, atunci trebuie sa fie dulce! Mie mi s-a parut cam prea dulce (chiar daca am redus cantitatea de zahar din crema si am pus mai putina ciocolata alba), dar pastrez reteta pentru atunci cand imi va cere cineva o prajitura super-dulce. In loc de glazura de ciocolata de deasupra (modelul cel mai des intalnit) sau de decorul de bobite de ciocolata, am ras o tabla de ciocolata cu lapte (ca nuanta nu se potriveste cu caramelul dar la gust se asorteaza perfect). Cu toate ca batonul cu ciocolata cu acelasi nume contine arahide, observ ca aproape toate retetele de prajitura Snickers de pe internet au nuci, si cum la mine ideea principala era sa consum din rezervele de nuci, le-am folosit si aici.

ingrediente blat:
- 6 albusuri
- 200 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 45 g faina
- 7.5 g bicarbonat
glazura alba:
- 125 g ciocolata alba
- 1 lingura ulei de floarea soarelui
crema:
- 150 + 50 g zahar
- 200 g unt
- 6 galbenusuri
- 250 g nuca zdrobita
desupra:
- 100 g ciocolata cu lapte
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- albusurile  cu zahar se bat spuma tare;
- se cerne faina si bicarbonatul, apoi se incorporeaza impreuna cu nucile in spuma de albus, cu ajutorul unei spatule, cu miscari largi de jos in sus;
- se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (18x28 cm tava mea), se niveleaza si se coace 25-30 de minute; cum n-am mai copt blat de albusuri cu nuca, am lasat-o cam mult la cuptor pentru ca partea de deasupra ramane mai alba decat centrul; cu toate ca a fost copt 40 de minute, blatul nu a fost prea sec si nici un avea gust de ars cum ar putea sugera culoarea);
- dupa ce s-a racit batul se desprinde de hartia de copt si se aseaza inapoi in tava, pe aceeasi hartie;
- se topeste ciocolata alba, la foc foarte mic in vas cu fund dublu sau la baie de aburi; se adauga uleiul si se amesteca bine, apoi se toarna peste blatul copt; se lasa la racit;
- se freaca cele 6 galbenusuri cu 50 g zahar;
-  se caramelizeaza restul de 150 g zahar; cand zaharul topit a ajuns la culoarea de caramel se adauga untul taiat bucati si se amesteca pana cand se incorporeaza complet;
- se adauga spuma de galbenusuri, treptat si amestecand continuu;
- se tine crema pe foc, amestecand, pana cand fierbe 5-6 minute, timp in care se si ingroasa;
- se ia de pe foc si se adauga nucile zdrobite (intr-o punga, cu sucitorul, nu foarte marunt).
- se lasa crema sa se raceasca, apoi se toarna peste prajitura; crema mea era cam tare deja asa ca am turnat-o calduta, motiv petru care ciocolata alba s-a topit pe alocuri;
- dupa ce s-a racit si acest strat se acopera cu ciocolata rasa.


Pofta buna!

P.S. Reteta-i furata dintr-un laborator de cofetarie in care ma aflam cu ocazia practicii "facute" in vederea obtinerii diplomei de mai jos. Am furat-o la propriu, pentru ca am intrebat daca pot sa copiez o reteta, mi s-a spus foarte pe larg ca retetele sunt secrete, fiecare cofetar o are pe-a lui etc-etc-etc de parca ere vorba cel putin de a opta minune a lumii si marca inregistrata pe de-asupra... Am gasit insa reteta super-secreta pe mai multe bloguri, aceeasi reteta,  motiv pentru care nu mai inteleg deloc de ce era atat de bine pazita cea din laborator, si nici nu mai sunt asa de sigura ca eu am furat-o.
Iata si diploma - inca nu stiu in ce mod, dar sper sa-mi foloseasca la ceva intr-o buna zi!



duminică, 7 decembrie 2014

Mancare de pui cu linte si mei




Iata o mancare adevarata (nu gustare, pasta de uns pe paine sau sandwich) care se face repede. Sursa de inspiratie este reteta aceasta de "pui cajun", nume care vine de la amestecul de condimente tipic bucatariei cajun (adica a populatiei din statul american Louisianna provenita din canadieni francezi exilati acolo la sfarsitul secolului XVIII). Am cumparat gata facut amestecul de condimente care contine: chimion, ceapa si usturoi deshidratate, paprika, piper negru, oregano, rozmarin, cayenne, sare de mare. Reteta mancarii continea insa si quinoa, fata de care, fara sa fi mancat vreodata, am o asemenea repulsie incat ma si mir ca am citit reteta; stiu ca e foarte la moda dar nu ma intereseaza deloc sa mananc alimente care vin de la mii de kilometri departare; eu cred ca hrana care se gaseste in zona in care m-am nascut este cea mai potrivita pentru mine, si cum cu portocalele si bananele au ajuns deja sa-mi para la fel de obisnuite ca si merele, incerc sa nu imi fac si alte pasiuni culinare exotice. (Sigur ca o voce carcotasa poate sa-mi spuna ca nu creste cayenne in ograda mea, dar la condimente am dezlegare.)  M-am gandit sa inlocuiesc vestita quinoa cu ceva autohton, acum uitat dar folosit des in vechime, probabil chiar pe vremea dacilor: meiul. A iesit o mancare foarte buna, aromata si satioasa, care s-ar putea numi "pui cajuno-dacic".

ingrediente:
- 1 piept de pui (aprox. 500 g)
- 1 ceapa rosie mare
- 1 lingura ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita cu varf din amestecul de condimente cajun
- 100 g mei
- 1/2 conserva de linte
- 50 g caise uscate
metoda:
- se incalzeste cuptorul la 200 grade C;
- carnea se taie in bucati de dimensiunea unei imbucaturi, apoi se amesteca bine cu o lingura de ulei si condimente;
- ceapa se taie solzisori; se aranjeaza intr-o tava, in strat subtire, iar deasupra se aseaza bucatile de carne;
- se coc 20-25 de minute;
- intre timp se clateste meiul in apa de 2-3 ori, pana cand apa folosita e limpede;
- se pune meiul la fiert cu 500 ml apa (aproximativ; eu am pus 200 ml si am tot adaugat, pe masura ce se evapora);
- cand meiul e fiert (dureaza cam 10-15 minute; se gusta bobitele pentru a verifica daca sunt moi) se adauga lintea si caisele uscate taiate fasii; se mai fierbe totul 5 minute;
- se adauga in cratita cu mei continutul tavii (pui+ceapa) si se amesteca bine. Putin patrunjel deasupra si:
Pofta buna!

luni, 1 decembrie 2014

Tarta cu jeleu de struguri



Cand am facut jeleul de struguri vazusem deja in cartea cea frumoasa numita "Tarts and pies" aceasta minunatie, ea fiind motivul principal pentru care am facut cele 3 portii de jeleu de pus pe iarna. E o tarta destul de subtire, si nu trebuie mai multa umplutura pentru ca jeleul e foarte aromat, are un gust dulce-acrisor care se combina perfect cu crusta crocanta cu unt. Intra cu siguranta in "top 10" al tartelor dulci!

ingrediente:
- 300 g faina 000
- 50 g zahar tos
- un praf de sare
- 200 g unt 80% grasime
- 60-70 ml apa rece
- 1 ou batut usor
- zahar pentru presarat deasupra
- 1 borcan jeleu de struguri
metoda:
- se face aluatul in robotul de bucatarie: se amesteca faina cu zaharul si cu sarea; se adauga untul rece taiat cubulete; se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa - incepeti cu 60 ml si adaugati treptat, cate putin, pana cand aluatul se aduna;
- se formeaza doua discuri de aluat care se invelesc in folie de plastic si se lasa in frigider minim o ora, cel mai bine peste noapte;
- pe blatul usor infainat se intinde o bucata de aluat, pana cand ajunge la grosimea de 3 mm; reteta originala spunea sa folosim o tava de 22 de cm diametru, de care nu am (!!!!...?...!!!) asa ca am intins aluatul ceva mai subtire, tava mea avand cam 26 cm, si a trebuit sa folosesc un borcan intreg de jeleu, nu doar 240 ml  cum spunea reteta originala;
- se aseaza aluatul in tava de copt; se intinde si cealalata bucata de aluat care va deveni capacul tartei; se aseaza pe o tava mai mare, pe hartie de copt; se pun la frigider pentru 30 de minute ambele foi de aluat;
- cand s-a intarit putin se scoate aluatul-capac din frigider si se decupeaza un "ciorchine" cu ajutorul a doua forme metalice - una de 1 cm, cealalta de 2.5 cm diametru; eu am folosit o forma de decupat scones si un dui; cu un cutit cu varf ascutit se decupeaza codita ciorchinelui;  se pune iar la frigider pentru 30 de minute;


- se incinge cuptorul la 190 grade C;
- se intinde un borcan de jeleu de struguri pe baza tartei; se ung marginile cu ou batut; se aranjeaza deasupra capacul, centrand modelul decupat; se preseaza cu grija marginile, apoi se taie surplusul cu un cutit; se unge tarta cu ou batut, se presara zahar tos si se pune din nou la frigider pentru 30 de miunte;
- se coace tarta 15 minute, apoi se scoate si se loveste usor de blatul de lucru pentru a scoate bulele de aer; se coace mai departe 15-20 de minute.
Se taie doar cand s-a racit complet. Se poate servi cu frisca, dar mie mi-a placut cu iaurt.




Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...